Egaliseren tegelvloer met vloerverwarming

Jim V.

  • #1
Beste forumleden,

Ik ga binnenkort (over een maand) mijn tegelvloer te egaliseren om er vervolgens een PVC vloer overheen te leggen en ben benieuwd naar jullie ervaringen en tips hierover. Het is mijn eerste keer dat ik ga egaliseren en ik wil ervoor zorgen dat het resultaat zo professioneel mogelijk is.

De situatie is als volgt: ik heb een tegelvloer met daaronder (natbouw systeem) vloerverwarming. De tegels verwijderen leek niet verstandig en we willen er daarom een PVC vloer overheen leggen. De PVC vloer is klik PVC met bevestigde onderlaag (4+1mm)

Ik zie dat sommigen het schuren van de vloer aanraden maar anderen het vooral ook niet doen. Wat adviseren jullie? Is het schuren van de tegelvloer nodig?

Vervolgens wordt er voorstrijk gebruikt. Ik begrijp dat dit nodig is om een goede verbinding aan te gaat met de tegels. Heeft dit misschien een dubbele/overeenkomende functie met het schuren van de vloer? M.a.w. als voorstrijk gebruikt wordt, kan ik dan mogelijk het schuren achterwege laten?

Om de randen netjes af te maken wil ik met kantstroken/randstroken werken. Maar zowel voor het egaliseren als het plaatsen van die randstroken zijn er een paar obstakels. Hoe moet ik bijvoorbeeld rekening houden met de keuken? Moet ik daar ook randstroken plaatsen of is dit helemaal niet nodig?

Dit geldt ook voor de egaline. Is het handig deze door te trekken tot onder de keuken? Verder ben ik ook benieuwd hoe ik de keuken het beste kan ophogen? Ik wil natuurlijk niet dat de keuken in de egaline komt te staan.

Daarnaast ben ik benieuwd naar eventuele problemen die jullie zijn tegengekomen tijdens het egaliseren en hoe jullie deze hebben opgelost. Zijn er specifieke merken of producten die jullie aanbevelen?

Alle tips en adviezen zijn welkom! Alvast bedankt voor jullie input.

Met vriendelijke groet, Jim
 

HenkL14

  • #2
Hoe vlak is de tegelvloer?
Kan het klik-pvc niet gewoon over de tegelvloer heen?
Want klik-pvc wordt niet gelijmd op de ondervloer toch?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hoeveel mm ga je ophogen / egaliseren?
 

Robbie's

  • #4
Ik lees "eerste keer egaliseren". Het viel mij de eerste keer tegen. Je moet het vind ik een paar keer gedaan hebben om het onder de knie te krijgen maar meningen zullen verschillen. In ieder geval niet alleen gaan doen (1 maakt aan) en doorwerken. Moet na egaliseren goed vlak zijn omdat je pvc gaat leggen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
De egaline meng je in een hoge emmer. Anders spettert het overal heen tijdens het mixen.

Gebruik een sterke boormachine van minimaal 850 watt en mix in de laagste versnelling. Anders brandt ie door.

Gebruik een speciale egaline mixer, geen spiraalmixer. Deze heeft te veel weerstand (schadelijk voor de boormachine) en mengt niet goed. Een egalinemixer lijkt op een garde van 4 uitsteeksels en slaat veel meer, daardoor geen klonten.

Giet de egaline uit en strijk het na met een grove lijmkam, afhankelijk van de gewenste dikte. Aangezien een lijmkam door de vertanding de helft wegschrapt vooraf even bedenken hoeveel dikte je wilt overhouden.

Narollen met een prikroller voor een glad resultaat zonder luchtbelletjes.

Houd steeds limonadeflessen bij de hand voor het mixen: dan heb je altijd de juiste mengverhouding zonder steeds opnieuw te moeten afmeten.

Koop ruim in. Je moet in 1 x doorwerken en de vloer afmaken. Wat over is kan terug. Je kan niet even tussendoor bijhalen.
 

Linke

  • #6
Dag Jim

Mag ik vragen hoe oud jouw vloerverwarming is en wat de aanvoertemperatuur van het water is? ik wil ook een tegelvloer op een oude vloerverwarming renoveren maar aanvoertemperatuur is hoger dan die van huidige systemen waardoor niet alle vloeren geschikt zouden zijn.

Mvg Linke
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
@Linke Plaats even een nieuw topic, het is beter je vraag in je eigen topic te zetten dan in dat van een ander.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
@Linke heeft vandaag om 15:33 al een eigen topic gemaakt.

Maar daar heeft tot nu toe nog niemand op gereageerd en daarom probeert hij het maar eens in het topic van een ander. :mrgreen:
 
  • Like
Waarderingen: Linke

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu