Volledige nieuwe riolering in het gehele huis

Gekske

 • #1
Heren en Dames,

Nu heb ik het hele forum zorgvuldig nagelezen. Ik heb de deka link voor PVC leidingen geheel doorgelezen, maar ik kom er niet echt aan uit.

Voormijn jaren dertig woning wil ik een gehele nieuwe riolering aanleggen. Behalve de gietijzeren standleiding die onder het huis ligt. Ik heb de volgende vragen:

1. Standleiding 110? van zolder naar kruipruimte verticaal.
2. Met op elke verdieping een T stroom aansluiting?
3. Ik wil een douche en wastafel op de zolder
ook wil ik een wasmachine, droger en mijn CV ketel daar aanleggen. In het deka artikel staat bijvoorbeeld 75 voor een wasmachine en douche en 50 voor een wastafel (bouwbesluit) maar dat vind ik wel erg groot? 40 lijkt me ook voldoende
4. Badkamer eerste verdieping wc douche 2 wastafels en een bad. Wederom de aansluiting van een bad is max 50 maar bouwbesluit stelt 75? en daarnaast moet het closet op het einde zitten terwijl het veel dichter bij de standleiding zit?
5. WC die zit eigenlijk recht boven de aansluiting van de grondleiding. gaat het goed als ik de standleiding van de andere verdieping met een T stuk onder de aansluiting van de wc laat uitkomen en de wc met 2x45graden 110 aan de bovenkant van de T?

Ik heb op mijn werk nog even gekeken maar daar hebben ze alle wasbakken en vaatwassers iig op 40mm boven de grond zitten terwijl bouwbesluit 70mm zegt
6. wat is een ontspanningsleiding? En wat zijn de ontspanningsbenen
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Loopt de gietijzeren leiding goed onder de vloer door en loopt deze niet tegen ?
1 standleiding 110 kan wel.

2 op elke verdieping een haakse T-stuk

3 deze moet je gewoon zoals in bouwbesluit staat op 75 aan sluiten, of je wilt later graag problemen hebben met afvoer en dan over gaan naar 50

4 ook met 75 aansluiten en dan verlopen naar 50 en dan 40

5 zou ik niet doen rechtstreeks op de liggende leiding in verband met ontspanning en gevaar voor verstopping.

6 dat is de leiding die door dak heen gaat want anders werkt de riolering niet kijk evt via zoeken naar beluchting en dan ont- en beluchting
 

Gekske

 • #3
Volgensmij loopt deze niet tegen als je in de keuken (achterkant huis) water in de afvoer laat lopen dan loopt deze netjes naar voren. Onder de wc door zeg maar.

3. Weet je zeker dat je 75mm voor de wasmachine moet dat is wel een hele grote diameter om de slang in te hangen? En hebben ze wel een zwanehals voor 75mm? Of bedoel je 75 horizontaal met een 50 aansluiting voor de zwanenhals?

5. Hoe bedoel je ontspanning? Sorry de terminologie snap ik nog niet helemaal. Nu zat de wc ook loodrecht op de verticale gietijzeren leiding.

Iemand trouwens een idee waar ik zo'n rubbere overgang tussen de gietijzeren leiding (diameter 195) en de standleiding (110) kan halen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
3 Vanaf standleiding eerst een horizontale leiding van 75, daarna verlopen naar 50 en aansluit-leiding naar bv. wasmachine 40

5 Dat de wc er gewoon op zit is maar een kort stuk leiding, dat huis heeft ook een standleiding en een ontspanning leiding zie tekening snelkoppeling


google even " FLEXIBELE BUISKOPPELINGEN" staan wel maten 199 maar geen 195

Maar je volgens mij beter een nieuwe T-stuk in liggende leiding plaatsen
 

Gekske

 • #5
Nieuw T stuk in de liggende leiding zal niet meevallen daar ik dan de gietijzeren buis zal moeten doorzagen en zie het dan maar weer waterdicht te krijgen ik zal morgen een tekening plaatsen hoe ik het wil doen mogen jullie schieten of me verbeteren thanks overigens voor de nuttige links. Laatste 2 vragen vooraf.

(Verticale) standleiding komt in de hoek van het toilet. Verticale gedeelte grondleiding is in het midden van het toilet. zal ik nu een 45 graden Y 110 aansluiten op de grondleiding (en dan op verticale de wc en op de ander (45 graden) de standleiding of is dat onjuist?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
Het beste is gewoon een eigen aansluiting op liggende leiding, want die aansluiting onder wc word een knelpunt.

dus kans op verstoppingen omdat je een wc boven hebt was het alleen was water en bad ken het wel.
 

Red

 • #7
Waardevolle link trouwens hierboven :idea:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #8
Ja vond ik ook dus maar even geplaatst
 

Gekske

 • #9
Ik heb ook dezelfde conclusie getrokken. Een extra aansluiting. Maar hoe? Heeft iemand adviezen over hoe ik dat moet aanpakken? Een Nieuwe T splitsing maken op de gietijzeren leiding? Op google kom ik niet zo ver Alvast bedankt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #10
Als jij mij de maten van liggen de leiding geeft dan zoek ik even uit wat voor materialen je nodig hebt.

dus gewoon een T-stuk tussen liggende gietijzeren leiding.
 

Gekske

 • #11
Doorsnede van de buis is 145mm doorsnede flens(mof) 210mm. Afstand bovenkant buis tot vloer 500mm. Afstand bovenkant flens (vertacale T eind) tot vloer 300mm. Afstand rand mof rand mof 500mm (horizontale T). Mogen er 2 T sukken zo vlak naast elkaar komen of zal ik er een Y aansluiting op maken voor de standleiding. Verderop (Dus niet onder de WC?)

Of zal ik (ook al is dit een dure oplossing en erg veel (sloop) werk) de gehele leiding vervangen door PVC ook al lekt deze nergens?

Beetje lastig zo zonder schets maar ik zit niet op mijn werk waar ik even een plaatje kan scannen.
 

Fiesiekus

 • #12
Volgens mij is je eerste idee toch wel het beste en technisch goed uit te voeren: WC met 90 graden op bovenkant nieuwe PVC T-stuk: ╣, standleiding van boven via 2 x 45 graden op "pootje van de T" : ╣. Onderkant ╣in de gietijzer mof monteren.

Levert geen stromingsprobleem op, denk ik, en je beluchting komt via de standleiding. Daar dan wel ergens (zo hoog mogelijk) een beluchting op maken.

En wat de afvoerleidingen betreft: als je de ruimte hebt om een wat grotere diameter aan te leggen (50 of 75 mm) : doen! Ik heb toch wel eens probleempjes met dichtgeslibte leidinkjes van 40 mm. In mijn (heel oude) huis is het gewoon lastig om met grotere diameters te werken, maar als je toch alles gaat vernieuwen: niet bezuinigen op de pijpdiameter!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #13


Hopelijk is het zo wat duidelijk, ik had u al een pb gestuurd waar die overgang koppellingen online zijn te bestellen.
 

Chathanky

 • #14
Met wat zijdelingse speling is het mischien met 1 overschuifmof ook mogelijk om de aanpassing te maken. (of het veel scheelt kwa prijs?)
Dan gebruik je aan de andere zijde een standaard mof.

Mooie detailtekening Henk. :D
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #15
@Chathanky

Dat wil niet we hebben met gietijzer te maken rond 145mm :mrgreen:
 

Chathanky

 • #16
Toch geen gede tekening want dan had er vast opgestaan. :mrgreen:

Vandaar die vreemde maten. :mrgreen:

Ik zal de volgende keer het geheel eens gaan lezen, de tekening zei al veel (duidelijker kan haast niet)

Dat het om gietijzer ging ontging mij even.
 

Gekske

 • #17
Thanks Henk (ook voor PB) ziet er inderdaad goed uit. Ik ben nog in dubio en heb ook nog een bevriende loodgieter om advies gevraagd, daar ik toch graag alles zo mogelijk oplos door de stroom T op de bestaande T te bevestigen zoals Fiesiekus voorsteld..... Vrees verstoppingen door het aanbrengen van de 125mm tussen de 145 ook al hou ik de onderkant gelijk. De WC en de hele keuken zullen daar doorheen moeten ik hou jullie op de hoogte
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #18
Oke @ geske het was gewoon een advies, maar dat je een verstopping vreest qua maten, dit zijn namelijk buiten
gietijzer is buiten 145 /binnen124mm
Pvc is buiten 125 binnen/117mm

dus een vernauwing vanweer zijden 3,5mm nou daar gaat het met gemak door heen.

Ik vrees meer een verstopping door zo die T-stuk te plaatsen, omdat ik dat een keer gezien heb bij iemand en die er steeds problemen door kreeg, ook omdat gietijzeren leiding beneden ook niet helemaal goed liep dus vandaar.
De valsnelheid word er uit gehaald zo op t-stuk wc en bij eigen aansluiting niet kan het veel gemakkelijker weg.

ik wens je veel succes er mee en mocht er vragen zijn we zijn paraat :lol:
 

Fiesiekus

 • #19
Gekske schreef:
......daar ik toch graag alles zo mogelijk oplos door de stroom T op de bestaande T te bevestigen zoals Fiesiekus voorsteld.....
Denkfoutje van mij: ik dacht dat de plek van het toilet aan het begin van de gietijzer pijp was en dan via 90 graden bocht daarop aangesloten kon worden. Nu blijkt dat je midden in de pijp uitkomt met een T-90 zou ik toch de andere oplossing van Henk voorstellen: met PVC een stuk 125 mm en T-45 in de gietijzeren pijp aanbrengen.
 

Gekske

 • #20
Ik had een krimpmof gekregen van de specialist. Deze past ook net niet en gevolg hierbij was dat alles veel te hoog op de leiding kwam te zitten.
Het ertussenuit slijpen is vrijwel onmogelijk daar er daar onvoldoende ruimte voor in de kruipruimte is.... (ik durf het ook niet goed aan)


Ik heb nu in het opstaande T stuk een Y 110 geplaatst waarop ik op de verticale de wc aansluit en op de 45 de standleiding.

Volgens de loodgieter was er geen kans dat de standleiding mijn wc zou leeg trekken of laten borrelen, daar deze 10cm verder in de grondleiding terecht komt. (Gemeten vanuit de Y)

Maar mag ik de wc nog op twee 90 graden bochten van 90mm zetten? De uitgang van de wc met eerst bocht is ook 90. Anders komt er een vreemde bobbel onder mijn WC en dat wil ik liever niet.

Ik heb nog niets vast gelijmd overigens....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu