Vocht achter tegels

AndriesK92

  • #1
Beste mensen van dit forum,

Eind september krijgen mijn vriendin en ik de sleutel van ons nieuwe huisje. Nu is er tijdens de bouwkundige keuring vocht achter de tegels gemeten in de badkamer en volgens de keurder(zie foto) kan ik d.m.v. het opnieuw voegen en kitten dit vocht elimineren(dit omdat het kit en voegwerk in slechte staat is, teruggetrokken etc). Nu is mijn plan om dit zelf te doen d.m.v. een Dremel met opzetstuk. Nu heb ik de volgende vragen:

Gaat dit effectief genoeg zijn om in ieder geval de komende 2 jaar vooruit te kunnen? Na dit tijdsbestek hopen wij genoeg gespaard te hebben om de badkamer te kunnen verbouwen.

Voor iemand zonder echte kluservaring (ook al word ik op me werk altijd gezien als de handige Harry) is dit te doen? Heb wel video's bekeken over het gebruik van de Dremel en wat te doen, maar ben benieuwd of er tips zijn of adviezen.

Ik hoor het graag! Bij voorbaat dank alvast

Screenshot_20220817-213422_OneDrive.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
AndriesK92 schreef:
volgens de keurder(zie foto) kan ik d.m.v. het opnieuw voegen en kitten dit vocht elimineren
Nee, de keurder zou beter moeten weten. Grote kans dat de hele boel verzadigd is met vocht.

Een paar m2 vloertegels hoeft niet veel te kosten, maar de oude tegels moet je dus wel verwijderen.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

stylish

  • #3
in veel gevallen is het optrekkend vocht zijnde boosdoener. Is de badkamer op de bg soms? Wat is de dragende wand: kalkzandsteen? Kan je ons wat meer info geven aub? Er is aan alle wanden dezelfde ellende geconstateerd?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
@stylish : Hoop aannames, maar TS is toch vrij duidelijk.

AndriesK92 schreef:
omdat het kit en voegwerk in slechte staat is, teruggetrokken
Meeste schadegevallen met vocht komen NIET door optrekkend vocht, maar door lekkage. In deze tijd van het jaar is het ook geen condens als gevolg van een koudebrug.
 

stylish

  • #5
Maar dit kan toch al een tijdje aan de gang zijn? topicstarter heeft het huis net gekocht. Ik probeer alleen alle opties open te houden. Zo heb ik op 1 locatie van het werk (2 jaar oud hotel, praktisch nieuwbouw) voegen en kit in douches die eruit komen en dat is wel optrekkend vocht zo bleek...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Doet hier niet ter zake.
 

stylish

  • #7
Het spijt me wel, maar hoe kom je hierbij dan dat het niet ter zake doet? Kan ik ook wat leren... ik heb het bouwkundige rapport gelezen maar kan je conclusie niet staven, sorry. Zoals je zelf al zei: keurder zou beter moeten weten.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Ach het huis is al gekocht en als je er van uit gaat dat je op termijn het tegelwerk toch moet vervangen, dan kun je proberen of je de boel weer dicht krijgt.

Of het ook daadwerkelijk lukt om alles dicht te krijgen kan niemand je garanderen. Ook een deskundige niet, aangezien je niet achter de tegels kunt kijken. Je weet niet of de opbouw goed is en hoe groot de lekkage daadwerkelijk is. Een risico blijf je dus houden.

Ik zou de slechte voegen eruit slijpen met een multitool met dun diamantblad erop. Dat gaat beter en sneller dan met een dremel. Een dremel is niet geschikt voor het uitfrezen van wat grotere hoeveelheden voegwerk, het gaat langzaam en je wordt arm van de hulpstukken die je verslijt. Daarna opnieuw voegen en de kitvoegen vernieuwen. Meer kun je niet doen.

Ik heb zelf ook eens loszittende tegels gehad in de douchehoek als gevolg van lekkage. Ik heb de voegen toen uitgeslepen, de tegels schoongemaakt en alles weer opnieuw geplakt en gevoegd. Zit al weer een jaar of zeven.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

stylish

  • #9
Zeker eens wat je schrijft, mijn beste @Walker : TS wil advies over opnieuw betegelen. Totaal eens met je advies!!! Ik zou beginnen met de multitool en met de dr.m.l het fijne werk doen, hoeken en laatste randen. Je betaalt je blauw anders aan vervanging van "dr.m.l"accessoires. Multitool is the way to go. Wel eentje waarbij je het toerental kan regelen. Een multitool is sowieso een must-have mocht je er nog geen hebben @AndriesK92 . Ik heb er twee in de kleur oranje (eentje op accu, eentje zonder, dus met stekker, haha). Werkt heel fein :-)

Ik zou toch als woningeigenaar gaan onderzoeken nu de tegels er toch af zijn waar de oorzaak ligt. Zeker als je bijv. een houten verdiepingsvloer hebt met de badkamer op de 1e verdieping. Met bijv. een FLIR gun kan je stiekem veel zien. Ik vind het opnieuw voegen en kitten en maar afwachten een lapmiddel en uitstel van executie. Water gaat waar het niet gaan kan. Maar: het is een vrij land en we kunnen hier vrijelijk discussiëren en elkaar echt helpen, nietwaar?!
 
Laatst bewerkt:

stylish

  • #10
Walker schreef:
Hoop aannames, maar TS is toch vrij duidelijk.
Aannames? ik heb juist vragen... mag dat niet? Natuurlijk is het off-topic maar ik probeer heer Andries te helpen waar de lekkage vandaan komt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Water achter de tegels kan simpelweg ontstaan door slechte voegen.
Tijdens het douchen spettert het water tegen de tegels en zal door de slechte voegen achter de tegels komen (heb het hier zelf ook gehad met haarscheurtjes in het voegwerk)
Ik heb met een voegenkrabber alle voegen er uit gehaald (Dremel is mooi maar de hulpstukken zijn toch wel vrij prijzig en waren vrij snel versleten)
Daarna alles opnieuw gevoegd met het juiste voegmiddel en het probleem was weg.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

stylish

  • #12
Dat zijn wel hele slechte voegen geweest dan, brrrr... Ik las in het keuringsrapport dat de kit ook niet meer optimaal is. En er is verhoogd in de wand vocht geconstateerd (niet van 1 douchebeurtje zeg maar). Het kan allemaal (en geen ventilatie ook zeker zodat condens neerslaat na het douchen, oei een aanname, haha) maar ik sluit het liever uit. Ik vertrouw het niet... Maar dit is mijn mening hier. Probleem is niet alleen de wanden maar ook de vloer zelf rondom afvoerputje bijvoorbeeld op pagina 2. Dus of heeeeeel slecht aangelegd of fors probleem erachter. Kan en onlangs nog meegemaakt in mijn werk. Mooi wel dat de ww leiding van de douche in de wand lekte al ruim 10 jaar in een hotelkamer, sluipmoordenaar is het. Hebben we berg kosten c.q. inkomstenderving aan gehad, gelukkig zelf met eigen team kunnen doen. Dan gebeurt het ook goed, haha.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik zou graag willen weten op wat voor een muur is er getegeld. De muur per seizoen te lang koud dan is condens en vocht mogelijk.
Het rapport hier plaatsen heeft niet veel zin. Toch.
 

AndriesK92

  • #14
Zo best al wat reacties wat ik niet zo had verwacht, dank daarvoor allemaal!

@stylish wij waren niet van plan opnieuw te tegelen, misschien heb ik dat verkeerd gezegd. Zelf durf ik dit niet aan en hebben de middelen niet om het te doen en iemand vinden in deze tijd is ook bijna niet te doen. Daarom gaf ik ook aan dat het een tijdelijke oplossing moest zijn voor als wij over 2 jaar wel de middelen hebben.

@Wgb dit antwoord moet ik je echt schuldig zijn. Had het rapport er bij gezet omdat ik er vanuit ging dat zo'n keurder wel weet waar hij het over heeft en ik zelf niet extra hoefde uit te leggen



Mijn vader heeft als het goed is nog een multitool liggen en zullen kijken of we daar een dun diamantblad voor kunnen kopen(Bosch multitool). Ben gelukkig nog jong dus handmatig met een voegenkrabber lukt mij ook nog wel .



De badkamer is voor zover ik weet sinds de bouw niet veranderd(gebouwd in 1994), dat is dus ook wel een bijkomende factor en een lekkage ooit in de badkamer die wel verholpen is. Tevens gebruikten de vorige bewoners best wel chemische middelen (gaven ze ook toe) om de badkamer schoon te maken.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Als er veel met chloor schoongemaakt is, dan kan dat heel goed de voegen aangetast hebben en zo vocht achter de tegels komen.
Let op met de multitool, dat je het glazuur van de tegels niet beschadigd, met een voegenkrabber heb je vaak minder kans op schade.
De tegels zullen niet meer verkrijgbaar zijn na al die jaren, dus vervangen is ook geen optie.
voegen goed diep uitkrabben en opnieuw voegen.
En ook alle oude kit er uit halen en vervangen.
 
  • Like
Waarderingen: stylish en AndriesK92

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
AndriesK92 schreef:
@Wgb dit antwoord moet ik je echt schuldig zijn. Had het rapport er bij gezet omdat ik er vanuit ging dat zo'n keurder wel weet waar hij het over heeft en ik zelf niet extra hoefde uit te leggen
Heel goed dat je dat gedacht hebt maar het forum is nog niet zover om dit voor de bezoeker leesbaar te krijgen.
1994 dan mogen we ervan uitgaan dat de muur per seizoen voldoende droogt om geen vocht te krijgen.
 
  • Like
Waarderingen: stylish

stylish

  • #17
AndriesK92 schreef:
De badkamer is voor zover ik weet sinds de bouw niet veranderd(gebouwd in 1994), dat is dus ook wel een bijkomende factor en een lekkage ooit in de badkamer die wel verholpen is. Tevens gebruikten de vorige bewoners best wel chemische middelen (gaven ze ook toe) om de badkamer schoon te maken.
Aha, chemie, dat verklaart, ook de rondom het doucheputje. Meest lijdelijke aanname in dit geval als zijnde oorzaker. Meer (zwavel)zuur dan chloor als boosdoener, tenzij het hypochloriet is (wat in veel ontstoppingsmiddelen van goedkopere aard de werkzame stof is). Enfin, on topic: helemaal eens wat @Peter aankaart nu ik weet dat je zelf de tegels niet gaat vervangen, louter het voegwerk. Mocht het niet lukken met de voegenkrabber, zou je kunnen overwegen om met een bovenfrees te werken langs een lineaal. Licht erop, zie je precies wat je doet. Werkte voor mij prima. Tegels niet beschadigd en voegen lekker precies op diepte in en nagenoeg weg gefreesd. Restanten langs de tegels heb ik wel met de dremel en met de "handschraper" weggehaald. Maar je hoeft niet alles weg te halen, tenzij je ziet dat ze beschadigd of zwart zijn of van die "putjes" hebben. Kan je gewoon weer meevoegen zover ik weet. Suc6
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu