Voorzetwand (incl. ventilatie) voor vochtige muur

Klusnoob Jur

  • #1
Heb er hier al veel over gelezen (o.a. https://www.klusidee.nl/Forum/topic/voorzetwand-voor-vochtige-muur.56166/), maar waag er toch nog even een post aan, omdat mijn situatie weer net even anders is.

Wij willen de schuur (zie bijlage) als buitenverblijf gaan inrichten (slaapkamer, WC, douche). Nu is dit schuurtje tegen de heuvel opgebouwd (zie bijlage). Ik ga de situatie aan de achtermuur nog wel verbeteren (bladeren en grond weghalen, afwatering verbeteren) en ik wil ook de muur nog grondig schoonmaken en voorzien van nieuwe voegen aan de binnenkant en waar mogelijk aan de buitenkant. Maar het vochtprobleem (zie bijlage) zal blijven.

Nu is mijn idee om hier een voorzetwand (240cm hoog) voor te zetten van 20cm dik. Aan de bovenzijde zal deze voor 10cm open blijven voor ventilatie. Ik doe er geen isolatie in. Dus alleen folie, regelwerk, OSB, groene gipsplaten en dan afwerken met stucwerk voor buiten (we willen een 'ruwe uitstraling' behouden).

Ik weet dat het beste advies is: zorg dat het vochtprobleem er niet meer is, maar ik zie dat niet snel gebeuren. Geen voorzetwand is ook niet echt een optie, want dan vinden we het 'te ruw':)

Nu scheelt het wel dat het huis in Italie staat en het weer hier toch minder vochtig is. Ook zal de schuur niet afgesloten worden. De 'ronde' opening blijft zo. Halverwege komt er over dwars een glaswand waarachter de slaapkamer komt. Het vochtprobleem zit alleen aan de kant van de muur die openblijft. De grond loopt achter de schuur af.

Mijn vraag is: gezien de situatie, is mijn oplossing een goede? Mis ik nog dingen of zijn er betere andere opties?

Zoals @IJkenhout op het eerdere genoemde bericht reageerde kan ik er mee leven als ik over 15 jaar de boel moet vervangen. Maar als dat over 5 jaar al is ga ik er niet aan beginnen:)

IMG_3982.JPG IMG_3981.JPG IMG_3980.JPG vochtige muur.JPG IMG_3983.JPG
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
In Nederland moet je onder het maaiveld alleen materialen gebruiken die tegen vocht kunnen. Hoe dat bij jou in Italie is weet ik niet. Lokale kennis inschakelen is altijd verstandig. Misschien weet een local te vertellen dat (na wat eenvoudige maatregelen) de muur zelf ook prima gestuct kan worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Heb je wel eens aan temperatuur meting gedaan. Hou koud of warm zijn die oppervlakken waarvan je vind dat deze te vochtig zijn.
 

Klusnoob Jur

  • #4
@IJkenhout Local gevraagd en die gaf aan dat mij idee een optie is, maar dat je (zoals jij aangeeft) ook kan stucen.
 

Klusnoob Jur

  • #5
@Wgb nee dat heb ik (nog) niet gedaan. Wat zijn de waardes die ik als 'normaal' moet beschouwen? Het is in de periode dat ik er nu was (vorige week) ook wel op z'n vochtigst in Italie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Klusnoob Jur schreef:
nee dat heb ik (nog) niet gedaan. Wat zijn de waardes die ik als 'normaal' moet beschouwen? Het is in de periode dat ik er nu was (vorige week) ook wel op z'n vochtigst in Italie.
Ik gebruik deze site.
Bijvoorbeeld omgevingstemperatuur 22 gr, luchtvochtigheid is 60%, berekende Td uitkomst is 13,9 gr.
Dat is het dauwpunt, in dit klimaat ontstaat op alle vlakken condens als deze lager zijn dan 13,9 gr.
Oplossing om condens te voorkomen is, temperatuur van de vlakken omhoog of de luchtvochtigheid in die ruimte naar beneden.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Ik heb het vermoeden, dat het vocht meer van buitenaf komt als dat het door condens komt.
 

Klusnoob Jur

  • #8
@Wgb Check! Dank. Handig om te weten. Maar denk idd ook dat, zoals @Peter schrijft, het vocht van buiten komt. De muur is specifiek vochtig op de plek waar de grond achter de schuur was opgevuld met blad van een aantal jaren. Heb het nu helemaal schoongemaakt zodat de afwatering weer goed is. Ga het even aankijken hoe het zich de komende weken/maanden ontwikkeld.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Meten is weten en je leert er een hoop van.
 
  • Like
Waarderingen: Klusnoob Jur

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu