Vloerverwarming kapot

Marleos

  • #1
Hallo!
In het huis van mijn moeder doet de vloerverwarming het niet. Ik probeer haar van afstand te helpen (ze woont niet heel dichtbij en heb helaas geen mogelijkheid bij haar langs te gaan). Mijn vader heeft in 2013 vloerverwarming aangelegd, maar die is inmiddels helaas overleden. We kunnen het hem dus niet meer vragen... we denken te weten waar het probleem zit maar niet hoe we dit op kunnen lossen. Dit is de situatie:
EEC0B9CA-DABF-4E7E-A0C4-D19BDCCF4C7A.jpeg

Het probleem zit hem waarschijnlijk in dat zwarte kastje linksboven. Geen idee wat dat is. Mijn vader heeft dat witte verdeelblokje met het nachtlampje (onder) erin gehangen zodat hij kon zien dat de verwarming aansloeg (dat was zo als het lampje brandde). Nachtlampje brandt niet meer, maar is niet kapot. Het witte verdeelblok is ook niet stuk, al getest. Dit is een betere foto van het kastje:
37660830-BB34-4C31-8A78-1D2198470F92.jpeg

Meer info heb ik op dit moment niet, nogmaals, ik opereer ook op afstand en mijn moeder weet ook niet wat mn vader allemaal gegoocheld heeft toen. Iemand een idee? Ik ben gewoon al benieuwd wat dat zwarte kastje is!
groet!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Stop de grijze stekker welke in het witte verdeelblok zit rechtstreeks in de wandcontactdoos. Dan gaat de pomp draaien en wordt het huis weer warm.

Het "zwarte kastje" is een schakeling van de pomp: Als de vloerverwarming niet aan staat (via de thermostaat in de kamer), wordt de pomp hiermee automatisch uitgeschakeld.
 
  • Like
Waarderingen: Marleos

Marleos

  • #3
Super, ik ga het doorgeven. Is t dan wel nodig dat er weer een nieuw kastje komt? Bedankt voor uw reactie!
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Wanneer het er nu op zit, adviseer ik om het wel te doen: je bespaart daarmee op de elektriciteitskosten van de pomp (die jaarlijks behoorlijk oplopen)
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Volgens mij is de aanvoer en retour verkeerd aangesloten, de pomp is nu volgens mij met de
stromingsrichting naar boven aangesloten. Je zou mogelijk oom de pomp om kunnen draaien.

Zo te zien is de spanningsslof op de pompschakelaar aangesloten om via dat lampje te kunnen zien
of de pomp draait. Pomp aan = lampje ook aan.
De pomp kan natuurlijk ook vast zitten, dan zal het lampje aan zijn en de pomp heel erg heet.

Heeft het op deze manier altijd goed gewerkt?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Zo te lezen vanaf 2013 zonder problemen... Gelukkig kan TS makkelijk de pompschakelaar omzeilen.
 

Auto-Geen

  • #7
Deze verdeler is hydraulisch actief met de aanvoerbalk aan de achterzijde. Stromingsrichting van de pomp naar boven is oké.
 

Kluskoppel

  • #8
Ik mis ook ontluchters op het hoogste punt van die twee buizen. Op het hoogste punt bovenin beide bochten zou handig zijn. Als de installatie nu ooit afgetapt moet, kan het erg lastig zijn om de lucht eruit te krijgen. Dat blijft dan hangen bovenin die bochten namelijk.

Pompschakelaar zou ik wel weer aanschaffen inderdaad, bespaart veel stroom. De laatste tijd zijn gemeentes ook bezig met verduurzaming en kun je dit soort producten soms met een fikse korting aanschaffen.
 
Laatst bewerkt:

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #9
De pompschakelaar zorgt ervoor dat de pomp niet 24/7 door blijft draaien, maar alleen als er warm water wordt aangevoerd, dus als de verwarming echt aanstaat. Ook zorgt deze ervoor dat de pomp in de zomer als de kachel niet aanslaat 1 x per dag heel even aanslaat om de pomp gangbaar te houden. Schakelaars zijn zeer betaalbaar, ik heb er 1 van 38,- en werkt prima.

Voor nu kun je de oude schakelaar er dus tussenuit halen, maar in het voorjaar als het allemaal hopelijk weer wat normaler wordt zou ik deze toch zeker vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu