Vloerverwarming niet op temp. Ingesteld 60gr, aanvoer=24 gr

Rene12move

  • #1
Hallo,

Ik heb een vloerverwarming Thermo Briljant, het niet hydraulisch neutrale systeem. De draaiknop van de thermostaat op de unit staat op 60 graden, maar de thermometer in de aanvoer blijft maar op 24 graden staan.

Volgens mij zou dat 60 graden moeten zijn. Het retourwater uit de vloer is 20 graden.
Nu het buiten wat kouder wordt is het binnen bijna niet warm te krijgen. Heeft iemand een oplossing?

Het is het zelfde systeem als weergegeven in dit topic: Moeten vloerverwarmingsbuizen heet worden?.

Bij mij is 2 de aanvoer en 1 de retour. Bij mij zitten de aanvoerbuizen op dezelfde manier gemonteerd. Er zit ook geen ontluchting in. Zou dat de oorzaak kunnen zijn? Ik heb al er veel over op dit forum gelezen, maar het is iedere keer weer net anders dan bij mij. Ben benieuwd of iemand mij kan helpen.
Groet,
Rene
 

Xr8

  • #2
Het leiding werk zo aanleggen is niet echt handig, het is nl tov de aanvoer het hoogste punt, zet hier eens twee t stukken tussen met een automatische ontluchter of met omhoog staande pijpjes met daarop ontluchters, je weet dan in ieder geval zeker dat er op dit hoogste punt geen lucht meer zit.

Als hier nl lucht zit dan krijgt de verdeler geen water aangevoerd, als de ketel stookt worden de leidingen van en naar de verdeler dan wel warm?

Zoniet dan zit er lucht in.

Succes.
 

Rene12move

  • #3
Ja, de leidingen worden wel warm. De aanvoer heet, de retour lauw. Als ik de bypass in de retour dichtzet (zojuist geprobeerd) hoor je ook dat de stroming van het water stopt. Dus met lucht zal het denk ik wel meevallen. Ik heb vandaag op m'n werk even gekeken, daar staat ook de thermostaat in de leiding op 30 gr ingesteld en het water in het systeem is 22 gr, retour 20. Dat lijkt wel weer heel erg op mijn situatie. Met dat verschil dat hij bij mij op 60 gr staat en het systeem als het op temperatuur is in de aanvoer maar 30 gr wordt.
 

Rene12move

  • #4
Voor degenen die dit topic volgen: Morgen gaan we de retour van linksachter naar rechtsvoor verplaatsen om een hydraulisch neutraal systeem te krijgen. We plaatsen dan gelijk ontluchters. Ben benieuwd of dat werkt.

 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Het klinkt mij in de oren alsof je niet genoeg warmte in de vloer krijgt.
De aanvoer wordt heet zeg je. De enige manier dat er niet genoeg warmte komt is dan dat er te weinig stroming is.
Wat gebeurt als je de regelknop van de afsluiter af haalt?
Komt het palletje goed naar buiten?
Op wat voor druk heb je je bypass ingesteld? Of bedoel je met bypass het voetventiel op de retour van de vloerverwarmingsunit?
Wat is er nog meer aangesloten behalve de vloerverwarming? Radiatoren?
Hoe worden die warm? Mogelijk stroomt er te veel water door je radiatoren en te weinig door je vloer.

Zo, heb je even een paar dingen om te controleren...
 

Rene12move

  • #6
Bypass is niet het juiste woord. Het is inderdaad een voetventiel in de retour. Die staat helemaal open. Dichtdraaien heeft geen effect, de pomp van de vloerverwarming gaat dan wel meer rondpompen door de vloer, maar krijgt dan ook weer minder warmwater van de cv. Geen afvoer betekent ook geen aanvoer.
De pomp van de vloerverwarming draait nu naar mijn idee het grootste deel van het water regelrecht de retour van de cv in, waarbij de pomp van de cv ook nog een handje helpt. Een klein beetje wordt door de vloer gepompt. Het water in de retour van de cv is ook veel te warm volgens mij. De cv geeft ook een melding dat hij te warm water terugkrijgt. De ketel kan dus zijn warmte niet kwijt.
Volgens mij is er niet voldoende circulatie door de leidingen in de vloer. Het palletje van de thermostaat beweegt soepel heen en weer, blijft niet hangen. De radiatoren werken goed, deze zijn gewoon heet. Probleem is dus volgens mij circulatie in de vloer, hierdoor is er zoals je zegt niet voldoende warmte in de vloer. Als ik het voetventiel in de retour dichtdraai, dan hoor je ook dat het water minder snel gaat stromen. Het water vliegt er nu als een razende doorheen. Het stroomt dus wel, hard zelfs, maar niet door de vloer.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Ik zou je toch willen aanraden eerst een te proberen alle radiatoren dicht te draaien en te kijken wat er dan gebeurt.
 

Rene12move

  • #8
Dat is zeker een goede test, dat ben ik met je eens. Ik heb dat ook geprobeerd, maar dat werkt niet. Het verschil is dat de cv-ketel nog sneller aangeeft dat hij te warm water terugkrijgt. Het water kiest gewoon de weg van de minste weerstand. En dat is de leiding waaraan door de cv-pomp wordt gezogen, de retourleiding dus. Verder gaat er wel wat water door de vloer, maar te weinig. Dat is mijn optiek.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Nouja, hydraulisch neutraal kan in uw situatie zeker geen kwaad, maar ik heb toch mijn twijfels of het hele probleem ermee opgelost wordt. Maar in principe is hydraulisch neutraal maken niet zon grote moeite, dus het is altijd het proberen waard.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Let er wel even op, waar de aansluitingen moeten komen.
Voor hydraulisch neutraal moet het op de volgende manier:
De aanvoer moet komen op de plek waar nu de retour zit.
De retour moet komen op de plaats waar nu de ontluchter zit met het sleuteltje erin. Beide op de achterste balk dus.
Dit is de enige manier om hem hydraulisch neutraal aan te sluiten, en koel retourwater te hebben.
 

Chathanky

  • #11
Is je aanvoerthermostaat wel goed?
Draai deze er eens van af. Als je het pennetje met de hand bediend moet deze warm water van de ketel doorlaten. Ook wel eens anders om. (type afhankelijk) :mrgreen:
Het pennetje moet ook gangbaar wezen.

Bij veel knoppen kun je het ook wel aanvoelen of de pen bediend wordt.
Die gaat bij het verhogen van de stand zwaarder aanvoelen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #12
De retouraansluiting uitsluitend verplaatsen naar de ontluchter zonder sleutel op de voorste balk.

Dus beide aansluitingen op de voorste balk maken.
Dan is de unit neutraal geworden.

De circulatiepomp moet een stroom richting hebben van de voorbalk naar de achterbalk (naar beneden).

Vr Gr en succes ermee
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #13
Ik ging er van uit dat de stroming net andersom was.. Maar ik denk dat je wel gelijk hebt inderdaad anders zit de vloeler in de retour...
 

Chathanky

  • #14
Is er een noodzaak om de verdeler neutraal te maken?
Het probleem van het niet warm worden ga je er niet mee verhelpen.

Waar is de aanvoer en retour van afgenomen?
Het lijkt wel of het een oude radiatorgroep is geweest in het verleden.
En heeft het systeem uberhaubt ooit goed gewerkt?
 

Rene12move

  • #15
Retour is verplaatst naar rechtsvoor op verdeelunit. Nu dus hydraulisch neutraal systeem. De temperatuur in de vloer loopt nu in no-time op, terwijl de thermostaat op 40 gr staat. Gelijk terugslagklepje geplaatst en ontluchters. De ketel brand nu ook harder omdat hij zijn warmte kwijt kan.
@ Chathanky: systeem is rechtstreeks op hoofdleiding aangesloten. Die heb ik drie jaar geleden vanaf de zolder via een leidingenkoker rechtstreeks naar de verdeelunit op de begane grond gelegd. Op de eerste verdieping is daar een aftakking gemaakt voor de radiatoren (ringleiding ca 20 meter met voetventielen, 50% geknepen). Op begane grond heb ik alleen vloerverwarming. Voorheen stond de pomp op de verdeelunit rechtstreeks de retour van de cv in te pompen. Die was dan net zo warm als de aanvoer van de vvw. CV-ketel (Vaillant excellent) gaf foutmelding van warm retourwater. Nu is de retour naar de CV-ketel koud tot de vloer op temperatuur is. Het systeem heeft nooit goed gewerkt. Ik kom erachter doordat ik vorig jaar een nieuwe ketel heb geplaats met nieuwe thermostaat (VRT360) die niet zelflerend is (best irritant). Voorheen startte de ketel gewoon een uur of 5 eerder om het warm te hebben. Ik verwacht (hoop :D ) dan ook dat het gasverbruik ook wel wat af zal nemen:).
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #16
Mooi dat het zo gelukt is!
Veel plezier van je vloerverwarming.
 

Rene12move

  • #17
Chathanky schreef:
Is er een noodzaak om de verdeler neutraal te maken?
Het probleem van het niet warm worden ga je er niet mee verhelpen.
Om er wat van te leren zou ik graag weten:
1. Waarom je deze vraag stelt.
2. Waarom je vervolgens stelt dat het probleem van het niet warm worden (van het water in de vloer bedoel je denk ik) er niet mee verholpen zou worden.
Ingmar89 schreef:
Mooi dat het zo gelukt is!
Veel plezier van je vloerverwarming.
Dankjewel.

Om verder de kamer (4x11 meter) sneller warm te krijgen ga ik waarschijnlijk toch een radiator bijplaatsen. Vooral in de zithoek wil ik het wat eerder warm hebben. Ik wil achter de bank een radiator bijplaatsen. Welk vermogen zou ik ongeveer moeten denken? Zelf denk ik ca 2500 watt?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu