Koude zone vloerverwarming

JFW

  • #1
Afgelopen weekend heb ik mijn vloerverwarming (5 groepen, 50m2) proberen in te regelen als leek.
Ik merkte namelijk dat aan een kant van het huis iets kouder was dan aan de andere kant (waar ook de thermostaat hangt).

Met een IR-camera erachter gekomen dat de retourtemperatuur tussen de kortste en de langste groep/lus ongeveer 1-1,5 graden verschil had.
Door met de draaiknoppen (heb geen flowmeters) op de retourleidingen de kortste groepen wat de knijpen heb ik dit verschil terug kunnen brengen naar zo'n 0,2-0,4 graden.

Ik dacht dat dit verschil nauwelijks merkbaar zou zijn maar toch voelt het een stuk aangenamer in huis terwijl de thermostaat vooralsnog op 20 graden staat, top dus.

Nu is alleen het geval dat de langste groep groep ook nog langs een glazen pui/lichtstraat zit aan de achterkant van het huis, zo breed als de gehele woning (6 meter) en zo hoog als het plafond. Recent toevallig al het glas hierin (zo'n 14m2) laten vervangen van regulier dubbel glas naar HR++ glas.

Nu mijn vraag: kan/zou het beter zijn om alle groepen op de vloerverwarming behalve die tegen de pui nog iets verder te knijpen zodat deze koude zone gecompenseerd wordt?
Momenteel ondervind ik hier nog geen hinder van, je merkt wel dat het wat kouder is langs de raampartij maar het tocht niet ofzo.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
JFW schreef:
Nu mijn vraag: kan/zou het beter zijn om alle groepen op de vloerverwarming behalve die tegen de pui nog iets verder te knijpen zodat deze koude zone gecompenseerd wordt?
Momenteel ondervind ik hier nog geen hinder van, je merkt wel dat het wat kouder is langs de raampartij maar het tocht niet ofzo
Dat lijkt mij het proberen waard. Lucht hangt als warme lagen in de woonkamer. Ramen veroorzaken een koude val omdat de isolatie waarde lager is dan muren met isolatie.
Je wil de koude val opvangen door de temperatuur in die zone te verhogen maar voor het overige deel ga je de temperatuur van de lucht iets verlagen. Dus het proberen waard.
Wat is de temperatuur van het glas/raam?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
De vloerverwarming zorgt niet voor convectie. Dus zal deze de koudeval langs het glas niet opheffen.

Gordijnen van plafond tot op de vloer (in-betweens of dikker) zorgen daar wel voor.
 
  • Like
Waarderingen: Wgb

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu