(vochtige) muur stucen

Toadstool

  • #1
Hallo,

Zoals ik in een ander bericht heb geschreven heb ik een binnenmuur (van een oud dijkhuis, begane grond) behandeld tegen optrekkend vocht. De muur is helemaal kaal gemaakt (oude stuclaag viel er zowat af) en de voegen zijn leeggekrabt op de plekken waar het meer zand dan voeg was. Het heeft nu maanden kunnen drogen.

De muur is inmiddels een stuk droger maar voelt nog wel vochtig aan op de plekken waar het eerst zeer nat was.

Ik twijfel nog of ik een voorzetwand plaatst met gipsplaten, en gelijk isoleer omdat het vrij gehorig is, of dat ik hem af ga werken met een stuclaag.

De volgende vragen heb ik wanneer ik het gaat stucen:
1- moet ik de muur voorbehandelen voor een betere hechting? Volgens de tips op internet moet dit namelijk alleen bij droge muren.
2- Er zitten waarschijnlijk zouten in de muur, kunnen deze de hechting van de stuclaag beinvloeden? Zo ja, wat kan ik tegen deze zouten doen?
3- Is het verstandig om eerst een (cementgebonden) stucmortel aan te brengen, omdat de muur nog wat vochtig is en niet vlak is?
4- Moet ik eerst de voegen die uitgekrabt zijn weer opnieuw voegen, of is opvullen met stuccen genoeg?

Alvast bedankt voor de tips en het meedenken.
 

Henri 1970

  • #2
Omdat de muren in de toekomst last houden van de zouten die nu in de steen zit is het verstandig deze zoveel mogelijk te neutraliseren en de muren vervolgens met een saneerputz te stucen
succes :wink:
 

Toadstool

  • #3
Hoe kan ik makkelijk zouten neutraliseren? En zijn de zouten onderin al niet geneutraliseerd door het injecteren met waterglas?
 

Henri 1970

  • #4
De zouten zijn nog niet geneutraliseerd. Door het toepassen van saneerputz en de daarbij horende voorbehandelingsmiddelen heb je een stuclaag die niet wordt aangetast door deze mineralen/zouten. Dit komt ondermeer doordat deze materialen tras/vulkaangesteente bevatten.
mvg Henri
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu