Vloerverwarming met een keukenboiler

Tommasso

 • #1
Hoi,

Een vriend heeft recent een woning gekocht waar ik een vloerverwarming heb aangetroffen dat lijkt te werken door het water door middel van een keukenboiler te verwarmen en vervolgens in de vloer te pompen:
vloerverwarming 01.jpg

De leiding(en) van de vloerverwarming zijn als volgt aangelegd:
vloerverwarming 02.jpg

De oppervlakte van de woonkamer is ongeveer 40m2. De boiler heeft een aansluitwaarde van 2.2kW. Het betreft een hoekwoning uit 1989 met de "hoek" naar het noorden. In de woonkamer hangt aan de achtergevel ook nog een radiator met 3 platen van ongeveer 3x0.5m. Zover ik heb kunnen zien zijn er geen isolerende maatregelen getroffen na de bouw van de woning.

Ik heb zelf veel twijfels over dit systeem. Graag hoor ik jullie mening.
Ik twijfel over:
 • Ik verwacht dat het elektrisch verwarmen van de woonkamer op deze wijze per jaar al gauw meer dan 1000 euro kost en met deze energieprijzen al snel meerdere duizenden euro's. Klopt dit?
 • Tot hoeverre is deze installatie veilig?
 • Hoe egaal warm wordt de vloer met het leg patroon?
 • Biedt de combinatie van de radiator en de vloerverwarming voldoende om de ruimte goed op te kunnen warmen?
 • Stel dat de vloerverwarming wordt uitgezet, is de radiator alleen nog voldoende om de ruimte goed op te kunnen warmen?
 • Is het haalbaar om de vloerverwarming op de CV aan te sluiten. Zover ik kan zien zijn de leidingen diffuus en zou er dus een warmtewisselaar geplaatst moeten worden. Tot hoeverre gaat een CV installatie in staat zijn om de vloer effectief op te warmen?
Alvast bedankt!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Degooijer

  Specialist Vloerverwarming
  • #2
  Gebruik de vloerverwarming op de juiste wijze. Wanneer deze willy-wortel-oplossing economisch zou werken, zou het al lang op de markt zijn. Zeker met de huidige energie prijzen is zo'n oplossing m.i. te duur.
   
  Laatst bewerkt:

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #3
  Installatie is veilig.
  Economisch en technisch is het niet best.
  Als je een meander legt dan ligt de aanvoer langs de koudste wand maar egaal warm is lastig zeker zonder aanvullende isolatie

  Een snelle berekening geeft 2500w+ afgifte, dus de boiler is te klein.

  Ivm de bestaande radiator kan het werken, het is de vraag of de boel berekend is met vloerverwarming, dus ik verwacht dat de vloer niet meegenomen is als warmte bron.

  Je kan de vloer prima voeden door de CV middels een platenwisselaar om de circuits te scheiden, maar ik verwacht niet dat de vloer dan beter warm word.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu