Vloerverwarming nieuwbouwhuis: isolatie nodig?

Yvonne01234

  • #1
Hallo allemaal,

Wij willen vloerverwarming aanleggen in ons nieuwbouwhuis. We laten het huis zonder cementdekvloer opleveren. De vloerverwarming wordt waarschijnlijk op van die betondraadnetten vastgemaakt.

Moeten we nu wel of niet onder de vloerverwarming een isolatie aanbrengen? Het lijkt ons logisch van wel (immers, dan gaat alle warmte naar boven), maar we horen ook signalen dat dat in een nieuwbouwhuis niet zou moeten (maar waarom is ons niet duidelijk).

En zo wel, kun je dan beter isolatiefolie, of isolatieplaten gebruiken?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden.
 

Fiesiekus

  • #2
Even aangenomen dat onder de betonlaag al isolatie ligt (verplicht bij nieuwbouw), is het niet de bedoeling bovenop ook weer isolatie neer te leggen. De betonlaag zorgt voor gelijkmatigere warmte-afgifte.
 

Yvonne01234

  • #3
Ik begrijp wel dat het blok beton eronder voor een gelijkmatige opwarming werkt. Maar volgens mij wordt het er ook nog trager van, en bovendien gaat er dan ook een hoop warmte/energie in het opwarmen van die (toch 20 cm of zo?) dikke laag beton. Dat is warmte die dus niet in mijn kamer komt.

Ben benieuwd wat je reactie hierop is.
 

Fiesiekus

  • #4
Inderdaad; het systeem wordt trager. Dat is het nadeel; vooral als je ook met radiatoren verwarmt. Verder moet je eens uitrekenen hoeveel warmte er in dat blok beton gaat zitten...bovendien, als je de CV uitschakelt, komt dat ook weer (langzaam) vrij in de woning.

Wat mij betreft breng je bovenop een extra isolatielaag aan; maar je vloer komt dan wel een 4 - 5 cm hoger; heeft dat consequenties
 

Yvonne01234

  • #5
Nee, ik heb niet berekend hoeveel dat scheelt (weet namelijk ook niet precies hoe dik zo'n vloer is). Ik weet wel dat de warmteopslagcapaciteit van beton een flink stuk hoger ligt dan van lucht.

Hoezo gelijk 5 cm hoger? Wat is er mis met de PE(PP)/alu folies van een paar mm dik?

Groeten,

Yvonne
 

Fiesiekus

  • #6
Dat die nauwelijks isoleren en ook een flinke laagdikte zandcement erboven op nodig hebben tegen scheuren/breken/barsten/vergruizen/verschuiven.

Soortelijke warmte beton is 840 J/kg/graad-C. Vergelijk dat met de verbrandingswarmte van 1 m3 aardgas van 32.000.000 J/m3. Daar kan je bijna 4 ton beton (2 m3)10 graden mee opwarmen.
 

Yvonne01234

  • #7
Beton: 2.1e6 J/m3K
Lucht: 1.2e3 J/m3K.

Stel 10 cm Beton, en kamers van 2.6 m hoog. Dan kost het beton verwarmen dus 78x zoveel energie als het verwarmen van de lucht. (Ja ik weet het, de lucht wordt vaker ververst end. vanwege stroming, maar het zal toch zeker 20x zoveel zijn of zo). Is wel zo dat het op den duur ook weer wordt afgegeven, en waarschijnlijk richting binnenkant huis.

Maar kun je wat meer vertellen waarom je een flinke laagdikte (en ik neem aan dat je daar meer dan 4 cm mee bedoelt) zandcement nodig hebt? Want dat heeft meer met ervaring/bouwkunde te maken ipv standaard natuurkunde (wat mij nog wel lukt).

Alvast bedankt,

Yvonne
 

Fiesiekus

  • #8
Dunne laag zand-cement barst t.g.v. mechanische belasting als ie niet vast zit aan de betonlaag (i.c. er zit een isolatiefolielaag tussen).

Nogmaal: je kan gerust een isolatielaag er tussen aanbrengen, maar je zit met de isolatielaag- en cementlaag-dikte.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
Als de voerverwarming je hhofdverwarming is dan kun je beter isolatie aanbrengen.
bijvoorbeeld een waar je de slangen van de verwarming zo in kan klikken

gooi in de zand/cement vloer van 50mm een krimpnetje rond5#250
totaal zal de afwerking dan 70 mm zijn
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu