Vocht verhelpen

Sebastiaan1

  • #1
Goedeavond klussers!
In mijn woning heb ik het probleem dat ik 1 muur heb met vocht problemen. Ik zou grag weten of hier zelf iets aan te doen is door dit te impregneren oid?

Aan de buitenkant vd woning is een trap gebouwd, ik denk dua dat het water ‘gevangen’ zit tussen de trap en de muur maar ben niet zeker.

Wat zeggen jullie hiervan?
Bedankt voor de hulp en adviezen.
groeten,
Bas

922D58CE-054B-4028-9947-92AE4BBD90C0.jpeg A7EB07C5-C630-40A5-9F7C-6EA28CEB2B00.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Is dit in Nederland? Wat zit er onder de buitentrap, is die ruimte geventileerd?
 
  • Like
Waarderingen: Sebastiaan1

Sebastiaan1

  • #3
IJkenhout schreef:
Is dit in Nederland? Wat zit er onder de buitentrap, is die ruimte geventileerd?
hoi IJkenhout, nee dit is in Slowakije. Onder de buitentrap zit niets dit is gewoon een verhoog naar de achterdeur en is van beton.

de ruimte is niet geventileerd, deze loopt vanuit de garage naar de bovenverdieping en de vorige eigenaar had dit als 2e woing en kwam er maar sporadish

aangezien de buitentrap van beton gemaakt is, is deze dus niet makkelijk “een paar cm op te schuiven”, ik zit hier ook in beschermd natuurgebied wat de regeltjes allemaal verstrengd. Ik zit daarom er aan te denken om de muur zelf te impregneren dmv gaten boren en die dan op te vullen met een speciale vloeistof. Zoals

Groeten
 

Sebastiaan1

  • #4
Ben nog even verder opzoek geweest en 2 bouwbedrijven raden me idd deze oplossing aan. om de muren te injecteren met bovenstaand spul. Nu is mijn kennis met deze producten niet heel groot. heeft iemand hier ervaring mee? waar op te letten of welke producten zijn goed? eventueel laat ik ze overkomen van de Benelux.

Groeten!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wat hebben ze aan de buitenkant van de muur aangebracht, voor mij nep stenen en van welk materiaal zijn deze gemaakt? Wat voor een muur, steens, half steens of spouw. Het zou zomaar kunnen dat het probleem niet is van buiten naar binnen maar van binnen naar buiten. Van binnen naar buiten kan je impregneren tot je een ons weegt het helpt niet.
 

Sebastiaan1

  • #6
Hoi Wbg, dat is inderdaad een gelijmt tegeltje dat tegen de buitenkant aan zit. de muur is gewoon steens, zonder spouwmuur of isolatie.Het vocht is ook alleen waar de trap zich aan de buitenkant bevind.

hoe kan ik bepalen of het vocht van buiten naar binnen gaat, of andersom?

groeten
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Moeilijk. Geen idee. Waar ik aan denk is dat het tegeltje dampdichter is als de rest van de muur. Je kan hier overloos veel lezen over vocht wat van binnen naar buiten gaat. Als die afwerking op die muur dampdichter is dan het overige deel van de muur zou zoiets misschien kunnen ontstaan. Temeer dat je in een gebied woont waar de temperatuur hoog laag groter is dan bij ons.

Wat je kan proberen en kijken wat er gebeurd als je met een ventilator in die zone blaast. Voor condens heeft dat nu denk ik niet zoveel zin. Moet je weer wachten tot het verschil in temperatuur binnen/buiten groter is. Tenzij het daar in de avond en vroege morgen heel erg afkoelt.
 

Sebastiaan1

  • #8
Oke,

Maar dit vocht probleem aan de binnenkant, komt enkel voor waar de trap staat aan de buitenkant. het huis heeft de tegeltjes rondom en bijvoorbeeld in de garage heb ik geen enkel probleem hiervan.

tussen het huis en de muur, zit een kier waar water in blijft staan denk ik, je ziet daar ook zand tussen met af en toe een sprietje onkruid waardoor ik denk dat er water inloopt als het regent wat dan te lang niet kan opdrogen en door de muur heen komt naar binnen toe.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Tuurlijk dat kan allemaal. Waar water blijft staan moet je actie ondernemen. Vocht is bijzonder lastig en zeer kritisch qua vocht en temperatuur. Kijk naar de spiegel in de douche. Van boven zicht en van onder beslagen, wat zal het verschil in temperatuur en luchtvochtigheid in de badruimte zijn. Ook die trap zal de droging van de muur aan de buitenkant door langs strijkende wind voorkomen. Onder de trap zal de situatie niet gunstig zijn wat droging van buitenaf.
Je kan eens proberen om transparante folie op die plek te zetten. Komt er vocht op die folie is het condens. Schoot me te binnen.
Meten van temperatuur en luchtvochtigheid kan wat inzicht geven.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Kan je wat meer info over de tegels en de stenen geven?
 

Sebastiaan1

  • #11
Goedeavond wbg, bedankt voor het opvolgen van dit topic!

ik heb de bouwtekeningen er even bij gehaald, en alsook het raport van de schatter.
De muren zijn van normale baksteen, 30-40cm breed. zonder spouw oid.

Op de onderstaande tekening heb ik de “probleemmuur” met geel aangeduid.

Aan de binnekant zit er gewoon een laagje stukwerk op.

ik laat de muur nu regelmatig (handmatig) Luchten door deuren tegenover elkaar open te zetten, natuurlijk zie ik op kort termijn geen resultaat of dit al dan niet slechter wordt.

Groeten

50F317B3-5C56-45E3-B01F-B2F294BB3319.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Hoe lang woon je daar zelf. De eerste winter gehad? Op de tekening wordt niets gemeld over de steenstrips. Kunnen deze zijn aangebracht om de muur van buitenaf minder nat te laten worden.
 
  • Like
Waarderingen: Sebastiaan1

Sebastiaan1

  • #13
goedemorgen,
Ik woon er vanaf net na de winter, in cca Maart was alles rond en ben ik er in gaan werken en opruimen, vanaf Juni woon ik er permanent. Ik ben toen der tijd in December gaan kijken en zo zag de muur er toen ook uit. Wat zou jij doen? Maatregelen nemen en een winter afwachten? Grt
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Zeker nog niet impregneren. Ik kan met software jouw situatie een beetje simuleren en ik krijg condens in de muur. Dat zou kunnen omdat het materiaal van de tegels of steenstrips dampdichter is dan de 30/40 cm dikke muur. Het vocht in de warmtestroom wordt door de steenstrips geblokkeerd. Daardoor wordt de muur vochtig het drogen gaat te lang duren en de situatie is geboren. Probeer te achterhalen waarom die steenstrips zijn aangebracht. Aangebracht om daarmee het vocht van binnen met een laag aan de buitenkant te weren zou dan een verkeerde inschatting zijn geweest.
Van Oktober tot Mei mogen bouwconstructies door klimaat in de woning vochtig worden en van Mei tot Oktober moet de hoeveelheid vocht die is verzameld weer zijn opgedroogt. Zo krijg je een veilige droge constructie.
 
  • Like
Waarderingen: Sebastiaan1

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
ik zou dat raam eens bekijken het water kan vanuit trap op het raam gedeelte lopen in die nis.
Daar zakt het naar beneden de muur in, of onder het raam dan de muur in.
Je ziet ook dat alleen bij het raam de muur uitslaat.
 
  • Like
Waarderingen: Sebastiaan1

Sebastiaan1

  • #16
Bedankt wgb voor de berekening en de uitleg! Echter, wat zou jij doen in deze situatie? De steenstrip is rondom heel het huis alszijnde sier aangebracht. Nergens anders geeft dit hetzelfde vochtprobleem als gevolg.
Vandaag regent het toevallig en heb ik nog wat fotos gemaakt.

4D31C2F2-E9F4-44C9-B6DE-918084D40B7E.jpeg A5320787-B8D5-4D32-8573-D4B09F63D051.jpeg 5D085CF5-A098-4C7E-B52C-3624793B620A.jpeg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Ik zou dit gaan monitoren en kijken wat er gaat gebeuren richting de winter.
Gaan spelen met een temperatuur-en luchtvochtigheids meter.
Aan welke kant van de zon staat deze muur. Is er werking van schaduw. Heel veel zaken hebben ongemerkt invloed. Aan de achterkant van de trap is daar ventilatie of stroming van lucht mogelijk. Loopt er water van de trap voor de steenstrips langs. Blijft er water staan of is het vochtig in die holle ruimte onder de trap. Foto is ook welkom.
Met de plank onder de afvoer wil ik iedereen die dit volgt attent maken hoe kritisch iets kan zijn.
 

Sebastiaan1

  • #18
Deze muur is aan de kant vh oosten en heeft tot smiddags zon.

De trap zit vast tegen het huis aan, waar geen strips zitten, je bedoelt of er tussen de trap en het huis strips zitten? Volgens mij zit et gewoon een kier tussen de trap en het huis waar water in staat en dit te lang nat blijft en zo naar binnen trekt. De eerste foto in mn vorig bericht is de het betreffende ‘raam’ wat van binnen te zien is in de ruimte.

de buitentrap heeft geen holle ruimte of ventilatie, deze is gewoon vol beton zeg maar. Hieronder een foto hoe deze trap loopt.

492DB98D-9E2F-4D9A-B501-F2BD4B4C7DC6.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
controleer die voegen eens bij het raam ze zijn verkleurd, misschien tegels los, en kitwerk glas.
Dat achterste stuk raam/trap komt geen zon dat ook even controleren.
 
  • Like
Waarderingen: Sebastiaan1

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20
Wat is tot s-middags de zon tot 11:00 of 15:00 uur. Die trap is niet massief veel te duur en te zwaar.
Als ik naar de fotos kijk is de trap gezien de positie trap en het raam later tegen het huis gezet. De tegels waren toen al op de muur aangebracht. Loopt er water tussen de muur en de trede naar onder in de muur en ook in de ruimte onder de trap dan wordt het een natte boel in die ruimte, deze zal niet drogen tenzij er gaten voor ventilatie zijn voorzien. Volgens mij is impregneren van binnen uit dan ook niet de juiste aanpak.
Van welk jaar is de woning?
Wat Henkt253 schrijft goed controleren en flink water tegen de woning spuiten wie weet komt de aap uit de mouw.
 
  • Like
Waarderingen: Sebastiaan1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu