Vocht tussen naden trespa

pavlosm

  • #1
Hallo, vanuit de bouw wat decennia geleden hebben ze trespa geplaatst tussen het kozijn en de achterdeur. Vorig jaar is alles opnieuw geverfd en zag ik nu dat tussen de naden van de trespa het verf aan het afbladderen is, zo te zien is het trespa op twee stuken hout geplaatst. Ik denk dat er wat vocht in is gekomen.
Wat is nu het advies? Het trespa proberen te verwijderen wanneer het droog is en het hout daarachter verven? Of de naden afkitten met iets?
Het lijkt of er vocht blijft vastzitten, na paar dagen regen zijn alle kozijnen kurkdroog maar uit deze naden blijft nog steeds wat water lopen.

Ik hoor het graag, Bedankt.


1000008985.jpg
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Altijd fijn als men naden mee schildert terwijl het detail ontworpen is om te bewegen... ik zou de volkernplaat verwijderen, de sponning schuren en schilderen. En bij het terugplaatsen de plaat ventilerend aanbrengen, dus afstandhouders of ringen om de schroeven plaatsen.
 
  • Like
Waarderingen: pavlosm

pavlosm

  • #3
Heel erg bedankt! Goed om te weten. De schilder moet terugkomen onder garantie dan pak ik dit gelijk op wanneer het wat droger is.
 

pavlosm

  • #4
@Walker
Nog een vraagje, als ik extra ringen op de schroeven zet, dan zowel de verticale naden als de horizontale naden tussen gevel/sponning en de trespa worden dan groter. Is het erg dat de verticale naden groter worden ivm regen dat kan inslaan?
Ik was wat over gevelplaten aan het lezen en ik zie dat ze daar alleen ruimte laten in de horizontale naden en dat ze epdm gevelband plaatsen achter de verticale naden? Het is mij even onduidelijk. Hulp wordt gewaardeerd :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Als je aan EPDM band kunt komen is dat een betere oplossing. Maar eea ligt er ook aan hoe de achterconstructie is opgebouwd.
 

pavlosm

  • #6
@Walker
Bedankt voor de reactie. Ik heb maar eens de plaat eraf gehaald. De sponning lijkt alleen gegrond te zijn geweest, grotendeels nu eraf en het hout is erg nat. Achter het trespa zat heel veel vocht (condens?).
1000009120.jpg


Wat stel je nu voor als definitief advies, sponningen opnieuw gronden en lakken? Vervolgens ringen achter de schroeven, of epdm band? Met epdm band kan het dan nog wel voldoende ventileren sinds de plaat maar heel nauw is maar wel lang (~1,2m).
Alvast bedankt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Eerst moet het drogen. Daarna behandelen. Verticaal EPDM zou moeten voorkomen dat het hout opnieuw nat wordt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Let op met het idee dat het nu vochtig is, dus het zit niet goed.
Een grove vuistregel voor inwendige condensatie is. Van Oktober tot Mei mag zal er of zal er vocht worden opgeslagen. Van Mei tot Oktober moet het weer opdrogen. Hoe droger hoe beter. Zo voorkom je schimmel. Droogt er te weinig op dan zal het in de periode langer vochtig blijven en zal het op den duur gaan schimmelen.
 

pavlosm

  • #9
Beide heel erg bedankt, hiermee kan ik goed verder!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu