Vloerverwarming naar eerste verdieping

Jeroen1968

  • #1
Hallo Allemaal,

Ik ben van plan de badkamer aan te pakken en heb het idee om er dan vloerverwarming in te leggen. De ketel en de verdeler zitten beide beneden, min of meer onder de badkamer. Het idee is om de verdeler te vervangen door een type met één lus meer en die dan naar boven te leggen. Ik denk dat dit moet kunnen, maar vermoed dat er wel in de badkamer ontlucht moet worden.

De vraag is: kan dit inderdaad, en zijn er onderdelen te koop die in de vloerverwarmingsslang gezet kunnen worden om te kunnen ontluchten?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Ja het kan, nee geen apparaat om daar te ontluchten, gewoon de groepen
Vtv doorspoelen zodat je nagenoeg geen lucht erin hebt
 

Jeroen1968

  • #3
Ok. Maar is het misschien toch een goed idee om ergens achter een luikje ofzo de vloerverwarmingsslang boven de vloer te laten komen, hem daar door te snijden en met een koppeling weer vast te zetten zodat ontluchten toch nog mogelijk is?
 

Standby

  • #4
Waarom niet een electr vloerverw er in. Werkt op zich best wel goed en je hebt niets met je cv te maken. Nog een voordeel is dat je de vloer warm kan krijgen zonder dat je de verwarming aan moet hebben.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #5
Als je de groepen van te voren appart vult, dan heb je geen lucht probleem.
dus niet vullen via de cv installatie, maar de slangen van de verdeler afhalen, aansluiten op een vulslang, en de andere kant in een emmer ofzo. dan lekker vol laten stromen.

groeten b
 

Jeroen1968

  • #6
Elektrische vloerverwarming heeft wat mij betreft een aantal nadelen tov gasgestookt. Het eerste is dat electra volgens mij in gebruik 2,5 tot 3x duurder is dan gas. Tweede is dat in deze badkamer ook een sauna komt en ik dus al veel stroom ga verbruiken en ik de badkamer op één groep wil kunnen houden. Derde is dat een elektrische vloerverwarming volgens mij een behoorlijk elektrisch veld genereerd en ik mij afvraag of dat wel zo gezond is.

Het systeem per groep vullen snap ik, maar is er iets op tegen om op de beschreven manier een ontluchting te maken? Als er onverhoopt toch lucht in zit lijkt het mij een stuk eenvoudiger dan de slangen van de verdeler te moeten halen, op de tuinslang aan te sluiten enz.
 

Standby

  • #7
Je gokt nu met je verbruik en je elektrisch veld???? of spreek je uit ervaring?. Ik weet het zelf niet maar dacht dat het meeviel maar goed ik heb het nooit zelf gehad maar wel mee gemaakt op het werk in het verleden.

Wat gezondheid betreft zou ik dan maar binnen blijven met luchtfilters op want we hebben geen idee wat we dagelijks allemaal in ademen of eten of mee roken van een ander. Neem anders groene stroom :lol: :lol: . Maar je moet doen waar je het meeste vertrouwen in hebt.

Er is trouwens niets op tegen om ergens ontluchtings punten te maken alleen gebeurt het nooit voor zo ver ik weet.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #8
Ik weet niet hoeveel groepen je gaat leggen, maar dan moet je op elke groep dus een ontluchter maken.
Maar het is echt niet nodig.

Groeten b
 

Jeroen1968

  • #9
Verbruik:
1 kWh stroom kost ongeveer 23 cent en is 3,6 MJ, dus 6,4 cent/Mjoule
1 m3 gas kost ongeveer 67 cent en is +/- 32 MJ, dus 2,1 cent/Mjoule

Rendement HRketel +/- 94% (dacht ik?) 2,1/0,94=2,2 cent/Mjoule

6,4/2,2=2,9x duurder op elektra. Of maak ik ergens een fout?

Gezondheid:
Er zijn discussies of het wonen in de buurt van hoogspanningsmasten wel gezond is. Nu is dit natuurlijk geen hoogspanning, maar je staat er wel direct bovenop en het lusoppervlak van de stroom is groot. Het zou beter zijn de heen en teruggaande stroomkabel langs elkaar te leggen zodat ze elkaar opheffen: kleiner lusoppervlak en dus minder straling.
 

Jeroen1968

  • #10
@Boudewijn, het wordt maar één groep.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
@Jeroen: Leuke discussie over elektrische vloerverwarming! (maar daar ging het bij dit topic helemaal niet over......)

Ben het wel met je eens, maar voeg daar brutaal aan toe: er wordt heel wat af gekletst over elektrische vloerverwarming.
Veelal uit onwetendheid en ook "van horen zeggen".
Allemaal erg ongefundeerd. Met name op internet wordt heel wat onzin geschreven. Onzin, die men klakkeloos overneemt als de waarheid.

Elektrische verwarming is aanzienlijk beter te regelen dan een extra groepje op de vloerverwarming op een verdieping lager en is daardoor, zeker bij kleine oppervlakken zoals een badkamer m.i. een zeer goede oplossing: voordelig in aanschaf (voor zo''n 200-250 euro heb je al een elektrische verwarming voor ca. 4-6 M2), makkelijk te regelen, snelle opwarming, makkelijk aan te brengen en bij relatief kleine oppervlakken ook voordelig in gebruik (als je de thermostaat goed gebruikt)

Men doet momenteel erg z'n best om iedereen aan de zonnepanelen te krijgen en eigen elektriciteit op te wekken.
Een van de voordelen zou dan zijn: het terug leveren aan het net.......nou je mag blij zijn als je genoeg opwekt om je eigen behoefte te kunnen dekken.
Juist dan komt elektrisch verwarmen in beeld. Want het is m.i. nog steeds voordeliger om je eigen opgewekte elektriciteit zelf te gebruiken dan terug te leveren aan het net.

M.i. zal daarom elektrisch verwarmen d.m.v. elektrische vloerverwarming of infrarood stralingspanelen steeds populairder worden.
Gebruik je eigen opgewekte elektriciteit ten volle: meer elektrische apparaten en verwarming in je woning !!

En ook zo'n vooroordeel is het veld wat opgewekt zou worden: ook zo'n onwetenheid, want iedere verwarmingskabel is voorzien van een afgeschermde mantel die geaard kan worden.

Even terug naar het topic: een vloerverwarmingsgroep aanleggen boven het niveau van de verdeler doen wij nooit, juist door de onmogelijkheid om die groep te kunnen ontluchten. (met wat kunstgrepen zou dat wel kunnen, maar de wens om daarvoor te betalen is meestal nul)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu