Vocht achter dichtgestuuct raam oplossen?

LaEm

  • #1
Wij wonen sinds 2018 in ons jaren 60 huis.

Al bij de koop was één raam op de begane grond dichtgestuuct. Vanuit buiten is het raam nog in originele staat (gesloten raam, houten kozijn), binnen is de muur dus compleet er overheen gestuuct. Reden was waarschijnlijk het ophangen van een TV o.i.d. Je ziet dus vanuit buiten door het glas heen de witte stuc-muur.

Bij aankoop zag het er redelijk netjes uit, waarschijnlijk met nauwelijks of geen plekjes. Eind 2019 hebben we zowel de spouwmuur laten isoleren als ook de gevel laten renoveren (zandstralen, impregneren).

Nu zijn er sinds 3 á 4 jaren lichtbruine vlekken zichtbaar door het raam heen op de witte muur. Voornamelijk rechts boven met wat druipers en rechts onder.
Het probleem is dit jaar al wat meer dan afgelopen jaar. Vanuit binnen is er niets te zien, alles stralend wit.

Ik heb geprobeerd het goed in beeld te brengen:

20230825_110904.jpg
20230825_110918.jpg
20230825_110848.jpg


We zijn nog aan het twijfelen wat dit nou precies is, hoe het komt en hoe we dit het beste zouden kunnen oplossen.
Hebben jullie ideeën?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Omdat de muur nu goed geisoleerd is, is de plek van het raam nu relatief een kouder oppervlak en krijg je daar meer condensatie. De constructie zal ook wel niet dampdicht zijn, zodat vocht vanuit de kamer in de constructie / tegen het raam kan condenseren. Oplossing is mogelijk het wandje verwijderen en een sandwichpaneel met goede isolatiewaarde aanbrengen en goed dampdicht afwerken. Blijft geen ideale situatie, verbaast me dat het al zo lang goed gaat.
 
Laatst bewerkt:
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: LaEm

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Het is vocht door condens.

Oorzaak is het wegnemen van de ventilatie dmv de spouwisolatie. Met de ventileerde glaslat wordt wel de glassponning geventileerd, maar niet de ruimte achter het glas.

Jouw voordeel: Je kunt het glas vanaf de buitenzijde verwijderen...
 
  • Informatief
Waarderingen: LaEm

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
als u het raam niet meer wil gebruiken zou ik er voor kiezen om het te laten verwijderen en dicht te metselen, anders glas eruit en isolatie aanbrengen en dan aftimmeren
 
  • Like
Waarderingen: LaEm en Sander 1972

Sander 1972

  • #5
Zou uitzoeken of de gevelsteen erbij te krijgen is, en dan eventueel het kozijn verwijderen. Of wachten dat er een buur een aanbouw doet en er dezelfde kleur steen uit de gevel komt
 
  • Like
Waarderingen: LaEm

LaEm

  • #6
Bedankt allemaal voor de reacties! Het is ons nu duidelijker wat er aan de hand is.

We zullen er aan de hand van jullie feedback waarschijnlijk voor kiezen om het raam weer in zijn originele functie te herstellen - het is toch ook al een redelijk donkere hoek in huis.
Dit was al een optie maar we wilden eerst even checken of het vochtprobleem ook op een minder ingrijpende manier opgelost zou kunnen worden.

Had het isolatiebedrijf ons eigenlijk hierop moeten wijzen?
Of was het dichtstuucen aan zich een beunhaas-keuze?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu