Vloerverwarming middels stadsverwarming, thermostaat zinvol?

Bernhard

  • #21
Bijverwarming kan prima als hoofdverwarming werken.
Een zgn bijverwarming heeft evenveel capaciteit als een hoofdverwarming. De vloeroppervlakte in m2 is bij beide systemen gelijk. Ook werken de beide systemen met een maximale vloertemperatuur, aan de bovenzijde, van 28grd.
Wijsheid komt met inzicht. mvg bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #22

Nog eens goed gekeken....inderdaad keerklep is niet aanwezig en het RTL ventiel in de retourleiding is ook niet aanwezig (ik loop altijd met een grote boog om WTH verdelers heen: wijken altijd af van de rest)
Mijn eerdere opmerkingen dat deze verdeler geschikt zou zijn voor stadsverwarming moet ik corrigeren. Deze verdeler is niet geschikt voor stadsverwarming en zal aanzienlijk meer energiekosten kunnen genereren dan een juiste verdeler.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #23
Bernhard schreef:
Bijverwarming kan prima als hoofdverwarming werken.
Een zgn bijverwarming heeft evenveel capaciteit als een hoofdverwarming. De vloeroppervlakte in m2 is bij beide systemen gelijk. Ook werken de beide systemen met een maximale vloertemperatuur, aan de bovenzijde, van 28grd.
Wijsheid komt met inzicht. mvg bernhard
Sorry Bernhard, hier ben ik het totaal niet mee eens.
Ik kom installaties tegen, gelegd als bijverwarming, waarbij de buizen in de vloer op 20 of zelfs wel 30 cm uit elkaar liggen.
Op die manier kan nooit dezelfde capaciteit verkregen worden als bij een vloerverwarming waarbij de buizen met een hart op hart afstand van ca 10 cm liggen.
Het duurt, wanneer de buizen te ver uit elkaar liggen, ook veel langer voordat een vleor op temperatuur is. Dat veroorzaakt weer hogere energiekosten. Bijverwarming is dus te allen tijde af te raden !

Van vloerverwarming gelegd als bijverwarming kan nooit hoofdverwarming worden gemaakt: andersom wel. Van hoofdverwarming kan je altijd bijverwarming maken. Die begrippen zijn zeer verwarrend en daarom raad ik bijverwarming altijd af. Leg zoveel mogelijk buis in de vloer en regel het met de temperatuur van het water wat door de vloer circuleert.
Men komt er steeds meer achter, dat installaties die als "bijverwarming" zijn aangelegd nadien altijd voor problemen zorgen.

In het bijzonder als men over de vloerverwarming laminaat of een PVC vloer gaat aanleggen is het van belang dat de buizen zo dicht mogelijk naast elkaar liggen.

Je informeert m.i. door dit soort beweringen veel lezers niet juist. Ik probeer juist het imago van vloerverwarming te verbeteren door juiste informatie te bieden en de goede materialen aan te raden.
Er worden door inferieure installatiebedrijven al teveel fouten gemaakt met de aanleg van vloerverwarming, waardoor "men" al snel denkt dat vloerverwarming iets duurs en exclusiefs is en voor problemen zorgt, hetgeen m.i. totaal niet waar is, als alles met de juiste materialen en pomp goed is aangelegd
 

Bernhard

  • #24
DeGooyer,
Ik heb het idee dat je niet goed op de hoogte bent van de theorie. Plaats een bericht met een berekening van de capaciteit van een bijverwarming en een hoofdverwarming.
De uitkomst zal zijn dat de capaciteit gelijk is.
De vloer geeft de warmte af aan de kamer.
De vloer wordt/mag max. 28grd worden en de oppervlakte van de vloer blijft gelijk. De warmteafgifte van de vloer blijft dus in beide gevallen gelijk. Als je dat niet snapt dan gaat het licht maar uit.
De capaciteit van een vloerverwarming wordt bepaald door:
watt/h=1m2(vloer) x 1.16 x 8grd x 10= 92,8 w/1m.h
In deze formule staat niet of er 1 of 2 slangen in de vloer zitten en ook niet op welke afstand ze gelegd zijn.
Als de vloer 28grd wordt maakt het geen verschil.
Hoe die vloer 28grd wordt is niet belangrijk voor het bepalen van de capaciteit.
mvg bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #25
Haha wonderlijk dat we altijd weer in zulke discussies komen met bernhard. Waarom leggen we niet gewoon 1 slang in een rondje door de kamer. De hoeveelheid slangen maakt toch niet uit!

Zie de vermogenstabellen van WTH. Grotere afstanden betekend wel degelijk lagere vermogens.
Logisch ook, want als de vloer maximaal 28 graden mag worden boven de buis, wordt die nooit 28 graden tussen 2 buizen in. Daarin verlies je dus vermogen.
Jouw redenatie is dat de vloer toch wel egaal warm wordt na een tijdje, maar dat is niet zo!
 

Bernhard

  • #26
Je hoeft inderdaad geen slang in de vloer te leggen. Als de vloer maar 28grd wordt. Hoe de vloer warm moet worden staat niet in de berekening.
Het verschil met een bijverwarming is dat je met een hogere watertemperatuur moet stoken. Hoe hoog de watertemp moet worden is afhankelijk van de hoeveelheid slangen.
De TS heeft een zgn bijverwarming en dat gaat dus ook werken.
mvg bernhard
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #27
En hoe goed de woning is geisoleerd. Of hoe goed houd de woning de warmte vast. Hoe winddicht is er gebouwd en jij weet in 1982 waren we daar niet zo heel erg mee bezig.
 

Bernhard

  • #28
In die jaren werden de radiatoren gestookt met een traject van 90/70. Nu wordt steeds meer LTV-radiatoren toegepast met een veel lager temp. traject. Werken dan plotseling die oude radiatoren niet meer?
Een geisoleerde woning houd de warmte niet beter vast dan een ongeisoleerde woning. Er is minder warmteverlies het temperatuurverschil blijft in beide gevallen hetzelfde.
Bij een nachtverlaging zal in beide gevallen de binnentemp even hard dalen. Bij het opwarmen van een geisoleerde woning er minder warmte nodig. mvg bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #29
Bernhard schreef:
Ik heb het idee dat je niet goed op de hoogte bent van de theorie......
Nou dat valt ook wel mee.....mijn HTS opleiding is dan wel van eind jaren 60, maar heb daarna in de praktijk toch echt wel e.e.a. meegemaakt.

Zie om mij heen toch veel praktijkgevallen, waarbij het helaas niet goed gaat en men erg veel geld (maar dan ook erg veel geld!) betaalt voor echt waardeloze installaties, die misschien in theorie wel zouden moeten werken, maar het in de praktijk laten afweten.

Ik vermoed, dat veel lezers van dit forum meer gebaat zijn met een advies (of waarschuwing) vanuit de praktijk, dan dat getheoretiseer, wat men op den duur totaal niet meer volgt.

Ik probeer, ook via dit forum, niet mijn kennis te etaleren, maar met praktische adviezen te komen. Dat blijkt gelukkig nog steeds goed gewaardeerd te worden, dus ga ik nog even door.
(behalve in dit geval: daar is m.i. toch wel genoeg over geadviseerd)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #30
Bernhard schreef:
Een geisoleerde woning houd de warmte niet beter vast dan een ongeisoleerde woning. Er is minder warmteverlies het temperatuurverschil blijft in beide gevallen hetzelfde.
Bij een nachtverlaging zal in beide gevallen de binnentemp even hard dalen. Bij het opwarmen van een geisoleerde woning er minder warmte nodig. mvg bernhard
Waarom begrijp ik dit niet.
 

Freekcv

  • #31
En alleen daarom vroeg ik aan de ts hoeveel m slang er totaal in lag, en hoeveel m2 vloer oppervlak we hier hebben
 

Jajongma

  • #32
Ik heb net de eisen van Essent in Breda betreffende de verdeler opgezocht. Een retour temperatuur begrenzer is niet verplicht een terugslagklep wel. Deze terugslagklep is denk ik de keerlus die degooyer bedoelde. Kan iemand mij uitleggen wat de gevolgen kunnen zijn indien deze terugslagklep ontbreekt?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #33
Torenhoog verbruik.
 

Jajongma

  • #34
Als ik het goed begrijp kan zonder terugslagklep het warme aanvoerwater direct afvloeien naar de retour. Hierdoor wordt het warme water direct afgevoerd. Dit is natuurlijk niet optimaal, maar qua kosten maakt het niets uit. Deze wordt toch berekend via aantal liter x (temp in - temp uit)?
Als de pomp aanstaat zal het aanvoerwater toch snel de goede kant op gaan?
Wat kan de reden van de stadsverwarmingmaatschappij zijn om een terugslagklep te eisen?
 

Freekcv

  • #35
Als de retour temperatuur te hoog terug komt, kan hun centrale niet zijn maximale rendement halen. En of je het nou gelooft of niet, het leid wel degelijk tot een behoorlijk verhoogd verbruik. In breda heb je toch geen essent? Daar heb je toch ennatuurlijk?
 

Jajongma

  • #36
Klopt het is nu ennatuurlijk, vroeger essent.
Ik snap niet waarom het tot hogere verbruikskosten leidt. Volgens mij is de berekening zo dat ik alleen voor de opgenomen energie betaal. Of werkt in dit geval mijn vloerverwarming niet optimaal? En als ik de pomp nu sneller laat draaien, zodat de flow altijd de goede kant op gaat?
 

Freekcv

  • #37
Het enige wat helpt is de installatie aanpassen naar de daar bij horende eisen. Keerklep en retour thermostaat. Als ik hun aansluitregels lees staat er duidelijk het eaa over omschreven
 

Freekcv

  • #38
Maar hoeveel m2 is de woning totaal? En hoeveel m3/u gaat over de totale installatie als zowel de lv als de vloerverwarming volledig aanstaan?
 

Jajongma

  • #39
Kan die keerklep er nog ingemaakt worden of betekent dat een nieuwe verdeler?
Op het verbruik kom ik later even terug. Ik zal wat experimentjes doen.
 

Freekcv

  • #40
Ik heb het zelf nog nooit gedaan iid geval. Maar kom zsm met de gevraagde gegevens, dan kan ik je wat meer over de installatie vertellen. Heeft u nog contact met de vorige eigenaar vd woning? Dan zou u hem er mee kunnen confronteren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu