Vochtig astbest dakbeschot, eps aanbrengen mogelijk?

Jbekerom

  • #21
Dag Wgb, weer fijn van je te horen.

Het betreft inderdaad een buitenmuur, waar aardig wat tocht doorheen kwam/komt op een aantal plekken.
Ook in dit geval liggen er al rollen glaswol met aluminium laag/spijkerflens, dus ik wil de al aanwezige materialen gebruiken, vandaar.

Je bedoelt deze aan elkaar verbinden:
aluminium noppenfolie is idd niet glad, maar de aluminium laag van de aan te brengen glaswol wel. Kan ik dus met aluminium tape aan elkaar maken?

Het is overigens niet heel goed te zien, maar het door mij aangebrachte frame tegen de balken van het schuine dak aan, overlapt de balken van het dak zo'n 2 cm waardoor dit frame dus ook 2 cm 'voor' de piepschuim platen zit. Dat maakt verder niet uit ivm koudebrug oid, als ik de aluminium noppenfolie maar goed aansluit op de aluminium laag van het glaswol?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #22
Inderdaad die twee dampremmers moet je met elkaar verbinden. Bijvoorbeeld met stroken PE folie en deze links en rechts met tape op de bestaande dampremmers kleven. Zorg, doe dat, waar je een stevige ondergrond hebt dus bij voorkeur op het regelwerk.
 

Jbekerom

  • #23
Goeie avond,

een vraag nog. Iemand vertelde me dat het wellicht goed is een luchtspouw te hebben tussen de hierboven zichtbare muur en het isolatiemateriaal welke in het frame komt (isover, met alum. laag naar binnen toe)i.v.m. eventuele vocht.
Is dit inderdaad noodzakelijk? Of kan de glaswol direct tegen de muur aan?

Ik weet niet precies welke kenmerken ik van de muur moet benoemen, het is in ieder geval een muur die niet grenst aan buren (hoekwoning), direct naar buiten dus. Verder kon ik bij enkele gaten/kieren in de muur, direct naar buiten kijken. De buitenkant van de muur is wit geschilderd. Zonder de isolatie is er nog niet een vochtprobleem geweest; wel was er een smal gat bovenin (langs de schoorsteen), die waarschijnlijk als ventilatiegat diende (en nu met glaswol is 'dichtgepropt').

Groet,

Jan
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #24
Jbekerom schreef:
Goeie avond,

een vraag nog. Iemand vertelde me dat het wellicht goed is een luchtspouw te hebben tussen de hierboven zichtbare muur en het isolatiemateriaal welke in het frame komt (isover, met alum. laag naar binnen toe)i.v.m. eventuele vocht.
Is dit inderdaad noodzakelijk? Of kan de glaswol direct tegen de muur aan?
Heb je niet gevraagd waarom of vertelde hij niet dat moet je doen omdat.
 

Jbekerom

  • #25
Hij had een sterk vermoeden dat de huidige muur geen spouwmuur is, waardoor vochtproblemen zouden kunnen ontstaan. Mede ingegeven door het feit dat er op bepaalde plekken naar buiten kon worden gekeken, het tochtte er ook flink op een aantal plekken. Ik heb voor de zekerheid (was makkelijkker te verplaatsen dan verwacht) het frame nu iets verder van de muur afgezet (ruimte +/- 6 cm tussen isolatiemateriaal en muur, en ben voornemens deze weer vast te zetten (met enkele balken er achter tegen de muur).

Nu ben ik wel weer even benieuwd hoe ik de aansluiting van folie op de aluminium laag het beste kan uitvoeren; nog steeds zoals eerder met een dampremmer aan elkaar verbinden? Dit vraag ik omdat er nu dus een nieuwe tussenruimte tussen de muur en isolatie is gekomen, en ook dus zo'n 6 cm links en rechts onder het schuine dak (waar de piepschuim platen liggen) niet voorzien is van dampremmer. Ik hoef geen 'dubbele' dampremmer aan te leggen? (eerst geheel voor de piepschuim platen; vervolgens de aansluiting naar de aluminium laag van de isover?) of is er iets anders waar ik nu door de ontstane spouw aan moet denken?
 

Jbekerom

  • #26


Even voor het beeld een foto (nog niet vastgezet).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #27
In dit soort situaties heb je aan vermoedens niets je moet het zeker weten. Anders ga je de bietenbrug op.
Die ruimte heb je niet nodig, behalve als de muur vochtig kan worden door regenwater.

Kijk ik naar de foto, de damprem moet tegen de muur worden aangebracht. Zodoende wordt de warme lucht uit de vloer geblokkeerd. Idem voor het schuine gedeelte.

Dampremmende lagen moet je aan de voorkant aan elkaar verbinden. Geel is tape. Plaats desnoods een extra balkje om te kunnen nieten en tapen.
Zwart is iets om de damprem tegen de muur te bevestigen.

 

Jbekerom

  • #28
Beste wgb,

Wat fijn toch dit forum voor een mindere klusgod!

Als ik het goed zie, is het dus de bedoeling dat ik op de vloer en voor het schuine dak dampremmers aanbreng achter de isolatie?

Nu wil het geval dat er inderdaad al wat oude vochtplekken op de muur zaten, maar door het tochtige weer van gisteren (natte/droge sneeuw in deventer althans), is er vanochtend duidelijk zichtbaar geworden dat de muur vochtig is gewworden bij een aangesmeerd gedeelte tegen de schoorsteen. Ik ga nog even het dak op op zoek naar de lekkageplek (lood lijkt niet helemaal goed te zitten), maar wellicht dus extra goed om even een afstandje te maken.
 

Jbekerom

  • #29
Nog even voor de zekerheid: de vloer van de zolder is ook al geisoleerd. Dan is de onderste dampremmer niet nodig(om warmte uit de vloer tegen te houden)?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #30
Ik hoop toch dat de rode lijnen voor de isolatie zijn getekend.
De onderste dampremmer is niet nodig als er bij het aanbrengen van die isolatie ook een dampremmer is aangebracht.

De warmte gaat toch door de vloer, behalve het vocht wat in die warmlucht zit dat wordt door de dampremmer tegen gehouden.
 

Jbekerom

  • #31
Sorry, ik bedoelde achter het frame welke ik neer heb gezet, maar voor het isolatiemateraal tegen dak. Ok, duidelijk over de dampremmer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu