Noodverlichting schakelen (afval relais)

Cbda

  • #1
Hallo, Ik heb in ons huis een secondair 12 v verlichting systeem aangelegd dat gevoed wordt door een 160 Amp accu. Wij wonen in het noorden van Zweden en helaas valt hier de stroom in de winter geregeld uit. (bovengrondse leidingen). Ik heb op zoek naar een relais dat dit 12 v systeem gaat schakelen. Dus het relais moet afvallen als de netspanning weg valt. Ik weet dat deze relais er zijn maar ik heb ze nog niet kunnen vinden. Ik vind een netwachter iets te duur en ben op zoek naar een iets betaalbare oplossing. Het 12 v circuit vraagt ongeveer 10 amp.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Het relais moet je noodverlichting aan schakelen als de netspanning wegvalt? Dat kan met ieder installatierelais met 230 V schakelspanning en wisselcontact. En die kosten nog geen twintig Euro.

Ik zou alleen niet weten wat "installatierelais" in het Zweeds is.
 

Cbda

  • #3
Hallo Tom345, bedankt voor je reactie. Dat heet een Installation reläer. Dus dat is niet zo moeilijk. Maar het vinden kan misschien lastig zijn. Volgens de wetgeving in Zweden mogen veranderingen aan de netstroom alleen door gediplomeerde elektriciens gedaan worden. Zelfs het plaatsen (verplaatsen) van een stopcontact mag niet. Ik denk dat ik dus maar even op zoek ga in NL. Heb jij toevallig een link waar ik die dingen kan vinden?
Vriendelijke groet,

Cor
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Zie privé bericht.
 

Doe-het-lekker-zelf

  • #5
Volgens mij hoeven er geen wijzigingen gemaakt te worden aan de 230V installatie? De 12V installatie hoeft toch enkel ingeschakeld te worden wanneer de 230V wegvalt, en weer af te schakelen wanneer deze weer terug is?
 

Cbda

  • #6
Hallo Doe het zelf,
Ik begrijp even de vraag niet, maar er behoeft inderdaad niets aan de 240 volt installatie verandert te worden. Netspanning valt weg en het relais valt af en maakt tegelijkertijd het contact via de 12 volt en de noodverlichting gaat branden. Net spanning terug en het relais schakelt wederom.
 

Dirkinbrabant

  • #7
Wat Cbda probeert te zeggen is omdat je in Zweden niets zelf mag doen aan je installatie, de installatiematerialen niet aan particulieren verkocht worden en zeker niet in iedere bouwmarkt liggen. Dus dat het moeilijk is om daar een installatierelais te scoren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu