Voorbereidingen bij het beitsen

Ouderijn

  • #1
Ik heb twee kastdeurtjes te verven, ongeveer 50 x 50 cm elk, van een houtsoort die ik zo niet kan raden - geen zachthout in ieder geval - en nu in een blank-eiken kleur geverfd. Ze zijn nu geschuurd en eenmaal ontvet.

Er zijn in de loop der jaren wat krassen ontstaan op het oppervlak, die ik in plaats van weg te schuren waarschijnlijk beter kan opvullen. Waarmee kan ik dat het beste doen? Voor gaten achtergelaten door schroeven gebruik ik doorgaans houtlijm, maar wellicht dat er een standaard oplossing is?

Ik wil voor deze klus verschillende kleuren huismerk transparante binnenbeits gebruiken en in tenminste 3 lagen. Stel het frame van het deurtje gaat in kleur X, zou het dan extra bescherming bieden, en de bedoelde krassen extra opvullen, als daar als laatste laag een kleurloze beits van hetzelfde merk overheen gaat?

Bij voorbaat dank.

Oude Rijn
 

EdP

  • #2
Beits gaat zeker geen krassen vullen.

Van achter mijn toetsenbord is het moeilijk te beoordelen, maar ik denk dat je meer met schuren zal bereiken dan met vullen, omdat vullen waarschijnlijk een afwijking in de kleur gaat geven.

Dus bij voorkeur goed gladschuren, kleurbeits aanbrengen en evt. aflakken met een transparante lak voor een grotere krasbestendigheid.
 

EdP

  • #3
Wat betreft het vullen van gaten: dit kan met houtzaagsel door celluloselak gemengd of met zgn. kneedbaar hout (kleurverschil). Het mooiste zou zaagsel van het zelfde materiaal zijn, maar misschien moet er niks aan verzaagd worden, dan kun je op zoek naar iets vergelijkbaars.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu