Vluchtwegen en noodverlichting

Kaajee

  • #1
Ik weet niet of het helemaal in dit subforum hoort, indien elders beter op z'n plaats; gaarne verplaatsen. In dit forum zijn de meeste NEN-kenners actief heb ik de indruk. :D

Ik moet (van de brandweer) een aantal vluchtweg bordjes (noodverlichting) aanbrengen en ook een tweetal deuren voorzien van andere sloten zodat ze van binnen open gemaakt kunnen worden zonder sleutel. Het gaat om twee (gespiegelde) panden die middels 2 doorbraken tot één gemaakt zijn. Het 'rechter-pand' heeft ook nog een 'voordeur' maar deze is niet in gebruik (zit permanent dicht).

Zij stellen dat achterdeuren 2 & 3 voorzien moeten worden van deze sloten. Deur 1 is een 'gewone' voordeur. Nu is het pand inbraak gevoelig en wil ik dus zo min mogelijk inbraakgevoelige deuren hebben. Ik wil eigenlijk deur 3 van binnen vergrendelen met schuiven zodat deze goed beveiligd is. Daarmee verlies ik de nooddeur functie van deze deur. Ik heb echter nog steeds 2 vluchtwegen over in de ruimte, namelijk deur 1 & 2. Volgens mij is dat voldoende. Ik heb met groen de plek van de noodverlichting (met vluchtweg aanduiding) aangegeven. Er zit ook een kelder onder die in gebruik is, deze is met 2 trappen te bereiken. Zie tekening.
Ik heb begrepen dat wanneer je (bij nood) een ruimte verlaat, je in de ruimte waarin je vervolgens komt, een vluchtweg bordje moet kunnen ontwaren.

(Ik ben op de hoogte van de werking/installatie van de noodverlichting en de juiste pictogrammen op de bordjes/verlichting. )


Lijkt dit in orde?
 

Gerrit

  • #2
Het betreft publiekstoegankelijke ruimten.
als in de linker winkelruimte brand zou uitbreken in de buurt van de doorgangen, kan het publiek in de rechter winkelruimte geen kant op.

Daar zou de brandweer (die de uiteindelijke goedkeuring moet geven) over kunnen vallen.

Vraag is ook: is deur 3 inbraakgevoeliger dan deur 2?

Ga met je plan naar de brandweer (afd. preventie) en vraag hun oordeel.
Dat oordeel is soms moeilijk uit te leggen en voor ons vaak niet logisch.

Als ze het goedkeuren vraag je om een stempel op je tekening (wordt in de regel zonder probleem gegeven) en je bent gedekt.
 

Kaajee

  • #3
Gerrit schreef:
.............
Vraag is ook: is deur 3 inbraakgevoeliger dan deur 2?
Nee, maar het is wel 1 deur minder die ik optimaal hoef te beveiligen..... :mrgreen:
Als ik voor deze deur bijv. kies voor een duur 3 punts SKG**(*) systeem hoef ik dat maar 1 keer te doen en niet 2 keer........
Ook in het geval van een alarm systeem hoef ik maar 1 deur te beveiligen ipv 2, scheelt toch weer flink. De andere deur zou ik dmv schuiven en balken 'echt' kunnen 'barricaderen', dan komen ze daar echt niet door ( of zelfs de hele deur 'dichtschroeven' oid).
Gerrit schreef:
Ga met je plan naar de brandweer (afd. preventie) en vraag hun oordeel.
Dat oordeel is soms moeilijk uit te leggen en voor ons vaak niet logisch.

Als ze het goedkeuren vraag je om een stempel op je tekening (wordt in de regel zonder probleem gegeven) en je bent gedekt.
Ik zal ze ook nog eens even bellen/contacten. Kan ik daar met deze tekening aan komen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Soms mag je ook een losse balk voor een nooddeur plaatsen, zolang je die maar weg haalt als er iemand binnen is. Dan heb je wellicht voldoende aan een knopcilinder. Dit is aan de gemeente (/brandweer) of ze ermee akkoord gaan.

Tis niet echt een klusvraag he? :)
 

Gamecat

  • #5
Je hebt van die deuren met een panieksluiting. Van buiten krijg je die niet open en van binnen gaan ze open als je er tegenaan duwt.

Als je moet kiezen tussen inbraakpreventie en veiligheid, dan weet ik het wel. Inboedel kan je verzekeren, mensenlevens niet.
 

Kaajee

  • #6
Ik heb bij nader inzien iets verkeerd getekend; de 2 achterdeuren gaan niet naar buiten maar gaan naar binnen. Een paniek sluiting gaat dus niet werken.

En natuurlijk moet de boel veilig zijn, maar het is ook niet een kwestie van kiezen tussen veiligheid en inbraakpreventie. Er is een tussenweg; we weten allemaal dat de regeltjes in NL vaak te ver doorgevoerd worden en dat er met wat common sense en overleg ook andere zaken mogelijk zijn.

En voor jouw informatie: nee, de inboedel valt niet te verzekeren, al helemaal niet meer na 3 inbraken in 2 weken, tenzij je van je pand/winkel een fort wilt maken. En bijv. voor tienduizenden euro's moet verspijkeren.

Ik heb inmiddels een soortgelijke tekening/schets bij de brandweer neergelegd en zij waren zeker bereid er naar te kijken en wezen het dus niet op voorhand meteen af. Hij zei nl. ook dat in principe 2 vluchtwegen ( voordeur en 1 achterdeur) genoeg kan zijn. Ik ben benieuwd......
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik heb sterk de indruk dat dit niet om een normaal klusje gaat. :?
 

Chathanky

  • #8
De voordeur dient naar binnen open te gaan, of het wel of geen vluchtweg is.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Vluchtweg in de vorm van bordjes of stikkers is niet toegestaan.
Er moet noodverlichting aangebracht worden. Is er ook al aan een brandmeld- of ontruimingssysteem gedacht?
 

Lichtpunt

  • #10
Bouwkundig mogen deur 2 en 3 niet als vluchtdeur aangemerkt worden, deze deuren dienen altijd naar buiten open te gaan.
Er zal maar 20 man achter je staan bij een brand en jij moet de deur in de panieksituatie naar je toe open zien te trekken.
Ik zou zeker toch het advies opvolgen even contact op te nemen met de bouwkundige afdeling van de brandweer.
In ieder geval moet je nu een juiste tekening met naar binnen slaande achterdeuren in dienen en hun reactie daarop afwachten.
En reken maar dat ze komen controleren na de verbouwing.
Gaan zij niet accoord dan heb je een vet probleem.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu