Vloerverwarming - verdeler wordt niet warm

Husk

  • #1
Ik heb een atag i36EC met een atag one. Laatste staat ingesteld op vloerverwarming met radiatoren en een setpoint van 60 graden.

De vloerverwarming bestaat uit een verdeler met 7 groepen en de pomp betreft een wilo scrs25/6-3. De vloer wordt niet warm. Aanvoerbuis en thermostaatkraan wel maar daarna niets. Heb uit voorzorg de thermostatische radiatorkraan met voeler (in de verdeler) vervangen maar dit levert niet de oplossing. Uiteraard alles goed ontlucht na vervangen vd kraan. Met de pomp uit wordt de verdeler wel warm en als de pomp aan staat trekt ie de temp weer naar beneden. Als ik alle groepen dichtdraai dan blijft de temp op de invoer constant en stijgt de temperatuur op de retour. Zodra ik meerdere groepen opendraai dan daalt de temp weer op beide meters.

Je hoort de pomp werken, ook op verschillende standen. (Truck met schroevendraaier op pomp en oor ook gebruikt)

Heeft iemand een idee van het mogelijke issue?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Husk schreef:
....... Heb uit voorzorg de thermostatische radiatorkraan met voeler (in de verdeler) vervangen maar dit levert niet de oplossing.
Wanneer die thermostaatknop het nog goed doet, was vervanging mogelijk overbodig. Met deze thermostaatknop regelt u de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert.
Controleer of de kraan onder die knop wel open of dicht gaat (pinnetje ingedrukt: kraan is dicht, pinnetje naar buiten: kraan is open)
Is dat niet het geval, help dan het pinnetje los te maken en voorzichtig heen en weer te bewegen. (komt vaker voor: zie onderwerpen op dit forum)
Controleer ook of echt alle kranen wel open staan (ook in de retourleiding)
Een pomp is geen afsluiter: deze pompt alleen het water door de vloer. Velen denken dat als ze de pomp uitzetten, dat de vloerverwarming daarmee uit staat, maar dat is dus niet zo.

Je hebt een oude pomp. Gebruik je een pompschakelaar die mogelijk de functie van de pomp beïnvloedt?

Dat de temperatuur bij het open draaien van groepen daalt, is logisch, maar dan zou er weer warm water toegevoerd moeten worden.

Heeft die vloerverwarming overigens het voordien wel goed gedaan?
Is de ketel onlangs vervangen of anders afgesteld?
 
Laatst bewerkt:

Husk

  • #3
Ja vloerverwarming heeft altijd normaal gefunctioneerd.

Van de week de kraan getest met en zonder knop, pinnetje werkte maar desondanks werd door servicebedrijf geadviseerd om de kraan te vervangen. Zit dus gewoon een kraan op met voeler in de verdeler die is ingesteld op 45 graden..

Alle kranen staan open...heb de groepen ook stuk voor stuk laten doorblazen tbv het ontluchten. Retourkraan is toch de afsluiter na de unit vd vloerverwarming? Daar heeft niemand aangezeten...
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Husk schreef:
Van de week de kraan getest met en zonder knop, pinnetje werkte maar desondanks werd door servicebedrijf geadviseerd om de kraan te vervangen. Zit dus gewoon een kraan op met voeler in de verdeler die is ingesteld op 45 graden..
Is wel de juiste thermostaatkraan + voeler gebruikt bij de vervanging?
Ik begrijp hier niet, waarom je iets laat vervangen door een "servicebedrijf" en dat daarna niet gecontroleerd wordt of het wel zou werken.

Wanneer je een klant aanraadt om iets te vervangen mag je er toch vanuit gaan, dat de werking daarna gecontroleerd wordt: wel een rekening maken, maar de klant daarna nog in de kou laten zitten.........wat zijn dat voor figuren?
 

Husk

  • #5
Wellicht ontstaat nu een verkeerd beeld. Nav de niet werkende vloerverwarming heb ik diverse tips uit threads op dit forum opgevolgd. Vervolgens heb ik ook telefonisch contact gehad met een bedrijf. Verteld wat het issue is en wat ik zelf al gedaan had om te achterhalen waar het aan lag. Ik kreeg te horen dat het dan waarschijnlijk toch aan de thermostatische kraan zou liggen. Heb deze gedemonteerd en in een filiaal van dat bedrijf laten zien en een nieuwe set meegenomen. Die heb ik gemonteerd maar het issue is dus nog niet opgelost.

De ketel is in 2018 vervangen en daarna geen probleem gehad met de vloer. Er zit trouwens geen pompschakelaar die de werking van het systeem kan beïnvloeden. Wat bedoelde je precies met de retourkraan?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Retourkraan: mogelijk een afsluiter in de retourleiding.
Veelal speelt lucht in de leiding een rol (ondanks dat je de leidingen al hebt ontlucht)
Probeer groep voor groep te openen en sluiten en controleer dan in welke groep een probleem zou kunnen zitten.
 

Husk

  • #7
Net de groepen dichtgedraaid en eentje opgezet. Valt nu op dat de pomp een tikkend geluid maakt. Bij opdraaien van die schroef op de pomp komt er geen lucht maar water uit...pomp overleden?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Hoeft niet. Je schreef al eerder: Je hoort de pomp werken, ook op verschillende standen. (Truck met schroevendraaier op pomp en oor ook gebruikt)
Zo snel gaat zo'n pomp niet defect, maar dit is al lang geen gangbaar type meer.
 

Husk

  • #9
Heb net 2 groepen opengezet en dan loopt de temp op beide meters op tot zo'n 40 graden. Dat lijkt dan stabiel. Echter als ik meer groepen opendraai dan daalt de temp op beide meters tot iets boven de 30 graden. Zou die pomp de benodigde flow dan niet meer trekken? Hij staat op stand 3. Het tikkende geluid is nu af en toe weg en dan opeens weer aanwezig.
 

Husk

  • #10
De temp van de aanvoerleiding koelt ook af terwijl er nog steeds warmtevraag is. Overigens valt op dat de retourleiding van 1 groep helemaal koud blijft terwijl de andere leidingen wel van het koude af zijn...
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #11
En staat je ketel dan nog steeds aan?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Husk

  • #12
De temp van de aanvoerleiding koelt ook al terwijl er nog steeds warmtevraag is. Overigens valt op dat de retourleiding van 1 groep helemaal koud blijft terwijl de andere leidingen wel van het koude af zijn...
 

Husk

  • #13
Nu de ketel al een tijdje draait wordt de vloer toch warm. Aanvoer temp is 36-38 graden en retour een graad of 34. Van die ene groep heb ik net de retour iets verder open gezet om te kijken of die ook gaat verwarmen. Als ik de retour na de unit erder opendraai, 'ververst' dan het water in de vloerverwarming sneller?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #14
Laat nou eerst eens alles met rust, voordat je weer allerlei instellingen gaat veranderen, zonder dat je exact weet wat het effect is.
 

Husk

  • #15
Ben er verder afgebleven. Met de radiatoren in de woonkamer uit werd de vloer lekker warm. Zoals gezegd aanvoer 36-38 graden en retour iets van 34 graden. Wel is die ene groep op de retour koud. Wat ik niet helemaal begrijp is dat de setpoint van de cv op 60 staat en de aanvoer op de vv maar 36-38 haalt. Die thermostatische radiatorkraan staat op 45 graden. En de radiatoren in de keuken en bijkeuken worden echt warm. Met deze instellingen zou de aanvoer op de vv toch hoger moeten zijn?
 

Husk

  • #16
Dank trouwens voor alle reacties dusver!
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #17
Heb je overigens al eens gecontroleerd of de aanvoer- en retourleidingen niet verwisseld zijn. Lijkt me niet wasrschijnlijk omdat de vvw al wel gewerkt heeft, maar toch....
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #18
In de vvw verdeler wordt continu koud retourwater uit de vloer gemengt met warm aanvoer water van de ketel vandaar dat de temperatuur dus niet continu 45 graden is, dit gebeurt pas als de gehele vloer warm is en warmer retourwater gaat geven
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu