Houten (multiplank) vloer met vloerverwarming

Lumir

  • #1
In ons nieuwbouw huis krijg ik vloerverwarming als hoofdverwarming. Ik heb mijn oog laten vallen op een houten multiplank vloer. Hierbij mag de instroomtemperatuur van het water niet hoger dan 35 graden zijn.
De 1e en 2e verdieping worden verwarmd met standaard radiatoren.
We willen in de thermostaat een zoneregeling laten maken. Op de 1e verdieping komt dan een extra thermostaat te hangen en er worden kleppen geïnstalleerd, waarmee de begane grond afzonderlijk van de verdiepingen is te verwarmen.

Nu mijn vraag. De instroomtemperatuur stellen we in op de vloerverwarming, dus maximaal 35 graden. We weten dat we het hele stookseizoen een constante temperatuur moeten hebben voor de vloer op de begane grond. En dat het wel even duurt voordat de vloer de gewenste temperatuur bereikt.
Maar wat doet deze instroomtemperatuur met de radiatoren op de verdiepingen, wanneer we ook in die ruimtes willen verwarmen? Lukt het überhaupt wel op die ruimtes te verwarmen met deze lage instroomtemperatuur van 35 graden?

Alvast bedankt voor jullie reacties.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
In mijn beleving zou je op moeten geven hoe goed je huis is geisoleerd of het patroon van de slangen in je vloer.
Of heb je de keuze van je houten vloer bij het ontwerp opgegeven zodat ze het vermogen van de verwarming naar aanleiding daarvan hebben kunnen berekenen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
De temperatuur van de warmtebron (CV-ketel, stadsverwarming) heeft weinig te maken met de temperatuur van het water wat door de vloerverwarming circuleert. Als het goed is, zal er een verdeler voor de vloerverwarming worden geïnstalleerd, waarop u de temperatuur van het water in de vloer kunt regelen (eenmaal op een bepaalde temperatuur, bijv.. 35 graden C, moet u deze zo laten staan).

De term "instroomtemperatuur" wordt vaker gebruikt door de leveranciers van de houten vloeren, maar heeft dus niets te maken met de temperatuur van het warme water vanuit de warmtebron (CV-ketel of stadsverwarming)
Het warme water vanuit de warmtebron zal warmer moeten zijn dan 35 graden C.
Deze ligt in de regel op 50-70 graden C, anders zult u weinig aan de radiatoren hebben. (tenzij het een lage temperatuur systeem is......maar dat is niet vermeld)
Water van 50-70 graden C vanuit de CV-ketel of stadsverwarming wordt in de verdeler in temperatuur verlaagd tot de daarop ingestelde waarde (in dit geval dus max 35 graden C)
 

Lumir

  • #4
Beste Degooyer,

Bedankt voor je reactie. Erg verhelderend.

In een eerdere vraag op het forum welke je hebt beantwoord, gaf je aan dat er een thermostaat bestaat die via een vloersensor ook de temperatuur van de vloer binnen bepaalde (in te stellen) waarden houdt. Kun je aangeven welke thermostaat het betreft? Dit vinden we namelijk wel interessant.

Het vloerverwarmingssysteem is in combinatie met weersafhankelijke regeling. Maar wat doet die weersafhankelijke regelming met onze vloerverwarming? Of is deze puur voor de verwarming van de verdiepingen middels de radiatoren?

Ik hoop dat je ons weer van een antwoord kunt voorzien :)
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Als je zoals jullie de vloerverwarming als hoofdverwarming legt heb je geen weersafhankelijke regeling nodig, is ook een beetje overbodig.

Wat je wel moet doen met de overige ruimtes die middels radiatoren worden verwarmd deze uit laten leggen voor lage temperatuur of vervangen voor convectoren.

op deze manier kan je de ketelthermostaat op 55-60 graden zetten.

Persoonlijk zou ik op elke afzonderlijke ruimte een separate thermostaat plaatsen om de ruimtes appart te regelen.

in de woonkamer thermostaat op 20 graden zetten en niet meer aankomen ook geen nachtverlaging oid.

stookt het voordeligst.

John
 

Lumir

  • #6
"De loodgieter"Persoonlijk zou ik op elke afzonderlijke ruimte een separate thermostaat plaatsen om de ruimtes appart te regelen.

Is dit achteraf makkelijk te realiseren?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Wat is je bron? Een cv-ketel, een warmtepomp of stadsverwarming?
 

Lumir

  • #8
@ Walker: een cv ketel
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #9
Ja hoor rf thermostaten er wel voor zorgen dat er een kabel van de verdeler naar de ketel ligt.

John
 

Pigion

  • #10
De vloerverwarming zal waarschijnlijk een eigen verdeler hebben met een pomp. Op die verdeler zit een voeler die vrij eenvoudig de temperatuur regelt van het water naar de slangen in de vloer. De radiatoren moeten gevoed worden direct uit het cv circuit. Op de radiatoren installeer je thermostaat kranen. De ketel kan weersafhankelijk geregeld worden of thermostaat plaatsen in een andere ruimte. Liever geen nachtverlaging omdat de vloer op constante temperatuur gehouden moet worden.
De vloerverwarming is bij deze lage aanvoertemperatuur zelf-regelend. Het hout wordt ca. 26 C en zal als de kamertemperatuur wordt bereikt, bijna geen warmte meer overbrengen aan de luchtlaag die boven de vloer hangt. De radiatoren in de kamer zullen actief de temperatuur in de kamer regelen via de thermostaatkranen en inspelen op b.v. binnenkomende zon. Wil je niet telkens aan de thermostaat draaien om de 's-nachts de radiatoren lager te zetten, dan zijn er systemen die dat radiografisch doen en zelfs via de mobile telefoon.
Dan kan je gelijk ook de overige radiatoren via hetzelfde systeem (ook met andere temperaturen) aansturen. Om met zo'n systeem zuinig te stoken, is het belangrijk dat de stooklijn niet te hoog wordt gekozen.
Pigion
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu