Vloerisolatie en vloerverwarming bij combinatie houten vloer en betonnen vloer

Wij willen het wooncomfort in onze 19e eeuwse woning vergroten door de vloer te isoleren en vloerverwarming toe te voegen. De situatie is als volgt:

Woonkamer met houten vloer. Staat van houten balken is onbekend aangezien kruipruimte niet toegankelijk is (dicht gemetseld). In het verleden hebben we in de woonkamer wel last gehad van optrekkend vocht, en daar hebben we de binnenmuren (op plinthoogte) tegen laten behandelen. Via een klein gat kunnen we met een camera in de kruipruimte gluren en er lijkt zo'n 30cm ruimte te zijn, met hier en daar wat leidingwerk (ik gok van de radiatoren)

Uitbouw met keuken en toiletruimte met tegelvloer met daaronder een betonnen vloer. Vooral deze vloer wordt steenkoud in de winter.

We zijn zelf absoluut geen ervaren klussers, dus zijn op zoek naar partijen om ons hiermee te helpen, maar lopen tot op heden vast in bedenken wat de juiste aanpak is en welke partijen we dus hiervoor moeten benaderen.

Mijn idee is het volgende:
- houten vloer woonkamer verwijderen, kruipruimte indien nodig verder uitgraven en volstorten met schuimbeton.
- daarop vloerverwarming aanbrengen, egaliseren met anhydrietvloer en vervolgens afwerken met bijvoorbeeld een pvc vloer
- tegelvloer uitbouw verwjideren, vloerverwarming frezen in bestaande betonnen vloer, egaliseren met anhydrietvloer en vervolgens afwerken met bijvoorbeeld een pvc vloer

Is dit een goede manier om de twee verschillende ondervloeren te egaliseren en voorzien van een vloerverwarming?

Mijn zorg is wel of de betonnen vloer van de uitbouw voldoende isoleert voor vloerverwarming, gezien het feit dat de vloer erg koud wordt in het najaar en de winter. Of ben ik dan vooral ook aan het stoken om de aarde te verwarmen. Wat denken jullie en wat zou dan een mogelijke oplossing kunnen zijn?

Ik verneem graag jullie tips!
 
Ja die snap ik, al die beestjes in de grond zijn vast nuttig, maar ik hoef ze niet warm te houden in de winter.
Mijn vraag was of een betonnen vloer an sich voldoende isolatie biedt richting de bodem, maar ik begrijp dus dat dat niet zo is?

Wat zou een manier zijn om van een dergelijke betonnen vloer de isolatiewaarde te vergroten?
 
Het schuimbeton kan an sich wel genoeg zijn als je een laag van zo'n 40cm kan storten, maar de betonplaat van de bijkeuken heeft natuurlijk praktisch nul isolatiewaarde. Een aantal keuzes die je daarvoor kunt maken:
  1. De vloer uitbreken en afgraven, met daarna een geïsoleerde opbouw met vloerverwarming.
  2. PIR-isolatie aanbrengen op de huidige vloer en een zwevende dekvloer leggen met vloerverwarming (opbouw +/- 15cm)
  3. De huidige tegels eruit slopen, een laagje isolatie van een paar centimeter aanbrengen en een minder geleidende vloerbedekking gebruiken (bijvoorbeeld laminaat). Dan heb je geen vloerverwarming, maar ben je wel van de ergste klachten m.b.t. het voetencomfort af.
 
Schuimbeton is alleen vulling. Je hebt een zeer dikke laag nodig als het moet isoleren. Kies een isolatiewaarde van minimaal 3.7. Bovendien moet er op schuimbeton nog een laag normaal beton omdat het niet sterk genoeg is als vloer.

De bestaande betonvloer in keuken ook eruit slopen :idea:

Besef wel dat als je de kruipruimte laat vervallen je een risico hebt dat het "optrekkend vocht" (wat waarschijnlijk gewoon condens is) weer terugkomt. Beter (en sneller) is de houten vloer vervangen door een renovatievloer en de kruipruimteventilatie meteen checken/in orde maken.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu