Kerdidoek volledig nabehandelen met vloeibaar afdichtingssysteem?

RobG94

  • #1
Beste klussers,

Wat is een prachtig forum is dit toch. Ik heb al veel verschillende berichten op dit forum gelezen en zo heel veel geleerd (en zeker ook tijd en geld bespaard door onnodige zaken achterwege te laten). Toch kan ik jullie help nog gebruiken met het volgende.

Over een maand ga ik mijn badkamer in een appartementencomplex met onderburen verbouwen. Huidige betegelde douche wordt vervangen door een inloopdouche (zie bijgevoegd een grove indeling van de toekomstige situatie, de lichtere lijnen is voorlopige tegelpatroon). Ik ben goed bekend met de meeste handelingen die moeten gebeuren en heb het meeste al eens uitgevoerd (muren glad pleisteren, tegelen, leidingwerk, potentiaalvereffening, etc.).

Enige waar ik nog zoekende ben is waterdichting. Toch wel een belangrijke klus!! Er is al veel op dit forum geschreven hierover, en heb grotendeels een idee. Maar ben recent in twijfel gebracht.

Na het slopen zal ik situatie als volgt globaal aanpakken:
  • Leidingwerk en afvoer verleggen
  • Cementgebonden pleister geschikt voor natte ruimtes om de muren uit te vlakken voor tegelwerk
  • Cellenbeton scheidingsmuurtje (om zo nis voor de douchedeur te creëren)
  • Vloer ophogen met zandcement met afschot in doucheruimte naar een draingoot
Om het geheel waterdicht te krijgen wilde ik het volgende doen:
  1. Kerdidoek over zandcement vloer.
  2. Waterdichtingsflap/doek die bij de drain is bijgeleverd met kimpasta vastmaken aan kerdidoek.
  3. Buisdoorgangen, horizontale-, verticale-, binnen- en buitenhoeken behandelen met kimband en -pasta (niet van het kerdi merk, want dat is gigantisch duur in NL).
In mijn ijver om met genoeg kennis te beginnen met de verbouwing, ben ik ook op youtube gaan kijken. Daar zie ik bepaalde filmpjes (vooral uit de VS) waar ze de kerdi-matten/kerdi-systeem (zowel op vloer als muur) nog eens nabehandelen met een vloeibaar afdichtingssysteem (in geval van filmpjes een tweecomponenten afdichtingsproduct bestaande uit acrylaatdispersie en reactief poeder op cementbasis). Dit volgens hen omdat "kerdi alleen niet voldoende is en alsnog kan gaan lekken". Bovendien is het gebruikelijk in de VS om een zogenaamde 'flood test' te doen na het waterdicht maken van de douche. Moet dit in NL ook (en zo ja, zijn er pluggen voor een drain te krijgen)?

Door deze filmpjes ben ik aan mijn eerder stappenplan gaan twijfelen... :? Moet ik voor de zekerheid ook de vloer (waar ik dus al kerdi doek op ga leggen) en muur (cementpleister en cellenbeton) nog nasmeren met de afdichtingspasta die ik ook voor de kimband gebruik? Of is dit allemaal dubbelop en gooi ik dan alleen onnodig geld weg?

Alvast veel dank voor de hulp!

Groet,
Rob

Badkamer indeling met tegelpatroon.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Bij een betonnen ondergrond is geen kerdidoek nodig. Kimband+pasta is voldoende. In de US hebben ze houten huizen/vloeren, daar werkt het net wat anders.

Bij de tegelverdeling kan je de groene optie nog onderzoeken. De twee rode pijlen lijken voldoende ruimte te geven om het smalle randje bij de deur te kunnen laten vervallen.
Badkamer indeling met tegelpatroon.jpg
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
En als je al kerdidoek gebruikt, dan hoef je alleen over de naden wat kimband te zetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu