Vloerverwarming middels stadsverwarming, thermostaat zinvol?

Jajongma

  • #1
Sinds een half jaar wonen wij in een woning uit 1982 met stadsverwarming en wordt de onderverdieping voornamelijk verwarmd middels vloerverwarming, ondanks het feit dat de vloerverwarming officieel was aangelegd als bijverwarming. Oorspronkelijk werd de woning verwarmd door luchtverwarming, dit is nu ook nog mogelijk en hiervoor hangt nog een thermostaat in onze woonkamer, maar dit vinden wij minder prettig.



De vloerverwarmingsinstallatie werkt niet met een thermostaat in de woonkamer maar middels een thermostaatkraan welke de temperatuur in het systeem op constante temperatuur houdt. De vorige bewoners hadden de thermostaatkraan ‘s winters altijd op 26 graden staan. Wij merken nu met de zachte winter dat dit te warm is, het wordt te warm in onze huiskamer > 21 graden. Ik heb hem dan ook teruggedraaid naar 22 graden.

Ik heb een aantal vragen.
- Om niet voortdurend in de meterkast de thermostaatkraan te moeten verdraaien, vraag ik me af of het niet handiger is om met een thermostaat in de woonkamer de aanvoer van het warme stadsverwarmingswater te sturen middels een klep. Oftewel is de vloerverwarming wel snel genoeg is om te reageren op warmte wisselingen (officieel bijverwarming)?
- Om energie te besparen is dan nachtverlaging mogelijk of heeft dit geen nut, gegeven de snelheid van het systeem?
- De huidige thermostaatkraan zou ik dan in het systeem willen laten zitten. Het zou het mooist zijn als deze automatisch wordt verhoogd bij een lagere buitentemperatuur, zodat het systeem altijd genoeg power heeft. Zijn hier systeemen voor of is dit een onzinnige gedachte?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Is deze verdeler wel geschikt voor stadsverwarming?
 

Jajongma

  • #3
Dit heb ik reeds geverifieerd en deze unit is speciaal voor stadsverwarming
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Een elektrisch bedienbare 2-weg-klep (ventiel) in de aanvoer van de verdeler van de vloerverwarming, die bediend wordt door een draadloze thermostaat is een prima oplossing. Voor nog geen 150,00 aan materiaal kan aan uw wensen worden voldaan!!
 

Jajongma

  • #5
Heeft vloerverwarming niet een te hoge temp. overshoot voor een thermostaat?
Oftewel als de thermostaat afslaat gaat het verwarmen vanuit de vloer dan niet nog flink door?
Kan een vloerverwarming wel in een aanzienlijke tijd een paar graden verwarmen?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik wel degelijk twijfel aan de geschiktheid van deze verdeler voor stads verwarming.
Ik zie geen aanvoer thermostaat knop
Ik zie geen retour thermostaat knop
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #7
Deze verdeler is geschikt voor stadsverwarming (ik twijfelde ook, maar even opgezocht.....)
Dat stadsverwarming op hoge temperatuur werkt, heeft totaal niets te maken met de temperatuur van het water wat door de vloer ciculeert.
In de verdeler wordt het warme water gemengd met het water wat door de vloer stroomt. De aangedragen oplossing werkt feilloos: al vele malen geinstalleerd en verkocht. (bij nieuwe installaties op stadverwarming installeren we deze oplossing bijna standaard, als men er het geld voor over heeft tenminste)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Aanvoer thermostaat is er wel, rechts naast de pomp.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Ok gemist dus.
 

Jajongma

  • #10
Goed om te horen dat de verdeler prima geschikt is. Maar mijn vraag blijft of een vloerverwarming, die aangelegd is voor bijverwarming, met een thermostaat in de huiskamer voor een constante temperatuur kan zorgen, zonder teveel temperatuur schommelingen.
 

Freekcv

  • #11
Of hij geschikt is voor stads verwarming durf ik nog niet direct te zeggen, dit hangt namelijk af in welke stad / dorp dit hangt! Dus als ik zo vrij mag zijn, waar woont u?
 

Jajongma

  • #12
In de buurt van breda.
 

Freekcv

  • #13
Misschien kan iemand in die regio de regels van het net daar? Ik helaas niet! En even vraagje aan degooyer, hoe zie je dat deze geschikt is voor stadsverwarming? Als ik dit in purmerend plaats, ben ik mijn papieren kwijt.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #14
Misschien even nellen met de energieleverancier?
Werk zelf bij zo'n grote jongen en die kun je gewoon bellen hoor
 

Jajongma

  • #15
Bedankt voor de discussie of deze verdeler geschikt is. De vorige eigenaar werkte in de branch dus ik denk dat het wel goed zit. Maar mijn vraag blijft of een vloerverwarming bedoelt voor bijverwarming met een thermostaat niet leidt tot grote temperatuurschommelingen.
 

Freekcv

  • #16
Kijk eens op de slangen, hier staat een meter aantal op. Als je per groep kijkt, kan je zien hoeveel meter slang er per groep ligt. En hoeveel er dus totaal in de vloer ligt. Geeft die info eerst eens aan ons door. Dit en de vloer oppervlak van de verdieping waar dit in ligt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #17
Ik ben bang, je woning is uit 1982 dus nog matig geisoleerd, dat je vloer bij de juiste temperatuur voor vloerverwarming onvoldoende warmte gaat afgeven.
Gaat het echt winteren dan moet je niet schrikken dat het te koud gaat blijven.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #18
Ja het kan, zoals de gooyer al zei. Elektrische klep ertussen en draadloze kamerthermostaat (werkt het makkelijkt kwa aanleg) de temperatuur op 20 instellen, en nooit meer aan zitten.
Met zacht weer zal je de temperatuur wat meer hoog laag kunnen regelen. Ervanuit gaande dat de vvw te weinig slang heeft om als hoofd verwarming te functioneren, als het kouder wordt de kamerthermostaat gewoon op 1 temp laten staan. Wordt het nog kouder, en kan de vvw het niet bij benen, heb je altijd nog de lucht verwarming.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #19
Jajongma schreef:
.... mijn vraag blijft of een vloerverwarming bedoeld voor bijverwarming met een thermostaat niet leidt tot grote temperatuurschommelingen.
De verdeler op de foto is een WTH type geschikt voor stadsverwarming: zie WTH programma. Ik mis ook een RTL ventiel in de retourleiding, dus retourwater temperatuur is niet in te stellen (hetgeen kan leiden tot aanzienlijk meer energieverbruik)

Een verkeerd aangelegde vloerverwarming, dus als zogenaamde "bijverwarming", is eigenlijk niet toe te passen als enige verwarmingsbron, dus als hoofdverwarming (of het nu aangesloten is op de stadsverwarming of op een CV-ketel: dat maakt niets uit)
Hoeveel M2 verwarm je met die 4 groepen?
Ook door een regeling toe te passen is een vloerverwarming gelegd als "bijverwarming" niet als hoofdverwarming (enige verwarmingsbron) toe te passen.
Daarom adviseer ik om nooit "bijverwarming" aan te laten leggen. Kost je uiteindelijk meer aan energiekosten, omdat dat soort vloerverwarmingen er aanzienlijk langer over moet doen om een vloer op de gewenste temperatuur te krijgen.

Temperatuurschommelingen: waar haal je die wijsheid vandaan.......?? Wanneer je een goede thermostaat hebt is de schommeling afhankelijk van de in te stellen "differentie" (hyteresis) van die thermostaat. Meestal ca 0,5 graad C.
 

Freekcv

  • #20
Mis ik dan ook geen keerklep degooyer?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu