Verdeler vloerverwarming wordt beperkt warm

lafrance

  • #1
Goedendag klussers,

In het huis van mijn ouders in Frankrijk hebben we een vloerverwarming op de begane grond (op de bovenverdieping hangen radiatoren). Het systeem wordt verwarmd door een pellet CV-ketel. Nu de temperatuur aan het dalen is, merken we dat de temperatuur op de begane grond achter blijft. Het wordt niet warmer dan 17,5 / 18 graden. Ik heb eens in de chaufferie gekeken naar de verdeler van de vloerverwarming en zie dat de temperatuur van de aanvoerzijde ongeveer 25 graden is. Dat, terwijl de aanvoer vanuit de ketel 60 graden is en de thermostaatknop helemaal open staat. Ik heb zelfs de knop er een tijdje vanaf gedraaid zodat het palletje helemaal naar buiten komt. Dit mocht ook niet baten. Kan het zijn dat de thermostaatknop niet werkt, of dat de aanvoer ergens geblokkeerd wordt? Enig idee hoe ik daar achter kan komen?

Alvast bedankt voor het meedenken.

IMG_20220119_1536569.jpg IMG_20220119_1537125.jpg IMG_20220119_1537320.jpg
 

Bernhard

  • #2
Knop op max zetten.
Thermostaat woonkamer en temp. instelling ketel hoger zetten.
Pompsnelheid hoger zetten.
Bijna of geen nachtverlaging toepassen.
 

lafrance

  • #3
Beste Bernard,
Bedankt voor je reactie. De punten die je voorstelt heb ik de afgelopen dagen al uitgevoerd. Echter, zonder resultaat. Ik vermoed dat de thermostaatknop niet goed is (hoewel die vrij nieuw is), want de leiding voor de knop is heet, maar daar net voorbij is de leiding heel erg veel koeler. Dus ik vroeg mij af, of er een manier is na te gaan of de thermostaatknop de aanvoer blokkeert.
 

Bernhard

  • #4
De aanvoer vanaf de ketel heeft altijd een hogere temperatuur.
In de verdeler ( mengbuis) wordt het cv-water gemengd met het koude water uit de vloer.
De temperatuur in de mengbuis zal niet snel hoger worden.
De vloer moet ook worden opgewarmd.
Als je de temperatuur van de afgaande leiding van de vloerverdeler ook laag is dan weet je dat er veel warmte naar de vloer gaat.
 

TCW82

  • #5
Dus, de buis tot aan de thermostaatknop is 60 graden (daar in de buurt) en direct na de thermostaatknop is het koud?
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Ja, dat klopt.
Op de aansluting van de thermostaatknop op de verdeler is het vaak nog iets warm maar daarna niet meer.
 

TCW82

  • #7
Als je de knop van die thermostaat kraan (dat is dat witte deel) los maakt van de afsluiter zelf. Zie filmpje. Als je dan met een hard voorwerp (want met je vinger doet het pijn aan je vinger) dat middelste pennetje indrukt, moet het weer uitveren.
Mogelijk gaat de temperatuur al aan de wandel als je de knop er af hebt gehaald, want dan staat hij helemaal open en laat hij alles door.
Pas wel op, de thermostaat kraan is een beveiliging voor je systeem, het is bedoeld om de temperatuur in je Vvw systeem op een max af te toppen. En als je de knop eraf haalt, laat hij alles door en kan (ik zeg KAN) er heet (te heet) water in de vloer komen. Dat zou dan weer kunnen leiden tot schade aan de vloer.
Dus, als je de pennetjes test doet, zet dan de ketel even uit, of de thermostaat (heel) laag.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu