Vloerverwarming Nuon stadsverwarming verkeerde verdeler

Hmaanen

  • #1
Ik heb vanavond nogal wat draadjes gelezen en kom tot de conclusie dat onze verdelingsunit van de vloerverwarming ongeschikt is voor stadsverwarming (geen terugslagklep en thermostaatkraan op retourleiding).
Ik zie ook verschillende keren staan dat dit een hoog energieverbruik op zou leveren en dat dit niet zou mogen.

Een nieuwe unit installeren kost mij ook al snel 300-400 plus montagekosten.

Kan iemand mij helpen met een antwoord op hoe slecht dit nu is (huidige situatie) en waarom? Wat zou ik besparen als ik een andere verdeler aanschaffen en wanneer heb ik deze terugverdiend?

 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Dit is inderdaad een verkeerde verdeler voor stadsverwarming: alweer een voorbeeld hoe onkundig men is m.b.t. stadsverwarming en verkeerde verdelers toepast.
Alleen maar op prijs kopen komt maar al te vaak voor! Bij controle door de NUON, zou je snel in de kou zitten, want dit wordt gegarandeerd afgekeurd.
Het energieverbruik zal behoorlijk hoog oplopen.
Een nieuwe verdeler installeren is de enige optie om nog iets te redden: die investering heb je binnen 2-3 jaar zeker terug verdiend.
Je bent nogal zuinig met je calculatie: een nieuwe 4 groeper voor stadsverwarming kost je minimaal zo'n € 425,00 + montagekosten mag je toch wel op dik € 600,00 rekenen
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Ik vraag me toch af waar het extra verlies in gaat zitten?Die vloer gaat niet ineens minder energie gebruiken door een andere verdeler.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Als de retourtemperatuur nu niet boven de 25 graden komt (en dat is heel waarschijnlijk als de aanvoer op 35 staat ingesteld), ga je zelfs helemaal niets besparen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #5
Waar het om gaat is dat als je maximaalthermostaat van de vloerverwarmingsverdeler zou aanspreken, en de pomp ophoudt, je geen 90 graden water staat te circuleren.
Door die grote hitte zouden de slangen kunnen losknappen, en bij stadsverwarming krijg je dan nogal wat water naar binnen.

Kortom, het is een veiligheidskwestie, en heeft helemaal niks te maken met het besparen van energie. Je rekent immers af in GJ, een eenheid van warmt. Compleet onafhankelijk van of dit nou bij 50-30 graden is, of bij 90-70.
 

Hmaanen

  • #6
Dank voor jullie reacties. Toch nog een check: als ik de thermostaat op de aanvoer terugschroef naar ca 35-40g graden, dan kan er idd heet water terugstromen naar retourleiding stadsverwarming. Ik wordt afgerekend op verschil in temp.verschil (energie) aanvoer vs retour.
Waardoor zou mijn verbruik hoger zijn?
Waarom keurt Nuon dit af? Is dat omdat de leidingen bij het retourdeel te heet kunnen worden waardoor ze kapot kunnen gaan? Of zijn er meer redenen?
Vermoed dat ik dit wel zal moeten vervangen, maar wil ook goed begrijpen, waarom?

Dank wederom voor jullie input!
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Je hoeft niet de hele verdeler te vervangen, het enige wat je hoeft te doen is een RTL ventiel toevoegen in de retourleiding.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
En een terugslagklepje.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #9
Waardoor uw verbruik omhoog gaat, heeft u zelf al antwoordt op gegeven.
Je wordt afgerekend op het temperatuursverschil dat de meter passeert. Als er 70 graden aanvoer is bij de meter, en er komt 60 graden terug, ga je meer betalen dan dat er 70 graden ingaat, en 30 graden retour komt.

Ik weet niet of u ook nog radiatoren hebt, maar bij een radiator is de bovenkant altijd warm/heet, en de onderzijde (retour) nagenoeg koud.
Als de retour te heet is, betaal je niet alleen meer, maar spek je de NUON ook nog door warmte terug te leveren aan het net.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Als je meer betaald voor 10 graden verschil dan voor 40 graden verschil klopt er iets niet.

Waarschijnlijk zal het dan aangevoerde liters @70 graden zijn, en du sgeen maat voor de werkelijk verbruikte energie dT @ L/min.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Ik begrijp niet zo goed, alle goed bedoelde antwoorden ten spijt, waarom we hier toch adviezen geven m.b.t. een totaal verkeerd product wat is aangesloten op een stadsverwarming.

Een terugslag klep is ook een voorwaarde van de energiemaatschappijen.
Haal die verkeerde verdeler er toch af en ga niet zitten rommelen om er nog iets van te maken: het blijft gewoon een verkeerde verdeler.
Helaas komt het dagelijks voor dat we met dit soort fouten worden geconfronteerd: lekker goedkoop installeren en later met de problemen zitten.

Als u meer wilt weten over de juiste materialen, neem dan maar eens contact op met NUON: zij bieden voldoende informatie over de juiste materialen en producten bij toepassing op een stadsverwarming.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Waarom leg jij het dan niet eens uit?
Geef de verschillen eens aan en geef eens aan waar de 100Euro besparing per jaar vandaan komt.

1 ding krijg je er niet tussen: de keerklep, deze komt in de retourbalk tussen de aanvoer en de retoursectie, dat gaat niet met een bestaande verdeler.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #13
Werk van Teun de Beun ga ik, als professioneel installateur van vloerverwarming, toch niet lopen te verdedigen! Ook in dit forum gaan we toch voor kwaliteit?
Een goede installateur kent en houdt zich op alle gebied aan de geldende regels, die er niet voor niets zijn: zie de info van de NUON en andere energiemaatschappijen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Ik vraag je beslist niet het te verdedigen, en aanpassen zal idd niet gaan.

Leg eens uit waar die besparing vandaan gaat komen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #15
De besparing komt uit de retours water temperatuur
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #16
Als je een cv ketel hebt bespaar je daar inderdaad mee. Met stadsverwarming maakt je retourtemperatuur helemaal niet uit. Daar gaat het om totale geleverd warmte, gemeten in GJ.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #17
Uhm, volgens mij wordt er berekend over delta T wat afgeleverd en geretourneerd wordt.

Maar je maakt me nu aan het twijfelen
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #18
Uiteraard, want delta t * volume * soortelijke warmte = vermogen.
Maar of je nu 0,5 liter met een delta t van 20 graden, of 1 liter met een delta t van 10 graden, dat maakt niets uit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Als het dT is bij een aantal liters dan maakt het niets uit wat je plaatst, je krijgt een rekening voor de hoeveelheid energie dat je uit het water gehaald hebt.

Als er word gerekend met alleen het aantal L bij een bepaalde temperatuur en dus niet kijken naar de dT dan maakt het zeker uit en moet je zo koud mogelijk retour.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #20
Even off topic,

Bij een hogere retour temperatuur, daalt het af gegeven vermogen. Als het afgegeven vermogen daalt, zal je meer en langer moeten stoken om de tent op temperatuur te krijgen. Dit is dan dus duurder.......
Een radiator is bij stadsverwarming maar voor 2 derde van de radiator warm. De onderzijde zal dus "koud". aanvoelen.
Voor degene die voor het eerst een stadsverwarming installatie inregelen, doen dit dus vaak verkeerd. Is mij helaas ook overkomen, met een mooie na heffing voor de bewoners tot gevolg.

De vloer set die hier op de foto staat, moet gewoon compleet vervangen worden. Punt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu