Vochtige douche met schimmel

ER_Online

  • #1
Het hangt een beetje tussen 2 forumonderdelen in, douche en wanden. Ik heb gekozen voor dit onderdeel omdat het voornamelijk om behandeling gaat.

Situatieschets:
We wonen met 8 studenten in 1 studentenhuis, waarbij we 1 douche delen. Deze douche bevind zich midden in het huis, zonder raampje. Er wordt natuurlijk door iedereen dagelijks gebruik gemaakt van de douche.
In de douche is tot 2 meter betegeld, de rest van de wand en plafond is gestuct. Er bevind zich een ventilator die de lucht naar buiten blaast, deze staat sinds kort aan van 6 uur smorgens tot 12 savonds.
Echter anderhalf jaar geleden is deze kapot gegaan en is het gaan schimmelen. Ongeveer een jaar geleden is het opnieuw gestuct, maar er is weinig tijd genomen om te drogen (voorbehandelen en opdrogen). Ongeveer 2 dagen is er geen gebruik van de douche gemaakt.

Nu is het dus weer zo ver, er is weer flinke schimmel. Ik had de huisbaas aangeraden dit aan te pakken in de zomervakantie, zodat er 1 week niemand gebruik hoefde te maken van de douche.

Echter nu wil hij het volgende week al gaan doen. Hij wil gaan stucen en hem afwerken met een laklaag. Ik ben echter bang dat we over 2 maanden weer hetzelfde probleem hebben omdat:
1. De muur onder de laklaag nog steeds vochtig is.
2. Het een vochtige ruimte is, ik vraag me af of een laklaag voldoende is?

De rest van de douche is schimmelvrij, de tegels worden goed schoongemaakt, de deur staat na iedere douchebeurt open. Opzich droogt de douche redelijk snel.

Wat hebben jullie voor tips om ervoor te zorgen dat we zo lang mogelijk weer schimmelvrij kunnen functioneren?
 

Fwalraven

  • #2
En de ventilator vervangen en of repareren? Nadat deze was stuk gegaan is het vocht probleem toch ontstaan?
 

Fiesiekus

  • #3
Ik begrijp niet wat opnieuw stucen of een laklaag (wat moet ik me daarbij voorstellen) nou voor zin heeft als de oorzaak niet wordt weggenomen.

Begin eerst de schimmel te doden door met een chlooroplossing in een plantenspuit daar eens overheen te vernevelen.

Dan afvegen en behandeling herhalen.

En idd grondig ventileren!
 

ER_Online

  • #4
De ventilator is uiteraard alweer gerepareerd. Ik woon hier echter nog niet zo heel lang, dus ik weet niet zeker of het probleem hiervoor 100% weg was. Het gaat er meer om dat ik bang ben dat de schimmel de vorige keer niet gedood is en dat deze daarom zo snel weer terug is gekomen nadat er toen opnieuw gestuct is.
Beste stappenplan lijkt me dan:

1. Ventilatie controleren/upgraden?
2. Schimmel doden met speciale schimmelreiniger of chlooroplossing (gewoon verdunde chloor gebruiken?)
3. Goed drogen
4. Opnieuw schilderen. (Hier had mijn huisbaas het dus over een dichtelaklaag/coating, zodat deze makkelijker schoon te maken is. Het is nu gewoon verf geloof ik.
 

Fiesiekus

  • #5
Een schrobvaste muurverf is wel een goede methode denk ik. Maar dan wel op een grondig ontsmette, gereinigde en gedroogde ondergrond.

Gewoon chloor uit de supermarkt.
 

Fwalraven

  • #6
Als er verder geen lekkage is dan is ventileren een must.

Ik gebruik een latex welke geschikt is voor buiten. Een keer in het jaar met wat chloor beginnende schimmel plekken verwijderen en klaar is Kees.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik zou de deur van de douche zolang deze niet gebruikt wordt lekker open laten staan.
Want ik vind dat die douche ventilators irritant veel herrie maken, vandaar.
Mocht je dan nog schimmel krijgen een klein venitlatortje in de douche hangen die de lucht beweging houd waardoor deze ruimte nog sneller droogt.
*wgb*
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Belangrijk is niet alleen een ventilator die de lucht afzuigt, maar ook dat er verse droge lucht de badkamer in kan tijdens het douchen.

Dus een opening van 2 cm onder de deur, of een ventilatie rooster onder in de deur, is ook noodzakelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu