Vloerverwarming wordt niet warm - verdeler VTE inregelventiel

larsmans

  • #1
Hoi allemaal,

Ik ben met een flinke verbouwing bezig en sinds kort een vvw systeem liggen. Alles aangesloten maar nu heb ik het volgende als probleem. De vvw wordt niet warm. Na veel gelezen te hebben kwam ik er achter dat mijn verdeler een VTE inregelventiel heeft...dit stond natuurlijk nergens in de gebruikshandleidng.

Als ik op de verdeler het VTE inregelventiel volledig uit draai(dus retour water mengt met aanvoer) dan heb ik een goede flow op alle groepen maar dan loopt mijn aanvoer thermometer volledig terug. Al zet ik de aanvoer temp. op de ketel op +70C°, ik zit met een koude verdeler.

Draai ik de VTE inregelventiel volledig in (retour mengt niet met aanvoer) dan loopt mijn aanvoer thermometer netjes op tot de op de ketel ingestelde aanvoer temperatuur(nu 30°C), maar stopt de flow als ik naar de flowmeters kijk.

In beide gevallen geeft de retour thermometer gek genoeg geen kik en blijft op 10C° staan.

Hoe los ik dit op?

Plan is enkel vvw in huis aan te leggen dus de aanvoer temperatuur mag laag blijven.

De hardware:
- Remeha Tzerra ACE 39c Combiketel.
- In huis enkel en alleen vvw 10 h.o.h.
- VTE InLine verdeler 5 groepen. zie fotos
- Google Nest thermostaat

20221220_002210.jpg 20221220_002233.jpg
 

Bernhard

  • #2
Met alleen Vw kan je een verdeler zonder pomp installeren.
Het bypass ventiel verwijderen of helemaal dicht zetten.
Aanvoerbalk van de verdeler warm en de retourbalk koud prima
Dan wordt er veel warmte naar de vloer gestuurd.
Cake bakken uurtje wachten.
 

Auto-Geen

  • #3
Als je 70°C vanaf de ketel aanvoer en de verdeler blijft koud, dan heb je veel te weinig flow hier naar toe. Is er ingeregeld?
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
zou eens beginnen met de shunt in te stellen, en de flow over de groepen in te stellen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
16mm voedingsleiding met al die koppelingen ertussen gaat ook niet echt werken als zijnde hoofdverwarming op laag temperatuur
 

larsmans

  • #6
@Bernhard Na een heerlijke cake te hebben gebakken is inderdaad ook de temperatuur op de retour meter opgelopen. Inkomend staat nu op 30 en retour op 20 klopt dit een beetje?

@De loodgieter De shunt? bedoel je daarmee de bypass?

Het instellen van de flow over de groepen is dus juist een probleem. Als ik het VTE ventiel dicht draai dan heb ik geen flow(volgens de flowmeters) maar wel warmte in&naar mn verdeler. Zelfs als ik de flowmeter volledig open draai.
Draai ik het VTE ventiel open dan heb ik maximale flow in de flowmeters maar geen warm water in de verdeler.

Opzich mag van mij het VTE ventiel dicht staan want ik zal de ketel op de temperatuur van de vvw afstellen dus mengen met retour is niet nodig.
Conclusie: ik moet meer geduld hebben.
 

larsmans

  • #7
@Marcn.88 hoe kom je daar nou bij? Het is een 22mm leiding. En hoezo "al die koppelingen"? 2 Tstukken en 2 kniestukken (3 als je de bypass meerekent) zijn in geen enkel opzicht veel koppelingen. Heb jij je systeem met 0 koppelingen van ketel tot verdeler gemaakt?
 
  • Like
Waarderingen: liviu2004

larsmans

  • #8
@Auto-Geen Als ik het VTE ventiel dicht draai, ik zet de ketel hoog en draai de aanvoer thermostaat goed open dan wordt de verdeler binnen een minuut heel heet. Het rare blijft dat met het VTE ventiel dicht de vlotters van de flowmeters gelijk naar boven drijven. Terwijl met het VTE ventiel open (en dus een koude verdeler) de vlotters netjes helemaal naar beneden zakken in de flowmeters.
 

Auto-Geen

  • #9
Blijkt dus dat er vanuit het CV circuit nauwelijks flow is. Flow mag bij dichtdraaien van het ventiel niet meer dan halveren. En wil je LTV dan mag ie helemaal niet minderen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu