Vloerverwarming tips

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ola,

in onze verbouwing zijn we van plan elektrische vloerverwarming te leggen van ‘groot’ merk. 17watt per meter (losse kabel).

De situatie is als volgt. Er ligt een behoorlijk betonnen vloer(huis uit begin 1900) en zo oud is de vloer ook bijna. Deze ligt koud op de bodem zonder isolatie. Door een gering budget proberen we in oplossingen te denken en voor weinig toch iets moois te maken.

Er is een maximale opbouwhoogte van 5/6cm mogelijk. (Of eventueel een laag van het beton af als dit niet al te lastig is)

Mijn planning is als volgt: vloer uitvlakken dmv betonfrees(en hopelijk nog wat winst in diepte) en egaline. Hierop pir platen van 40mm(of 2x 20mm) en in deze pir platen de vloerverwarming frezen. Vervolgens komt hier dan lamelparket op.

Is het mogelijk evt nog een laag egaline over de pirplaten te gieten zodat er direct verlijmd kan worden met het lamelparket. Eventueel het lamelparket direct verlijmen op de pir platen.

De pir platen met tegellijm verlijmen op de betonnen vloer verstandig?

Ben benieuwd wat jullie kijk hierop is of dat jullie dit totaal anders zouden aanpakken?
 
Dit moet je echt totaal anders aanpakken. Elektrische vloerverwarming in een ongeïsoleerde betonnen vloer: Dan ben je de grond voor de pieren aan het verwarmen, tegen hoge kosten.

Ik zou de oude vloer eruit (laten) rossen, en een vloer met Rc van minimaal 5 terugplaatsen. En kies voor een systeem waarop je in de toekomst een warmtepomp aan kunt sluiten. Dus leidingen h.o.h max 10 cm met meerdere kleine velden.
 
Wat is het doel van de vloerverwarming?
Warme voeten of wordt het de hoofdverwarming?

In beide gevallen zou ik ook het beton eruit halen en opnieuw beginnen. Een puincontainer en nieuw beton dat zijn de kosten niet. Dat heb je er heel snel uit.

3cm pir is niet voldoende om groot energieverlies tegen te gaan. Vergeet niet dat alle lagen die erop komen ook isolerend werken, daardoor gaat een groter deel de grond in dan bij 3 cm pir tegen een muur.
 
Bedankt voor de reacties. De vloer eruit is eigenlijk geen optie. Dit zal teveel kosten meebrengen en zoals al gezegd is het huis zo oud dat er ontzettend veel onaangename verassingen niet uitgesloten zijn.
Hoogstens een laag verwijderen is een optie. Maar meer winst dan 4-10cm daarbij is het maximale.
 
Helaas is de opbrengst van zonnepanelen in de tijd dat kje het hardst moet stoken het laagst.
De zon staat nu eenmaal in de winter veel lager dan in de zomer.
Als ie al door de wolken komt...
Betekent dat je enorm veel moet 'bijspijkeren' vanuit het lichtnet en dat is heel kostbaar!
Ben je straks met je kleine budget jaarlijks het haasje.

Het is helaas niet mogelijk om 's zomers energie van zonnepanelen te verzamelen om dat 's winters te gebruiken.
 
Uiteraard ben ik mij bewust van het opbrengst verschil in zonnepanelen in de winter. En uiteraard begrijp ik dat een nieuwe betonvloer incl geruime isolatie de ideale en zeker beter situatie is. Maar zoals eerder gezegd is dit geen optie. Dus ben ik benieuwd naar hoe jullie dit zo ideaal mogelijk aan zouden pakken met het bovenstaande gegeven in het startbericht.
 
Dit niet doen.

Zodra de salderingsregeling afgebouwd wordt (2025 / 2026) ben je zwaar de pineut met zware verbruikers in de winter.

Beter nu doorsparen, of het geld in andere besparende maatregelen stoppen.

Of je lamelparket direct op isolatie kunt verlijmen? Ik denk het niet. Daar zal de leverancier van het parket garantie op moeten geven. Meestal is een druklaag van zandcement nodig.
 
u geeft aan dat de vloer eruit halen geen optie is waarom niet? kosten?
zoals u nu de vloer wil opbouwen zullen de kosten veel hoger gaan uitvallen omdat u zich straks scheel betaalt aan elektra en dan nog steeds met een vrij koude vloer blijft zitten
 
Dan had bij het plaatsen van de voorzetwanden en binnenwanden een andere keuze gemaakt moeten worden. Alle lijnen zijn (en blijven) koudebruggen.
 
@Walker natuurlijk, net zoals bij de betonnen vloer. Maar dit is in het verleden niet gedaan en aangezien de situatie zo is zal ik hiermee moeten werken en in oplossingen moeten denken die realistisch haalbaar zijn zonder slopen.
 
Zolang het geen hoofdverwarming is maakt het weinig uit wat je doet.
Maar eigenlijk zonde van de investering, want gebruiken in de winter zal te duur zijn. Over een paar jaar inderdaad geen saldering meer en mogelijk variabele tarieven voor iedereen. Dan betaal je gewoon het volle tarief in de winter terwijl je in de zomer soms zelfs dagen niks krijgt als de panelen terug leveren.

Ik zou voor zoveel mogelijk isolatie op de vloer gaan en een lekker kleed bij de zitplek.
 
In de hoop in de toekomst eventueel van onderen te kunnen isoleren(dmv nieuwe technieken). Zal dit voor nu de situatie blijven(buren zitten ook op deze vloer).

@Jackd

buiten het feit om natuurlijk hoeveel isolatie er ook komt. Wat denk jij van de bovengenoemde opbouw?

Verlijmen pir(evt tegellijm of pir lijm)
Nogmaals pir platen (infrezen bovenfrees en vloerverwarming hierin)
Vloer afwerken evt ;
gietmortel
Of haaks hierop lamelparket
Of osb 9mm en lamelparket
 
Oke we gaan kijken of we eventueel de keuken/voordeur/wc kunnen verhogen en zodoende meer ruimte hebben voor meer isolatie. Wat is dan de goedkoopste en beste optie om alsnog zo laag mogelijke opbouw te maken incl vloerverwarming?
 
@marc.n 88
Zover was ik al. Maar met zoveel opties tegen zeker geen aantrekkelijke prijzen ben ik toch benieuwd naar tips en of goedkopere opties(zoals zelf frezen in xps bijvoorbeeld)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Reacties
5
Weergaven
3K
Vloeren
In gedachten
Reacties
1
Weergaven
143
Vloeren
IJkenhout
  • Henniehuisman
  • Vloeren
  • 2
  • 154
Reacties
2
Weergaven
154
Vloeren
Henniehuisman
Reacties
5
Weergaven
283
Vloeren
Marcn.88
Reacties
3
Weergaven
178
Vloeren
Walker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu