Dekvloer nieuwbouwhuis verwijderen ivm vloerverwarming

Oldchatterman

  • #1
In ons nieuwbouwhuis willen we graag vloerverwarming als hoofdverwarming icm een planken eiken vloer.

Deze wordt als optie door de bouwer aangeboden voor 9200 euro (voor ongeveer 65 m2, met 4 ruimtethermostaten HCW23). De communicatie over wat we nu precies krijgen verloopt zeer moeizaam en er wordt niet goed met ons meegedacht.

De ruimte is U vormig met een keuken van 24 m2, een woonkamer van 28 m2, een overgang van woonkamer naar keuken van 6 m2. Hierin staan 3 ruimtethermostaten getekend en we vragen ons af waarom. De laatste ruimte van 7 m2 is de hal en deze heeft ook een aparte ruimtethermostaat. De hoh afstand is overal 100 mm, behalve in de woonkamer, daar is de hoh afstand 50 mm.

De prijs vinden we zo tegenvallen dat we op zoek zijn naar alternatieven, echter dat valt niet mee. We lopen namelijk tegen de volgende barrieres op:
- de dekvloer van 80 mm kan tijdens de bouw niet weggelaten worden
- infrezen is geen optie, omdat de minimale dekking van dekvloer bovenop de buizen 30 mm moet zijn icm een houten vloer

Zelf kunnen we de volgende opties verzinnen:
- vragen aan de bouwer of de dekvloer 30 mm dunner mag zijn, dan kunnen daar de leidingen ingefreesd worden gevolgd door een 2e dekvloer van 30 mm
- de dekvloer na oplevering verwijderen

Van diverse kanten horen we dat het verwijderen van de dekvloer een kostbare aangelegenheid is. Maar met de offerte van 9200 euro op zak is er waarschijnlijk nog wel wat ruimte. Kan iemand aangeven of het moeilijk is om een dekvloer weg te halen en hoe kostbaar zoiets is?

Mark
 

Ralph

  • #2
Typisch Nederland hè dat de bouwers wel weten wat goed voor je is. Het is natuurlijk arrogantie ten top om eerst de gemiddelde huizen 50.000 tot soms 100.000 euro te duur te bouwen en dan mag je ook nog geen wensen hebben.
Heb je die toevallig wel dan word er gewoon geen gehoor aan gegeven of het kost zo gruwelijk veel geld dat je ervan af ziet. Dat is bijna standaard beleid hier.
Je zult de kop er goed tegenin moeten zetten bij de onderneming dat je het zo wil zoals je het wil en je niet de kaas van het brood moeten laten eten.

succes en welkom in kapot geregeld Nederland.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Waarom kan de dekvloer van 80 mm niet weggelaten worden ?

Neem eens contact op met de Vereniging Eigen Huis, daar hebben ze vaker te maken met deze materie.
 

Pigion

  • #4
Waar komt de regel vandaan dat je niet kan infreezen vanweg die 3 cm dekking?
Bij een zwevende dekvloer met vloerverwarming, moet er 3 cm dekking zijn boven de slangen. Als je h.o.h voor de slangen15 cm neeemt en een wrmteverdelende al. folie boven de geperforeerde 2 mm foamlaag, dan krijg je nauwelijs piektemperaturen bij infreezen en min. dekking.
Pigion
 

Oldchatterman

  • #5
Bedankt voor jullie antwoorden.

Ik ben inmiddels weer een paar dingen wijzer.

De problemen ontstaan omdat leveranciers van houten vloeren mijns inziens niet goed op een lijn zitten met de leveranciers van vloerverwarming.

Veelal zie je dat de houten vloer leverancier eisen stelt aan de vloerverwarming, zij stellen dan vaak dat de minimale dekking van de dekvloer boven de vloerverwarmingsbuizen 30 mm moet zijn. Verder zijn de maximum watertemp (vaak 45 graden) en de maximum temperatuur van de bovenkant afwerkvloer (vaak 32 graden) opgegeven.

Voor optimale warmtegeleiding en minimale werking van de vloer moet de houten plank dan rechtstreeks op de dekvloer worden verlijmd.

De manier zoals Pigion beschrijft met een warmtegeleidende laag tussen dekvloer en houten vloer lijkt mij ook wel aardig, maar dan kun je de planken vloer niet meer verlijmen wat weer een nadelig effect heeft op de warmteoverdracht en stabiliteit van de houten vloer.

Inmiddels heb ik ook een vloerverwarmingsspecialist gevonden (Janssen en Krop) die aangeeft dat infrezen gewoon kan icm een planken vloer. De hoh afstand van 125 mm die zij hanteren zorgt al voor genoeg warmtespreiding en daardoor kan de vloer rechtstreeks bovenop de dekvloer verlijmd worden. Zij hanteren een dealer netwerk waarbij je bij de vloerenzaak ook meteen de vloerverwarming kan kopen. Is wel handig ivm garantie.

Doordat ik nu weet dat het infrezen gewoon kan, kan ik de aannemer in ieder geval laten weten dat ik niet akkoord ga met zijn aanbieding. Daarnaast ga ik alsnog proberen om de woning op te laten leveren zonder dekvloer, maar daar ga ik dan even hulp voor zoeken bij Vereniging eigen huis, GIW en onze kopersvereniging.

Mark
 

Pigion

  • #6
Hoe breed zijn de delen van de plankenvloer?
Hoe breder, des te eerder de planken gaan schotelen. het hout moet het liefst zo gezaagd zijn, dat je daar min. probleemen mee krijgt.
Ik heb me zelf verdiept in los leggen van een plankenvloer en dan gebruik maken van opsluitveren langs de rand om de vloer bij elkaar te houden.
Voorwaarden zijn:
- Delen niet breder dan 16 cm.
- Delen niet langer dan 2 M.
- Geperforeerd foamlaag (2mm) toepasen om de warmte naar de planken te transporteren.
- Hierop een al. foli toepassen om de warmte te verdelen.
Blijvend nadeel van los leggen is dat de warmte overdracht slechter is als bij een gelijmde vloer. Je moet rekenen op ca. 50 Watt /M2. Gelijmde parketvloeren doen ongeveer 85 Watt / M2.

Vraag:
- Wat wordt de vloeropbouw bij jouw vloer te leggen door Jansen en Krop?
- Breedte lengete hout?
- Welk vochtscherm?

Als je mij posting ziet over dit onderwerp, zal je begrijpen dat ik er nog niet helemaal uit ben. Ik zoek eigenlijk mensen die al eens massieve planken hebben gelijmd en of dit goed gaat op langere termijn. Bij kennisen hoorde ik een minder goed verhaal over knallend parket. Zij konden echter geen details geven over opbouw van de vloer etc.

Vr. gr.

Pigion
 

Oldchatterman

  • #7
Ik heb nog geen plankenvloer uitgezocht, alleen de bevestiging gekregen dat infrezen kan icm planken vloer.
Voor het uitzoeken van de planken vloer moest ik bij een vloerenzaak zijn die de vloerverwarming via hun laat plaatsen. Hiervan heb ik een lijst opgevraagd.

De vloer zou rechtstreeks op de dekvloer verlijmd worden zonder extra tussenlagen. De hoh afstand van 125 mm icm 14/2 buizen zouden voldoende zijn om voldoende warmtespreiding te krijgen.

Ik weet ook nog niet hoeveel Watt/m2 ik nodig ga hebben, dus dat kan ook weer van invloed zijn op de uiteindelijke beslissing.

Mark
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Zoek voordat je de frees er in zet of er geen andere leidingen in de dekvloer worden opgenomen tijdens de bouw.
E.a komt regelmatig voor
 

Ralph

  • #9
Laat de dekvloer uit de opdracht halen van de aannemer en regel zelf een vloerenlegger, dat is vrij vlot te regelen in een bouwgebied door ff rond te vragen.
Eerst vloeren laten leggen en dan weer frezen om daar weer een voer overheen te leggen is zo'n beetje het paard achter de wagen spannen in een nieuwbouwfase.
 

Oldchatterman

  • #10
Als dit zou kunnen zou dit topic niet bestaan. De aannemer heeft uitdrukkelijk laten weten dat zij de dekvloer niet weg laten.
 

BeeTeeWee

  • #11
Het kost vaak wel wat overredingskracht, maar JIJ bent de opdrachtgever. Natuurlijk zullen ze in eerste instantie zeggen dat ze niet zonder dekvloer opleveren, want daarmee dwingen ze jouw EUR 9.200 in hun zakken.

Ik kom wel vaker nieuwbouwwoningen tegen waarin nog geen dekvloer is gestort, die worden dan meestal in z'n geheel "casco" opgeleverd.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Jij bent opdrachtgever, jij bepaald wat er gebouwd moet worden dus ook of de dekvloer er wel of niet direct inkomt.

Ik heb al meegemaakt dat zelfs de badkamer geplaatst moest worden volgens de aannemer ivm garanties.
Dat duurde maar heel even en toen kon hij dus op eigen kosten de badkamer weer verwijderen.

Gewoon schriftelijk de opdracht geven de vloer niet te storten, en het minderwerk te verrekenen.
Stort hij dan alsnog de vloer dan is verwijderen ook voor zijn rekening.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
Als het een prive project is dan is vrijwel alles mogelijk.
Als de woning onderdeel is van een bouwproject al een stuk minder.
Als de woning in een woongebouw wordt gerealiseerd nog minder.

en afwerkvloer kan meer funtie's hebben dan alleen maar het verstoppen van de leidingen en het afwerken van de vloer.

De afwerkvloer kan bijvoorbeeld een geluidswerende funtie hebben of een brandwerende funtie.
De aannemer mag dan de woning niet zonder opleveren omdat er niet is voldaan aan het bouwbesluit zonder de vloer.
Ook kan het zijn dat er ter plaatsen van de hoofdingang een te groot hoogte verschil is om zonder afwerkvloer op te leveren.

Met andere woorden niet zo afgeven op de aannemer zonder dat je van alle feiten op de hoogte bent.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Je kan altijd opleveren ook als het niet aan bouwbesluit voldoet.
Je krijgt dan echter een contractje waarin de eigenaar verantwoording neemt voor het ontbreken van de vloer.
Het is natuurlijk anders als de vloer een dragende functie heeft maar mijn ervaring is dat ze vaak heel moeilijk doen bij minderwerk en bij meerwerk zijn ze er als de kippen bij.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #15
Er zijn bergen jurisprudentie over dergelijke zaken
Kort door de bocht trekt de aannemer dan in 9 van de 10 gevallen aan het korste eind want hij had er voor moeten zorgen dat bij oplevering het gebouw aan alle eisen voldoet.
cq. van een leek kun je niet verwachten etc..
Omdat contracten in strijd met de wet zijn ongeldig zijn.

casco oplevering kan alleen nog bij prive opdrachtgeverschap.



Als installateur mag groeppenkast ook niet zonder aarde opleveren
hoe graag de klant dat ook wil.
 

Oldchatterman

  • #16
De woning is onderdeel van een bouwproject met 2 onder 1 kap woningen en dat is waarschijnlijk de reden dat individuele wensen liever niet gehonoreerd worden.

Het gekke is wel dat de badkamer en toiletten wel casco opgeleverd kunnen worden. Ik heb daarom vandaag aan de bouwer gevraagd of de woonkamer en keuken onder dezelfde voorwaarden ook casco opgeleverd kunnen worden. Verwacht er niet veel van, omdat ik de vraag al eerder gesteld heb, maar niet geschoten is altijd mis.

Verder heb ik onze kopersvereniging gevraagd wat zij kunnen betekenen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #17
Doe anders niet te moeilijk, en laat de vloer gewoon leggen.
Het geld dat je terug krijgt als minderwerk voor die smeervloer ben je straks weer kwijt om de vloer aan te laten brengen.

Als het vloeren bedrijf waar je je houten vloer koopt samenwerkt met de firma die je noemde om de vloerverwarming te laten infresen dan moeten zij ook garantie geven op de houten vloer en vloer verwarming.

En bang zijn dat er leidingen geraakt worden tijdens het uitfrezen van de leidingen hoef je eigenlijk niet te zijn, zeker gezien de aannemer een dekvloer laat aanbrengen van 8 cm.

De diepte die uitgefreest word zal niet meer zijn dan 15 á 16 mm, zodat de slangen bijna gelijk liggen met de bovenkant van de cement dekvloer.

En uiteindelijk zul maar een fractie van de kosten kwijt zijn als wat de aan nemer vraagt voor de vloerverwarming.
 

Toon

  • #18
Ik denk dat er genoeg over is geschreven, dit is een zaak tussen u en de aannemer.
Aangezien dit een klusforum is waarbij we iedereen graag helpen bij het zelf klussen, valt dit eigenlijk buiten de doelstelling.
Mocht je in de toekomst van plan zijn zelf de vloerverwarming aan te leggen en heb je daar vragen over, of natuurlijk over andere DHZ-klussen, ben je hier van harte welkom.

Hier gaat een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu