Vloerverwarming Nuon stadsverwarming verkeerde verdeler

Mobel

Specialist Verwarming
  • #21
Met een verkeerde verdeler wordt er veel meer water rond gepomp primair dan nodig is en of je 1000 liter x delta T 10K x m rondpompt of 100 liter x delta t van 20K x m maakt wel degelijk uit , tevens zijn veel (vooral oudere )stadsverwarmingsinstallatie voorzien van een retourtemperatuur begrenzing , op moment dat een hogere retour temperatuur wordt gemeten , wordt de aanvoer geknepen en dus veel minder warmte geleverd.met de nodige klachten .
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #22
Het enige verschil zijn toch echt die keerklep tussen aanvoer en retour, en eventueel een RTL ventiel(wel bij nuon, niet bij essent..)



Het laat zich raden dat er voor bovenstaande verdelers geen verschil zit in de waterstroom door de vloer.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #23
Ik had me voorgenomen niet meer te reageren op dit onderwerp, maar nog één keer dan.
Blijf dromen en denken dat je gelijk hebt..... blijf lekker verkeerde verdelers ophangen en zadel daarmee de gebruikers op met onnodige kosten.
Ik snap niet dat je wegen blijft zoeken om maar aan te voeren dat men rustig verkeerde verdelers kan blijven gebruiken bij stadsverwarming: domme adviezen waar niemand wat aan heeft.
Gebruik van begin af de voorgeschreven producten.

En dat is dan ook direct een tip voor toekomstige gebruikers op stadsverwarming: let er op wat er geïnstalleerd wordt en ga niet alleen af op de prijs. Een verdeler op stadsverwarming moet aangepast zijn aan de eisen van de stadsverwarming en heeft ook een energiezuinige label A pomp (en niet meer een label B pomp zoals op de plaatjes hierboven)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #24
@DeGooyer, jij als geen ander moet toch ook begrijpen dat een techneut wil weten wat de verschillen zijn en waarom, Daarom is een antwoord dat niet aankomt, en omdat het is voorgeschreven ook niet.

Wat zijn de verschillen en waarom zijn deze noodzakelijk.

Als jij dat goed uitgelegd krijgt dan heb je hier zeker 10 mensen overtuigt die dagelijks met deze dingen te maken hebben en deze info ook weer doorgeven aan de collegae.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #25
Uit de brochure van de NUON:
Terugslagklep
In de circulatieleiding moet een terugslagklep zitten. Deze voorkomt
‘kortsluiting’ tussen het aangevoerde water en het water
dat retour stroomt. Dat wil zeggen: deze klep voorkomt dat het
warme water dat uit de aanvoerleiding naar de vloerverwarmingsset
komt, de weg van de minste weerstand kiest en direct
in de retourleiding stroomt.

Retourtemperatuurbegrenzer
Hiermee stelt u de maximale temperatuur van het retourwater
in het systeem in. Wij adviseren u de begrenzer op maximaal
30°C te zetten. De temperatuur van het water in de slangen kan
anders te hoog worden, waardoor de slangen stuk kunnen gaan.

Voor de rest zijn hierboven al diverse juiste verklaringen gegeven en is er op internet voldoende informatie te verkrijgen over de eisen die gesteld worden aan verdelers en buizen voor vloerverwarming.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #26
Het maakt echt wel wat uit welke verdeler is geinstaleerd en kan flink wat kosten schelen , maar dat hangt ook van de installatie af of het een rechtstreekse aansluiting is of een gescheiden systeem met een platenwisselaar tussen. in laatste geval maakt het niets uit wat voor systeem gemonteerd is , in 1e systeem gaan de litertjes uiteindelijk echt wel meetellen . en werkt vaak de installatie niet optimaal ivm te hoge retourtemperatuur waardoor het geleverde vermogen wordt ingeknepen.



dit is verkeerde verdeler:


Waar moet u op letten bij de aanschaf van vloerverwarming aangesloten op de stadsverwarming?

Gebruik geen vloerverwarmingsverdeler, leidingen, kranen, radiatoren etc. van aluminium, want die zijn niet geschikt voor toepassing op stadswarmte.
Ook een verdeler geschikt voor aansluiting op een cv-ketel is niet geschikt voor stadswarmte.
 

Hmaanen

  • #27
Dank voor jullie reacties en interessante discussies. Ik maak hieruit op dat ik destijds de verkeerde verdeler heb laten installeren (overigens toen uitdrukkelijk aangegeven dat het om stadsverwarming ging en niet op kosten gelet, maar kennis/kunde installateur...) En nu blijkt onterecht vertrouwd op kennis en kunde

Nieuwe verdeler zou met name zijn om te voldoen aan eisen nuon (veiligheid). Waarom ik in huidige situatie een hoger / gelijk verbruik zou hebben, begrijp ik jammer genoeg nog steeds niet geheel en gezien de verschillende meningen hier ben ik niet de enige :?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu