Afvoerbuis douche nieuwbouw (2,5jr) niet volledig op afschot

Status
Niet open voor verdere reacties.
Sinds enige tijd hebben wij 2 naast elkaar gelegen lekkageplekjes in een plafondplaat (kanaalplaat) van een slaapkamer 1e verdieping. Volgens de installatietekening lijkt deze lekkage halverwege de daarboven gelegen afvoerbuis van de douche 2e verdieping te zitten.
Aannemer en installateur op de hoogte gesteld mede omdat er nog garantie op de woning zit (6 jaar op lekkage mbt afvoer). Installateur is geweest en hem viel hem dat het waterniveau in het doucheputje hoger staat dan zou moeten maar wist het verder zo niet. Vervolgens heeft de installateur een lekdetectiebedrijf ingeschakeld. Dit heeft geconstateerd dat het kitwerk rondom het doucheputje enkele hele kleine gaatjes bevat welke mogelijk de lekkage in de kanaalplaat(sleuf) kan veroorzaken. Men gaf wel aan dat betonnen betonnen kanaalplaten normaliter waterdicht zijn en eigenlijk geen water zouden mogen doorlaten. Op de plekken waar dit bij ons wel het geval is zou de lekkage kunnen komen doordat hier mogelijk hijsogen hebben gezeten aldus de medewerker.
Verder heeft men met een camera de afvoer bekeken en geconstateerd dat er in de eerste helft van de afvoerbuis (vanaf douche gezien) water staat. M.a.w. de eerste helft lijkt niet op afschot te liggen en loopt als het ware iets omhoog waardoor er permanent water in dit deel vanaf het doucheputje lijkt te staan. Verder viel op dat de eerste helft al relatief vuil was (mogelijk door bacteriegroei door het permanente water hier). De tweede helft van de buis ligt wel op afschot en bevat geen water.
M.a.w. de afvoerbuis lijkt wat gebogen in de vloer te liggen. Verder lijkt het 1 lange gehele buis te zijn.

De installateur heeft aangeboden om het kitwerk rondom doucheputje te vernieuwen maar ik vraag me af of ik hiermee genoegen moet nemen. Het niet volledig op afschot liggen van af afvoerbuis en het permanente water wat in het eerste deel zit baart mij enige zorgen. Kan me voorstellen dat er wellicht lekkage is (of kan komen) in de overgang van het doucheputje naar de afvoerbuis omdat hier dus ook permanent water in staat.

Even benieuwd naar de reacties.
 
Ik kom wel eens vaker een afvoer tegen waar water in staat, volgens mij ontkom je daar nooit helemaal aan. Als er een hele laag water in staat is het misschien wel problematisch, maar als het een heel klein laagje is...
In het doucheputje blijft ook water staan, dat zou hetzelfde water moeten zijn als wat in de buis zit. Je doucht, het water gaat via het putje de buis in.
 
En als er water in de leiding staat, wil dat nog niet zeggen dat het daardoor zou lekken.
Bij kanaalplaten kan de lekkage ook ergens aan de andere kant van het huis zitten, en dan loopt het water door de holle kanalen naar de andere kant.
Maar de meeste lekkages in een badkamer komt vaak door slecht kitwerk.
Vooral rondom een goot als daar bijna geen voeg rondom zit, zodat er voldoende kit in kan.

Verder is dit ook geen eigen klus vraag, maar meer een bevestiging willen hebben dat de bedrijven die zijn komen kijken ongelijk hebben.
 
Zou me geen zorgen maken over lekkage, wel over verminderd debiet en vervuilen / verstoppen van die afvoer. Zou zeggen.. kraan vol open en tuinslang er bij... kan het putje het bijhouden?
 
Ik ben denk ik niet helemaal duidelijk geweest in mijn vraagstelling. Waar het mij met name om gaat is het feit dat, door het niet op afschot liggen van de afvoerbuis, er permanent water staat in de overgang van het doucheputje naar de afvoerbuis.
Heb er niet zo heel veel verstand van maar kan me voorstellen dat er daar (op den duur) lekkage ontstaat.
 
Als de pijp op het putje goed gemonteerd is gaat deze nooit lekken al staat deze 24/7 onder water.
Is het putje in de cement dekvloer geplaatst of in een douchebak.

In de douche bak kan je er bij, moet deze er wel uit.

In de cement dekvloer verwerkt en dan betegeld.... dan kom je daar niet bij zonder te breken. Kitten van een putje die verwerkt is in een cement dekvloer is niet zo als het hoort.

Hopen dat het voorwerk voor afwerking goed is geweest. Waarschijnlijk lekt niet de afvoer, maar lekt deze langs de putrand. Vandaar dat ze hem willen kitten ( want er zitten hele kleine gaatjes).

Beroep je op garantie niet op een beunhaas oplossing, alles eruit en nieuwe douchevloer erin.
 
Douchegoten en putjes in een tegelvloer moet je juist wel kitten, zoals Peter ook al aangaf. Als je dit niet doet en enkel voegwerk tegen de put/goot aan laat lopen dan krijg je daar zeker lekkage op.

Bij 9 van de 10 inloopdouches die lekken ligt het hieraan.

Maar goed, dit topic is helemaal geen eigen klus dus kan gewoon op slot. Als ik TS was zou ik me niet druk maken en de aannemer het lekker laten oplossen met de installateur samen. Laat ze maar wat oplossingen uitproberen net zo lang tot het lek stopt. Maakt jou dan toch niet uit of ze in 1x de juiste oorzaak hebben of niet.
 
  • Like
Waarderingen: Rola
Ik heb nu nog garantie op de woning en een afvoerbuis die niet op afschot ligt valt hier volgens mij ook onder. Ik weet dat het evt. corrigeren hiervan flink wat breekwerk (vloerverwarming ligt ook in de vloer) en overlast gaat zorgen maar nu zijn deze kosten nog voor de aannemer/installateur (want daar is het fout gegaan). Als er na de garantie onverhoopt (lekkage) problemen ontstaan door deze foute constructie dan zijn alle kosten voor mij.
 
Puur het feit dat er wat water in de buis blijft staan is geen probleem. Daar krijg je geen lekkage door. Zolang het water goed wegloopt tijdens douchen is er niets aan de hand.

Je kunt altijd proberen of je de aannemer zo gek krijgt om de afvoer te vervangen maar ik denk dat je weinig kans maakt.

Mocht je in de toekomst ooit lekkage krijgen door een lekkende afvoer dan is dat gewoon werk voor de verzekering.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu