Vloerverwarming houten vloer (bijverwarming)

A

Anonymous

Gast
  • #1
Hallo,
Ik heb een CV installatie in mijn huis die werkt prima. Maar ik heb een klein deel van mijn woonkamer waar ik vaak zit en daar krijg ik ook koude voeten.
Ik voel ook aan de vloer dat het kouder is als ik met mijn hand bij de vloer kom.
Het gaat om een woonhuis op de 1e etage en beneden wordt gewoon door de bewoners gestookt.

Het zijn houten vloeren mt houten binten en in heb wat kieren gevonden die ik dicht heb gemaakt dus dat zal al verbetering geven. Maar nu heb ik van een collega vloerverwarmings slang gekregen en dat lijkt me een oplossing om de vloer wat warmer te maken. Ik wil daartoe een zwevende vloer boven op de houten vloer leggen en daartussen de verwarmingsslang verdelen.

Die verwarmings slang wil ik dan aansluiten in serie met de retour leiding van mijn gewone radiator.
Natuurlijk besef ik dat dit allen maar een bijverwarming kan zijn maar dat is ok precies wat ik wil bereiken , net de kou van de vloer.
De slang is overigens een witte PE slang met een wanddikte van 2 mm. Ik kan verder weinig over de slang vinden zoeken naar de naam die op de slang staat lever niets op.

Mijn vragen :
Biedt deze methode kans op succes voor mijn doeleinden?
Hoe warm mag het water in een PE slang worden? Hij ligt natuurlijk niet in beton dus dat zal geen probleem zijn wat temperatuur aan gaat. Maar ik denk dat ik de 60 graden wel haal.
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Beste Bert, wat jij wilt maken is m.i. een erg onverstandig iets. Een dergelijke vloerverwarming is normaal bedoeld om ingegoten te worden in beton. Indien je dit bij een houten vloer gebruikt is het niet ondenkbaar dat er iets fout gaat waardoor de gehele inhoud van je cv-systeem bij je onderburen terecht komt.

En dat is niet alleen nat, maar ook bijzonder vies, zwart water! Daarnaast heeft, als ik discussies op een andere klussite mag geloven, een vloerverwarming geen enkele zin indien er een houten vloer of laminaat boven gelegd wordt, omdat hout de warmte onvoldoende geleidt.

Komt dat koudegevoel wellicht niet door tocht? Je zou kunnen overwegen op die plek een vloerkleed te leggen, dat voelt ook wat warmer aan (maar misschien heb je dat al). En wat zou je anders zeggen van een paar lekkere warme pantoffels...

Er bestaat zelfs een elektrisch verwarmde voetenzak, kost zo'n 30 euro, daar kun je geen ellende voor hebben!
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Hoi Kees bedankt voor je reaktie.

Er was inderdaad ook een probleem met tocht (althans dat voelde ik pas nadat ik de plinten verwijderd had. Voor die tijd voelde ik daar in die hook ook geen tocht. Maar de tochtstroom zonder plint die heb ik gelukkig kunnen verhelpen. En uiteindelijk komt er toch weer een plintje.

De vloerbedekking die ik daar op de vloer had liggen was overigens een dikke zuiver wollen tapijt met een extra dik ondertapijt en ondanks dat bleef het koud. :(

Een CV zaak waar ik het over deze oplossing had zei me dat de warmte overdracht van zo'n slang naar de lucht relatief laag zal zijn, maar hij had het verder niet over dat er op zich andere risico's aan zouden zijn.

En wat het verwarmings effect aan gaat: Het is dus puur om daar de kou van de vloer zelf af te halen maar wellicht dat de extra verhoogde zwevende vloer al genoeg verschil maakt. Ik wil de slang in ieder geval maar wel tussen de oude vloer en de verhoogde vloer in leggen. maar probeer ook vooral info te vinden over hoe warm het water in zo'n witte PE slang mag zijn.

ennuh!

pantoffels heb ik al ;-)
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Bert, er bestaat ook elektrische vloerverwarming. Hoe je dat moet gebruiken weet ik niet, maar daarmee bestaat in elk geval niet een risico van lekkage. Is toch wellicht de moeite waard om te bekijken, al was het alleen maar ter vergelijk.

Want voor een vloerverwarming met cv-water zul je toch in elk geval een thermostaat-kraan moeten aansluiten, en waarschijnlijk ook een extra pomp! Kijk voor cv-perikelen (incl. vloerverwarming) ook eens op dit forum bij de verwarmings-rubriek beslist doen!

Info over elektrische vloerverwarming vind je door op die woorden te googelen, verder heb ik ze wel eens in aanbieding gezien bij bouwmarkten.
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Hoi Bert,

Meestal staat er op de slang een code en de maximum watertemperatuur. Meestal is dit zo een 90 graden. Denk er wel om dat als je zomaar een flinke slang op je cv aansluit dat er een grote kans bestaat dat de weerstand te groot woord en dat je pomp het niet meer aankan.

Er zit niets voor niets een extra pomp op een vloerverwarming. Dus niet doen. Ook het idee van elektrische vloerverwarming moet ik afraden op een houten vloer. Alleen als je hem in een cement vloer stort zal het effect hebben.

suc6 verder.

Marco
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Hoi Marco en Kees beiden bedankt woor jullie input. Dat van de electrische verwarming had ik al overwogenen verworpen mede om de kosten. Wat jij schrijft Marco over de weerstand voor de pomp zal ik zeker in gedachten houden en een geod op letten als ik het experiment ga wagen:-)

Ik heb de slang liggen en de kosten van het experiment gaan niet verder dan een paar puntstukken en wat simpel fitwerk. Ik zal in ieder geval zorgen dat ik e.e.a. met stopkraantjes kan ontkoppelen mocht het helemaal tegen vallen

En ik zal er in ieder geval voor zorgen dat ik eventueel plaats heb om dan een warmtewisselaar met extra pomp toe te voegen. Ik heb gelukkig een leeg hoekje in de keuken naast dat deel van de kamer. Daar ga ik gewoon de leidingen heen leiden. Ik met toch nog een en ander wijzigen ivm met het aansluiten van een extra radiator in de slaap kamer bij mijn moeder 2 etages lager.

Ook deze is alleen om de kou uit de ruimte te halen en hoeft het niet echt warm te stoken :-) Ik bedenk nu ineens.. Hoe lang mag een leiding over het algemeen zijn in het toltaal tussen ketel en laatste radiator? De eerste helft wordt in ieder geval de dikke 22 mm? buis. het laatste stuk overweeg ik met de dunnere 15mm? te doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu