Vloerverwarming middels stadsverwarming, thermostaat zinvol?

Jajongma

  • #41
Een aantal zaken op een rijtje:

Betreffende de ontbrekende keerklep; indien ik de thermostaatkraan opendraai merk ik duidelijk dat deze niet aanwezig is, de temperatuur van de aanvoer en de afvoer schieten omhoog omdat water van 60 graden binnen komt), echter de thermostaatkraan knijpt meteen dicht. Ik begrijp volkomen dat dit geen optimaaal gedrag is, maar in principe betaal ik alleen voor de energie die in mijn vloer wordt opgenomen. Echter is zou graag een keerklep willen laten monteren, maar een nieuwe verdeler aanschaffen vind ik wel een hele prijzige oplossing (De verdeler is de WTH RUH-N (i.p.v. de stadsverwarming variant RUH-S)). Ik heb nog wel contact met de vorige eigenaar, maar ga hem hier niet bij betrekken. Heeft U nog suggesties hoe dit opgelost zou kunnen worden?

Betreffende de retourtemperatuur begrenzer, vond ik onderstaande voorwaardes op internet, maar ik weet natuurlijk niet hoe actueel deze info is.


De oppervlak met vloerverwarming is als volgt verdeeld:
- 34 vierkante meter beneden met geisoleerde kruipruimte
- 13 vierkante meter serre op beton (zonder kruipruimte)
- 6 vierkante meter badruimte
Op de slangen onder deze vloeren staan geen lengtes, dus ik weet niet precies hoe het aangelegd is. Wat ik weet is dat het als bijverwarming is aangelegd, dus ik schat op zo’n 20 cm uit elkaar.
Ik heb geprobeerd te achterhalen wat het geheel aan energie neemt als alles vol open staat, maar dat is niet te meten omdat de thermostaatknop van de vloerverwarming meteen wordt dichtgeknepen omdat water van 60 graden naar binnen wordt gepompt. Afgelopen periode heb ik wel een aantal waardes bijgehouden en ik kan het volgende vaststellen qua verbruik van alleen het vloerverwarmingssysteem (warm water heb ik er al afgetrokken):

Aangezien we nu een stuk groter wonen als vroeger, heb ik geen idee of dit normale waardes zijn of niet.
- Zijn deze waardes gegeven de vloeroppervlakte hoog?
- Indien dit het geval is, wat is een normale waarde en kan de hoge waarde veroorzaakt worden door de ontbrekende keerklep?
- Ik denk er aan om een huiskamerthermostaat te plaatsen met een klep voor de invoer van de vloerverwarming, zodat ik hem ’s nacht lager kan zetten. Daarnaast blijkt uit mijn overzicht dat de stand van de thermostaatknop zeker invloed heeft qua verbruik indien het zacht weer is zoals nu. Wat zou hierin wijsheid zijn, wel of geen huiskamerthermostaat en op welke waarde zou ik de thermostaatknop dan moeten zetten?
 

Freekcv

  • #42
Ik ben bang dat u installatie totaal niet is ingeregeld is. Hier door zal het verbruik veel te hoog uit vallen. Helaas is dit op afstand met deze info niet goed inzichtelijk.
 

Jajongma

  • #43
Helaas dat U mij via deze weg niet verder kunt helpen. Ik zal het geheel de komende maanden nog even goed monitoren en daarna laat ik er waarschijnlijk een lokale installateur naar kijken en advies geven. In ieder geval hartelijk dank voor alle informatie en hulp. Er is mij veel duidelijk geworden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu