Dak binnenkant vochtig

martijnbouw

  • #1
Beste,

hopelijk kan iemand mij helpen.

Ik kwam er met een verbouwing achter dat mijn dakbeschot aan de binnenkant op zolder op enkele plekken vochtig is. Precies op twee stukken waar ook de rioolontluchting heeft gezeten en een oude ventilatiepijp.
Ik ben in de zomer bezig geweest met een verbouwing en had toen de opgedroogde oude plekken gezien maar was toen droog. Echter kwam ik er in oktober achter dat het toch nog een actieve plek is en vochtig was.
Ik heb via de buitenkant de pannen omhoog geschoven maar kon nergens natte plekken of vochtsporten op het dak ontdekken van bijvoorbeeld een lekkage. Ik ben hiervoor meerdere keren het dak op geweest nadat het had geregend.

Doordat er een groot gat van de oude ventilatiepijp in het dak zat kon ik met regenbuien vanuit binnen goed in de gaten houden of het nat werd. Echter zag ik geen enkel waterspoor vanuit binnenuit. Ook met mijn hand vanuit binnen naar buiten op het dak gevoeld maar droog. Het isolatiemateriaal was ook droog.

Wat ik ook gedaan heb is bij de schoorsteen gekeken of het lood goed was en voor de zekerheid een stuk extra ertussen gezet. Dit deed niets.
De rioolontluchtingspan heb ik eruit gehaald en voorzien van een normale pan maar ook dit deed niets. Ook doordat hier een extra gat vanuit binnen gezien zat kon ik ook vanuit hier een inspectie doen.

Alles bleef droog aan de buitenzijde van het dak. Hoogstens was het licht vochtig maar dat mag ook in de winter met regenbuien aangezien dakpannen nooit 100% vocht tegenhouden. Door de goede ventilatie zou dit ook weer verdampen.
Ik ben ook naar drie buren geweest en bij alle drie de buren zag ik ook vochtplekken op dezelfde plekken. Bij de ene buur wat meer vocht dan bij de ander. Het bijzondere is dat zij de oude zwarte ventilatiepijp nog hebben en ik hem weg heb gehaald maar ondanks dat hebben we er allemaal last van.

Mijn conclusie was dan ook dat het condens moest zijn. Ik heb isolatieschuim gekocht en de gaten bij mij afgewerkt. Nu dacht ik op de goede weg te zijn want het leek erop dat de plekken droger werden echter kwam ik er vanavond met een vochtmeter achter dat de plekken toch weer vochtig zijn geworden. Ik snap er niets van want er zit meer dan 8 cm isolatieschuim qua hoogte tussen de oude gaten. Een lek zal het dan ook niet zijn maar hoe kan het dan dat het toch vochtig wordt en wat kan ik er nog tegen doen?

Hieronder wat foto's.

1).
het is vanuit buiten gezien onder de schoorsteen. De ventilatiepijp van de buren zit er nog. Het is ter hoogte van de ventilatiepijp van de buren alleen dan aan mijn kant.
C1864670-2A74-4212-BC37-C254ED7B32DB.jpeg


2).
vochtige plek vanuit binnen. De houten plaat via de buitenkant bevestigd heb ik er later afgehaald.

9FFDEB59-C04D-4081-9A34-5D0C038D5A01.jpeg


3).
Zoals op onderstaande foto vanuit de buitenkant te zien is rechts onder de rand wat vochtig maar het hout aan de buitenkant droog. Zie de pijl ook waar het vochtig is vanuit buiten gezien. Bij punt twee hierboven is het vanuit de binnenzijde.

C48CD19D-CD6B-4242-B853-20A2F4D4AC4F 2.jpeg



4).
vanuit buiten gezien het gat opgevuld met isolatieschuim. Daar waar het vocht vanuit binnen gezien zit zit nu zo 8 cm dik isolatieschuim op en ook naar de breedte toe opgevuld.
59B105FA-4182-41C9-AB0A-2CF237920F31.jpeg



5).
De plek na isolatieschuim vanuit binnen gezien. Zoals te zien is, is links de vochtige plek.
E8E293D9-8576-4B73-85C9-57DBB23D17AD.jpeg


6).
Het oude rioolontluchtingsgat heb ik ook dicht gemaakt maar hier zijn ook vochtsporen. Niet kletsnat maar de vochtmeter slaat hier wel goed op aan.
2CEDBAC3-52EF-4945-9438-9707C107C78D 3.jpeg
 

martijnbouw

  • #2
Is er iemand die hier raad mee weet. Ben wel erg benieuwd.
 

Sander 1972

  • #3
Pannen eraf, latten er af, tengels eraf dak schoon blazen vanonder af folie er op. Tengels en panlatten terug monteren en pannen er op. Gelijk de slecht in de bak pleuren
 

martijnbouw

  • #4
Persoonlijk denk ik niet dat dit de oplossing is. Zijn er nog andere mogelijkheden. Zoek met name de oorzaak om het te verhelpen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wat of waar is de ontluchting van het riool gebleven.
Dat witte spul heb je dat tot aan de bovenkant van de bestaande isolatie aangebracht.
Is het zo goed als mogelijk kier vrij. Ik vraag me af als er warme lucht van binnen naar buiten kan tochten.
 

martijnbouw

  • #6
Dank voor je bericht. Fijn dat je mee wilt denken.

de ontluchting van het riool zit er boven.net een foto vanuit binnen gemaakt.

het isolatieschuim heb ik strak tegen het oude isolatie aangebracht en in mijn beleving is het bijna onmogelijk dat hier een kier tussen zit en een koude brug of iets dergelijks ontstaat. Heb het echt heel secuur aangebracht en een enkele plek heb ik later nog bijgewerkt.

A1D278C2-46F9-4F5D-B996-7FE1A2926830.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
De aansluiting van de geribbelde slang met de buis van de ontluchtingspan of dakdoorvoer geschoven, deze is over die buis geschoven.
De slang is door het dakbeschot gestoken. Hoe luchtdicht is de verbinding geribbelde slang met de manchet. Heb je nog iets aan de dampremmende laag gedaan.
Idem in het gat waar je het schuim in hebt gespoten.
 

martijnbouw

  • #8
Bij de nieuwe riool ontvluchting heb ik geen last.daar is een nieuw gat gemaakt. Ik heb daar ook een tijd weer een standaard pan op gelegd en de buis eruit gehaald zodat ik het dak in de gaten kon houden. Geen last van vocht daar.

bij onderste gat waar isolatieschuim overheen zit heb zit geen extra dampremmende laag tussen. Maar met zo n grote en dikke laag isolatieschuim moet het wel luchtdicht zijn
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Vertel even of die buizen goed heb aangesloten. Zijn buizen, en vooral bij de ontluchting van het riool, tegen de draad in gemonteerd is haast altijd lekkage en water kan over de enigszins waterdichte PUR naar het gat lager lopen. Toch.
Waterdicht is wat anders dan dampdicht en schuim is misschien wel luchtdicht maar zeker niet dampdicht dat is net even anders.
Wat voor schuim heb je gebruikt het is zo wit. PUR uit een bus is meestal wat gelig.
Het houten plaatje om het gat is luchtdicht tot een bepaald niveau waterdicht maar zeker niet dampdicht.
Nog maar een keer. Een warmtestroom gaat van warm naar koud. In die stroom zit vocht en deze kan onder bepaalde omstandigheden condenseren op vlakken die een lagere temperatuur hebben dan het dauwpunt.
Google is op dampremmende laag.
Als test. Plak is een flinkstuk PE folie over het gat en kijk wat er gaat gebeuren.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

martijnbouw

  • #10
De buizen bij riool ontluchting zijn goed aangesloten. Nog nog een keer gekeken maar ziet er goed uit.

de pur is van het merk soudal (hoog rendement vulschuim).

en fijn de uitleg. Op de pur aan de binnenkant zit nu geen houten plaat zodat het vocht kan verdampen. Begrijp ik het goed dat pur niet dampdicht is.
Heb trouwens ook gegooggled op dampremmende laag. Vind het zelf nog wel wat lastig te begrijpen hoe dit nu allemaal werkt.

ik heb trouwens een vochtigheidsmeter in de ruimte staan en het lijkt erop dat als de luchtvochtigheid boven de 65 procent uit komt de plekken dan vochtiger worden. Zeker weten doe ik het niet maar lijkt er wel op. Luchtvochtigheid is dan niet alleen in die ruimte hoog hoor maar door het hele huis.

een test met dampremmende folie op dit stuk is een idee. Heb zelf nog folie van een bouwproject liggen. Is met van die gaatjes zodat vocht er altijd uit kan. Zie de foto hieronder. Is dit het proberen waard?

oja en heb ook een luchtontvochtiger gekocht. Wellicht dat dat ook

folie:

ECA4B437-ACAE-4D9E-A6D6-69C0D45E7992.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
martijnbouw schreef:
een test met dampremmende folie op dit stuk is een idee. Heb zelf nog folie van een bouwproject liggen. Is met van die gaatjes zodat vocht er altijd uit kan.
Liever een andere folie. Een zonder gaatjes. Gewoon een stuk transparante PE folie.
Wgb schreef:
Nog maar een keer. Een warmtestroom gaat van warm naar koud. In die stroom zit vocht en deze kan onder bepaalde omstandigheden op vlakken condenseren die een lagere temperatuur hebben dan het dauwpunt.
Een warmtestroom gaat dus, zodra de verwarming wordt aangezet, van binnen naar buiten.
martijnbouw schreef:
Op de pur aan de binnenkant zit nu geen houten plaat zodat het vocht kan verdampen.
Dan zal je moeten wachten tot het late voorjaar begin zomer. De theorie is van mei tot oktober moet een constructie kunnen drogen, van oktober tot mei mag in een constructie wat vocht komen, maar nooit meer dan kan opdrogen.
Blauwe lijnen is transport van vocht. Volgens mij condenseert het onderweg naar buiten.

Bij ons is de luchtvochtigheid nu rond de100% dat zal bij jullie in de buurt niet veel anders zijn.

Gat in dakplaat met schuim gevuld.jpg
 

martijnbouw

  • #12
Dank en ook voor de foto.

ik ga kijken of ze bij een bouwmarkt een klein stuk dampremmende folie hebben. Zie tot nu toe alleen hele rollen. En dan de randen van de folie aftappen met tape neem ik aan?
Kan het vocht van het hout er dan trouwens nog wel uit?Niet dat de vochtige plek gaat rotten/etteren of dat het vochtig blijft en ik het idee heb dat het niet helpt.

je geeft aan dat het wellicht condenseert naar buiten. Stel dit is het uiteindelijk. Wat is dan de oplossing? Plaat hout ertegen zodra de vochtige plek is opgedroogd? En moet de dampremmende folie dan nog tussen de pur en het houten plaatje welke ik erop bevestig of is dit dan niet meer nodig?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
In de afvalbak van die markt, trouwens bij elk bedrijf vind je enorm veel PE folie. 1m2 is genoeg en inderdaad randje plakband. Doe dit eerst en dan gaan we verder. Het is een test he.
 

martijnbouw

  • #14
Ga ik doen. En hoe lang deze test doen? Paar weken aangezien de plek wat vochtig is?

fijne avond voor nu
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #15
Een goeie tijdelijke dampdichte folie is aluminium folie. Een komo vuilniszak is ook hoog dampdicht.

De meeste pur schuimen zijn enigszins damp open.
Flex pur is wel flink dampdicht. (een stuk duurder en minder meters uit een bus, daardoor nog duurder)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
martijnbouw schreef:
En hoe lang deze test doen? Paar weken aangezien de plek wat vochtig is?
Je ziet het snel genoeg. Als het buiten richting de 0 gaat en binnen gaat de luchtvochtigheid gaat over de 60%.
Verandert de situatie niet, dus het wordt niet droger meld je maar.
 

martijnbouw

  • #17
Ga ik mee aan de slag. Vochtig hout duurt altijd wel langer voordat het droog is. Zal het dus maar even de tijd geven. Nogmaals dank.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu