Vloerverwarming pomp kapot (vermoedelijk) dus vervangen...

HHawk

 • #1
Goedemiddag mensen,

Even een vraagje. Wij hebben 2 aparte groepen vloerverwarming, ieder met een eigen pomp.
Echter doet er één het niet goed. Als ik hem aansluit dan hoor ik hem wel, echter wordt deze na 30 á 50 minuten heel erg heet. Je kan amper je hand erop leggen. Ik heb hem al proberen te ontluchten, maar er komt gewoon direct water eruit. Dus geen lucht. Aangezien het een oude pomp is, is deze vermoedelijk kapot.

Het gaat om het volgende model: Wilo RS25/5-3 Ku C
Opmerking: Ik heb trouwens geen idee waar die Ku C voor staat trouwens; ook niet online terug te vinden.

Ik heb ook een tweetal foto's toegevoegd. Het is al een vrij oud huis en wij zijn hiervan de nieuwe bewoners sinds een maandje of drie. Dus ik weet ook niet de voorgeschiedenis hiervan. In vergelijking met de andere (zelfde model, etc.) maakt deze als je hem aansluit veel meer "lawaai" ook, waar de andere zachtjes bromt.

Hoe dan ook; nu wil ik weten of ik deze zonder problemen kan vervangen door bijvoorbeeld het volgende merk/model: DAB Evosta 2 40-70/180.
Of moet ik op zoek naar iets anders, wil niet al te gek veel kosten kwijt zijn, daar het hele huis ons al behoorlijk wat gekost heeft.

Wellicht dat iemand mij hierin kan adviseren. Kan weinig tot géén informatie vinden over die huidige pomp: Wilo RS25/5-3 Ku C.
Had ook al een email gestuurd naar Wilo, maar die hebben nog niet gereageerd. Zo weet ik dus ook niet waar die "Ku C" voor staat.

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet

IMG20231017072807.png IMG20231017072814.png
 

HHawk

 • #2
Niemand die een idee heeft of ik deze ermee kan vervangen? Anders bestel ik hem wel, dan heb ik hem morgen binnen. Kan ik dan wel verder kijken of niet. Haha.
 

Auto-Geen

 • #3
Je pomp wordt heet omdat er geen circulatie is. Er komt wel water uit maar dat blijf door de aanwezige lucht stilstaan. Je heb hier een niet gebruikelijke opstelling, de verdeler hangt op z'n kop en de slangen zitten boven de verdeler. Slangen een voor een doorspoelen en de pomp draaiend ontluchten door de messing schroef met korte tussen pose iets los te draaien. Een nieuwe pomp gaat je huidige probleem niet oplossen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #4
Inbouw maat is 180mm en volgens mij heb jij maar 120/130 mm dus dat gaat dan niet passen.
Deze wilo is een custom product.
Maar met de aansluitmaat 25 en de inbouwmaat is er wel een vervanger te krijgen.
Maar controleer eerst maar eens of deze pomp nog draait door de schroef voorop los te nemen en de pomp te starten,als deze gaat draaien werkt de pomp nog en zal je het zoals hierboven aangegeven in circulatie moeten zoeken.
 

HHawk

 • #5
@Auto-Geen
Oke, dat is mooi balen. Maar bedankt voor je antwoord.
Vreemd want ik voel wel trillingen / bewegingen in de slangen. Ook worden deze warm, doordat de pomp heet wordt, lijkt me. Maar goed we gaan eens kijken hoe ver ik kom.

Vond de installatie ook vreemd, maar goed; ik heb het niet laten aanleggen. Je krijgt dit alles erbij bij het huis... In mijn vorige huis was dit wel wat beter aangelegd. Maar ja, dit kan ik niet zomaar veranderen helaas. Ik ga dit eerst wel proberen.

@The headhunter
Oke, duidelijk. Dan wellicht die kleinere variant hiervan: DAB Evosta 2 40-70/130, maar volgens is die aansluitmaat daar weer anders van. Maar goed; ik zal eerst jullie adviezen opvolgen. Wat een gedoe weer allemaal met dit huis. En uiteraard nu het weer wat kouder wordt.
 

HHawk

 • #6
Support bij Wilo is ook niet bijzonder. Ik denk dat die "Ku C" voor custom staat. Bedoelt voor OEM leveranciers. Dat is wat ik opmaak uit hun gebrekkige Nederland. Dus voor onderdelen en/of support moet ik bij de leverancier zijn van de vloerverwarming. Grappig. Want ik heb totaal geen documentatie, laat staan facturen van deze vloerverwarming installatie en die zal er ook wel een flink aantal jaar erin liggen, gezien de leeftijd van de pompen.

In één reactie werd aangegeven dat de pomp geblokkeerd zou zijn, maar goed. De rest van het antwoord was niet echt correct Nederlands. Hoe dan ook; ga eerst jullie adviezen opvolgen. Misschien heb ik eens geluk...

Nogmaals bedankt.
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #7
De maat van de pomp is toch niet zo'n probleem, ik verwacht dat deze toch een standaard maat
heeft van 130 of 180. Maar stel dat het wel zo is, je zaagt de muurbeugel rechts door, dan plaats
je een langere 180 pomp en je schroeft het bovenste deel van de verdeler iets hoger tegen de muur.

Maar nog even wat anders:
Controleer of de pomp as los is, dat is al eerder aangegeven
Controleer/meet of er 230V op de pomp staat
Als dat allemaal in orde is, vervang dan de condensator, de kans bestaat dat die kapot is.

Als laatste, maar ook het beste is het vervangen van de pomp voor een energiezuiniger type.
 

HHawk

 • #8
Oke, bedankt Ronny. Maar ik ga eerst proberen die messing schroef iets los te draaien. Hopelijk wordt ik dan wat wijzer.
 

HHawk

 • #9
Oke stomme vraag wellicht, maar vraag hem wel voor de zekerheid... Voorkomen is beter dan genezen. ;-)

Als ik aan die messing schroef ga draaien, dan;
 1. CV installatie uitzetten
 2. Stekker van de pomp eruit halen
Moet ik wel of niet al het water eruit laten lopen van de gehele installatie? Als er een radiator wordt vervangen, dan moet natuurlijk al het water uit de gehele installatie, maar met zo'n pompschroef ben ik niet bekend. Dus vraag ik het voor de zekerheid voordat alles blank staat thuis en ik een boze vrouw op mijn dak krijg. ;-)

Bedankt alvast.
 

Peter de Winter

 • #10
Naar dat de ene pomp het niet doet. Ik heb hier ook een pomp die soms niet wil draaien. Dat ontstaat doordat die een tijd stil staat. ik probeer met meerdere keren de stekker in het stopcontact een stoot te geven zodat het draaien begint. Als dat niet werkt pak ik een hamer en tik tegen de pomp meestal loopt die daarna wel. Succes.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #11
1697747344627.png


Persoonlijk vind ik de W.L. pompen K.T en wij proberen deze te vervangen voor bovenstaand
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu