Vloerverwarming onder houten balklaag

Morrisch

  • #1
Hallo,

Tbv comfort wil ik de houten vloer in onze woonkamer gaan isoleren. Het betreft (van boven naar beneden) een eiken multiplank afwerkvloer met ondervloer en een plankenlaag op ene balkenlaag boven een kruipruimte.

Om extra comfort te krijgen denk ik eraan om tegen de plankenlaag (vanuit de kruipruimte) vloerverwarmingsbuis te schroeven (icm isolatie eronder uiteraard). Ik verwacht niet dat ik de kamer ermee kan verwarmen, maar wellicht brengt het wel net wat extra comfort. Hebben jullie hier een mening over?

Verder wil ik de vloer ook vanuit de kruipruimte gaan isoleren. Nu is het standaard advies om dit met glaswol tussen de balken te doen en af te werken met een dampopen folie. Zou het ook een optie zijn om dit met PIR platen onder de balklaag te doen? Icm de voorgestelde 'vloerverwarming' verwacht ik geen vochtproblemen omdat de ruimte waar het hout zich bevindt verwarmd wordt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als de vloerverwarming alleen bedoeld is voor extra comfort zou ik die lekker weglaten. Als je de vloer goed isoleert, gaat de temperatuur van de vloer immers vanzelf al omhoog.

Wil je toch vloerverwarming, doe het dan goed. Dus op de bestaande vloer.

Onder de balken isoleren is altijd beter, want dan is het hout geen koudebrug en heb je veel minder naden.
 

Morrisch

  • #3
Hallo IJkenhout,

Dat is duidelijk. Nog een vraag over de isolatie onder de balken. Over het algemeen wordt er geadviseerd om houten vloeren met daaronder een kruipruimte dampopen te isoleren. Als ik onder de balkenlaag isoleer en alle hout aan de warme kant zit, verwacht ik nooit vochtproblemen toch? Dus dan zou dampdicht ook kunnen (bijv. met PIR platen).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Vraag me af of de temperatuur van de vloer vanzelf omhoog gaat. De temperatuur van de luchtlaag vlak boven de vloer wordt ook iets lager.
Geloof toch dat het iets ingewikkelder is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat is toch het principe van bouwfysica, dat de oppervlaktetemperatuur omhoog gaat bij betere isolatie? Zie ik daar wat over het hoofd?

Het is inderdaad zo dat als de isolatie aan de koude kant zit, er in principe geen vochtrisico is. PIR is goed geschikt, maar alleen dampdicht als er een alu cachering op zit die op de naden wordt afgeplakt.

Hou de kruipruimteventilatie in stand en zorg dat er geen kieren zijn naar de ruimte tussen de balken. Dan waait de warmte alsnog weg.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat dacht ik ook maar eens een vloer gemeten die was geisoleerd en die was niet veel warmer.

Comfort temperatuur van een vloer is 24 gr. Toch. Welke temperatuur moet een vloer hebben dat je zegt goh dat voelt ook lekker aan.

Mijn kamerthermostaat op 1,65m hoog wijst 22,5 gr aan. Op de vloer ligt een themometer die wijst 21,9.gr aan.
Parketvloer op beton en een ongeisoleerde broodjes vloer. Kruipruimte.
Nou dacht ik dat die vloer niet of nooit warmer zal worden dan 22,5 gr. Ik zal wel minder gas gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu