Noodverlichting schakelen?

Dominee

  • #1
Ik heb een noodverlichtings lamp gekocht (2e hands) en wil deze graag in mijn meterkast plaatsen, zodat ik bij spanningsuitval nog licht heb en deze doormiddel van een schakelcontact op de deur aan laten gaan bij het openen van de deur in een normale situatie.

Ik snap alleen niet hoe ik dit voor elkaar kan krijgen, als je hem direct aansluit op een wcd dan brand die continu maar weet dus niet hoe ik hem geschakeld krijg en of dit wel kan.

Het gaat om een Menvier BLZ 2210, in de bak zitten 5 aansluitingen:
1 is N
2 is L1
3 is aarde
4 is L2
5 is L1

Op 1,2 en 3 zitten de normale nul de fase en de aarde aangesloten en op aansluiting 4 en 5 zit een wit draadje waardoor de 4 en de 5 aan elkaar hangen! (als ik het draadje van 4 en 5 loshaal gebeurd er niks!)

Weet iemand hoe ik het moet aansluiten? :(
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik ken de menvier op zich niet, maar is het geen bakje met continu verlichting die bij spanningsuitval overschakelt naar noodstroom?

Je zou een bakje moeten hebben die uit is als er spanning opstaat, en als je de deur opent dan verbreek je de spanningstoevoer en gaat de lamp op accu branden.

suc6

Gerrit Bakker
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Hoeveel tl-buisjes zitten erin?
en zijn de accu's nog heel.

Bij mijn weten is dit een transparant, zoals een uitbordje.

Hierin zit een noodbuis die brand bij uitval en een dagbuis die altijd brand.
Bijna altijd worden deze doorgelust maar in theaters ed. kan je de dagbuis uitschakelen.
Je moet daarvoor dan een doorverbinding weghalen.
Op de ene zet je dan een fase en op de andere de geschakelde voeding.

Je kan even kijken of er een normale klassieke VSA inzit voor de dagbuis, en een appart elektronisch deel voor de noodbuis.

Je mag ook foto's posten, dan kijk ik wel ff.
 

Dominee

  • #4
Er zit inderdaad een buis in die constant brand en bij uitval schakelt die over naar de buis die op de accu zit, deze is nog heel.

Er zit inderdaad een normale klassieke VSA in voor de dagbuis, en een appart elektronisch deel voor de noodbuis (hier zit de accu ook op!).

Als ik het dus goed begrijp moet ik dus op 1,2 en 3 de vaste voeding aansluiten en op 4 een geschakelde fase?? (op 4 en 5 zit nu het draad bruggetje)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je moet gewoon de noodunit een vaste spanning geven en de dagbuis via een kastschakelaar of.......
Een omgekeerde kastschakelaar vinden die dus de spanning afschakeld van de noodunit als je de deur opent en dan de dagbuis niet aansluiten.

Welke getalletjes dat zijn weet ik niet maar dat kan je vast zelf uitmeten met deze omschrijvingen.

succes.
 

Dominee

  • #6
Ik ga wel even verder puzzelen, denk dat ik er met jullie tips wel uit ga komen!



Bedankt voor de tips :D
 

Gerrit

  • #7
Dit type is inmiddels uit produktie en ik heb er ook geen documentatie meer van. Ga maar even wisselen tussen L 1 en L 2 en dan kom je er wel uit.
 

Ronald42

  • #8
Nul en aarde zijn duidelijk.

L1 (2 en 5 zitten intern doorverbonden) voed de lader voor de noodaccu en indien deze weg valt zal de noodbuis gaan branden. Indien de accu aanwezig en opgeladen is uiteraard.

De verbinding tussen 4 & 5 kunt u weghalen of vervangen door een schakelaar via L2 gaat namelijk de permanente buis branden.

Succes
 

Dominee

  • #9
Hij doet het inmiddels, ik heb een schakelaar tussen 4 en 5 aangesloten.

Hij werkt nu zoals ik het hebben wil, bij stroom uitval gaat de noodbuis branden en als ik de kast open doe gaat de normale buis branden.

Ben weer helemaal tevreden, heb ik tenminste licht in de meterkast en ook als de stroom uitvalt kan ik nog zien wat er aan de hand is!


Bedankt voor de tips :wink:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Nu rest ons natuurlijk alleen nog de vraag wat moet je met licht in de meterkast ?
Immers een meterkast mag niet gebruikt worden als bergplaats oid. en om nu te zeggen dat ik er behoefte aan heb om er dagelijks in te kijken

Maar er schijnt jaaaaren geleden ook een heel handige uitvinding te zijn gedaan een ding waar je batterijen in kunt stoppen en als je een knopje verschuift gaat er een lampje branden.
Super handig, gewoon 1 bij de meterkast hangen en je hebt altijd licht als de stroom uitvalt :mrgreen:

Ik heb er een met led verlichting op 3 aaa batterijen en zelfs met bijna lege batterijen geeft hij nog licht. :idea:

suc6

Gerrit Bakker
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Je vergeet, Gerrit, dat er vele (oudere) woningen zijn, waar de meterkast deel uitmaakt van een "kelderkast" (vaak onder de trap), en dat is wel degelijk een opbergruimte, en meestal al bij de bouw voorzien van verlichting.

Weliswaar zijn de huidige richtlijnen (niet onbegrijpelijk) zo, dat een meterkast een aparte ruimte moet zijn, maar ook in ons huis (60-er jaren) is het meterpaneel en de groepenkast op een zijwand van die kelderkast gemonteerd.

Overigens heb ik in de kelderkast zo'n LED-zaklantaarn met een zwengel (om hem op te laden) hangen. Die zijn af en toe in aanbieding en reuze handig op plekken, waar je maar een zeldzame keer een zaklamp nodig hebt. Vroeger had ik namelijk altijd net op het moment dat ik de zaklantaarn nodig had lege batterijen... Nu draai je een paar keer aan die slinger en je hebt licht.
 

Dominee

  • #12
Ik vind het handig om mocht het licht uitvallen niet nog eerst een lamp te zoeken, en ik heb een wcd in de meterkast zitten die gebruikt wordt voor de stofzuiger dus ik open regelmatig de meterkast!

En nee bij mij staat er niks in de meterkast wat er niet in hoort, ik kom het vaak genoeg tegen dat ik voor dat ik aan het werk kan eerst puin moet ruimen bij klanten.
Ben namelijk zelf beveiligings monteur( maar dat hadden neem ik aan de echte beveiligings monteurs al opgemerkt) :mrgreen:
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #13
Dat had ik nou niet verwacht met zo'n avatar :mrgreen:
 

Ronald42

  • #14
Yup dat hadden we al gezien. Het juiste merk ook. :prima: Maar pas op sluik reclame kan in dit melkwegstelsel nog wel eens een heet hangijzer zijn.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Ik dacht al wat doet dat vreemde toetsenbord toch op deze site :lol:

Maar waarom dan zo moeilijk?

Zo'n melkweg systeem heeft toch vrij programmeerbare uitgangen en een ingebouwde accu?
Dan is het toch eenvoudig; relais, draadje, lampje en proggen met als voordeel niet nog een stille energie slurper in de woning. :idea:

Voorkom je ook dat als de deur open staat met het stofzuigen (wat wij toch meestal overdag doen) de lamp de hele tijd brandt.

suc6

Gerrit Bakker
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu