Vloerverwarming afregelen (nieuwe houten vloer)

Fbrouw

  • #1
Een aantal dagen geleden heb ik een nieuwe houten vloer (lamelparket verlijmd) geplaatst op een bestaande vloer. De leverancier heeft een duidelijk 'stookprotocol' voor de vloerverwarming meegeleverd, waarin staat dat de watertemperatuur stap-voor-stap verhoogd mag worden van 18 naar uiteindelijk 40 graden. I.v.m. garantie en de kans op schade wil ik me hier aan houden.

Echter is het me niet duidelijk hoe ik de vloerverwaming in moet stellen. De thermostaatknop [1] heeft namelijk geen 'graden schaalverdeling'. Op de pompschakelaar [3] zit wel een gradenverdeling, waarmee de pomp schakelt vanaf een bepaalde meetwaarde. Of dit aan of uit is, is me niet duidelijk.

Ik zou verwachten dat het water de vloer ingaat via de voorste buizen. Echter, de thermometer zou dan de temperatuur aangeven van de buizen aan de achterzijde. Wie kan me uitleggen hoe mijn systeem werkt, en hiermee de temperatuur kan regelen?

 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Op je thermostaatknop staan als het goed is getallen van 1 t/m 5, dit komt ongeveer overeen met 10, 20, 30, 40 en 50 graden.

Begin eerst op 10 graden en bouw dit op volgens protocol, maar let op dit is niet heilig, omdat als de kamer op temperatuur is er toch geen warmte in je installatie komt ongeacht hoe je thermostaatknop van de verdeler ook ingesteld staat.

Kasje 3 is je pompschakeling deze schakelt de pomp bij de ingestelde temp.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Weet het niet zeker, maar volgens mij is kastje 3 de maximaal thermostaat.
Als het de pomp schakelaar was dan zat hij wel op de aanvoer leiding VOOR de thermostaatknop.


Sorry hoor maar hier ga ik verder niks meer op zeggen, zie net een dop in het overstort zitten.
Haal hier vakkundige hulp bij voordat het mis gaat.


Zorg eerst eens dat de boel schoon wordt en haal vakkundige hulp er bij.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #4
Een plug in de overstort is inderdaad raar.
Vind het sowieso raar dat er een overstort zit. Zit er ook een bij de ketel?
Of is het een gescheiden systeem? Dan moet je ook ergens een wisselaar, drukvat en vulpunt op de vloerverwarming hebben.

Groeten b
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
UIT moest er nog achter bij het verhaal van de pompschakeling cq maximaal.

foutje bedankt :lol:

john
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Hetgeen je aanduidt met 3 is GEEN pompschakelaar, maar een maximaalthermostaat. Daarop regelen is niet de juist methode.
Ben het met Obelix2 eens: eerst eens schoonmaken die handel.
Ik snap nooit waarom die verdelers altijd zo vies moeten zijn: zie je op veel foto's, terwijl ze toch keurig worden opgeleverd.
De temperatuur van het water wat door de vloer circuleert stel je in met de thermostaatknop (1)
Nou vind ik dat 40 graden voor lamelparket wel aan de hoge kant is, maar als je leverancier dat heeft opgegeven, zal het wel goed zijn......40 graden zou bij tegels oké zijn, maar bij lamelparket zou dat lager moeten zijn als je tenminste lang plezier wilt hebben van je vloer.
Op de thermometer 2 zou je die temperatuur moeten kunnen aflezen, maar hou er wel rekening mee, dat die dingen vaak erg onnauwkeurig zijn.
Ik gebruik altijd een infrarood thermometer: die is meer te vertrouwen.
De schaalverdeling op de thermostaatkraan zegt weinig: de temperatuur van het aangeboden water vanuit de CV-ketel is ook van belang: is deze bijv. 70 graden C, dan is stand 5 iets anders dan bij 50 graden vanuit de ketel.
Ik raad je ook aan om een echte pompschakelaar aan te schaffen om de pomp te regelen: hetgeen je nu aanziet voor pompschakelaar heeft een heel andere functie.
 

Bernhard

  • #7
De maximale watertemperatuur bij een parketvloer moet hoger zijn dan bij een tegelvloer. Een parketvloer isoleert meer dan een tegelvloer. mvgr bernhard
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
Ik hoop niet dat men in het algemeen deze tip opvolgt, want onder een houten vloer mag volgens vele producenten van houten vloeren de temperatuur maximaal ca. 28 graden C zijn.
Veel producenten en leveranciers van houten vloeren bieden geen garanties wanneer de vloer te warm is geweest.
Ik distantieer me, als leverancier van vloerverwarming, altijd van adviezen over producten die we niet leveren. In deze verwijs ik altijd voor het juiste advies naar de leverancier van de houten vloer.
 

Bernhard

  • #9
Degooyer,
Bij een vloerverwarming wordt met 28grd gerekend. Dit is de temperatuur aan de bovenkant van de vloer.
De vraag was met welke watertemperatuur moet gestookt worden in het opstarttraject en wat mag de max. watertemperatuur zijn. Wat zou de watertemperatuur volgens jou moeten zijn bij een temperatuur van 28grd aan de onderkant van de houtenvloer.
Om dezelfde capaciteit van VV te krijgen bij een houtenvloer tov een tegelvloer zal de watertemp hoger moeten zijn. mvgr bernhard
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Voer deze discussie nou even in het klushok.
TS heeft een opstart protocol gekregen waar hij zich aan zou moeten houden dus discussie over temp heeft geen zin.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #11
Ik meng me eigenlijk nooit in discussies over temperaturen onder houten vloeren, maar weet wel dat dat onderwerp behoorlijk gevoelig ligt bij producenten en leveranciers van dat soort vloeren. Je ziet daar zeer uiteenlopende adviezen over. De vloerverwarming op zich kan het altijd wel aan: dat is geen probleem.
Ik geef op dat punt nooit een advies omdat ik geen claims wil ontvangen nadat het fout is gegaan.
Bovenkant vloer 28 graden is m.i. te warm: in veel adviezen van producenten zie ik max 28-30 graden aan de onderzijde.
De watertemperatuur kan dan niet veel hoger dan ca. 30-35 graden zijn. Natuurlijk ontwikkel je daarmee nooit dezelfde capaciteit als bij tegelvloeren.

E.e.a. ligt ook aan de opbouw van de vloerverwarming, maar zorg er m.i. voor dat de bovenkant van de vloer waarop de houten vloer komt niet hoger wordt dan ca. 28-30 graden C.

Terug naar deze vraag: m.i. heel gemakkelijk in te stellen, maar in de opbouw van deze verdeler en in de antwoorden zie ik al heel "vreemde" zaken.

Dit forum wordt niet alleen gelezen door de vragenstellers en beantwoorders: men haalt hieruit ook de nodige informatie voordat men vloerverwarming aanschaft.
Om dan maar meteen te verkondigen dat je bij hout een hogere watertemperatuur aan zou moeten houden dan bij tegels......ik zou daar toch erg voorzichtig mee zijn.
 

Bernhard

  • #12
Op welke manier kan je temperatuur afstellen van de onderkant van een houtenvloer? Je kan wel de watertemp op de verdeler instellen. mvgr bernhard
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #13
Door lage temp in te voeren onder de vloer en bovenop te meten.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #14
Nadien meten van de temperatuur onder een houten vloer is natuurlijk lastig.
Bij het leggen van de houten vloer zal men bij voorkeur rekening moeten houden met een regeling d.m.v. een thermostaat met vloersensor.
In dat geval kan je de temperatuur onder de vloer binnen bepaalde grenzen instellen en voorkomen dat de temperatuur onder zo'n vaak dure houten vloer te hoog wordt en de kans op beschadiging niet gering is.

Men legt vaak de vloer, zonder een dergelijke thermostaat met vloersensor en loopt nadien tegen dit soort problemen aan, terwijl deze eigenlijk makkelijk voorkomen zouden kunnen worden.
Wij bieden, als we weten dat er een houten vloer gebruik zal worden, altijd die mogelijkheden aan.
Men bespaart dan echter op een geschikte thermostaat van ca. 100 euro, terwijl men wel een houten vloer koop van duizenden euro's.
Verkeerde zuinigheid dus.......maar dat kom je vaker tegen. Mij is gebleken dat er ook bij leveranciers van houten vloeren veel onkunde is over de mogelijkheden bij een combinatie vloerverwarming - houten vloeren en dat men dan vaak verkeerde adviezen geeft.
Zoiets als een thermostaat met vloersensor zou m.i. gewoon door iedere adviseur vermeld moeten worden aan de klant, maar vaak weet men niet eens van het bestaan van dat soort regelingen af.

Ik gebruik voor dit soort zaken een infrarood thermometer. Geeft een goed beeld van de temperaturen van de vloer en voorkomt vaak discussies over de werking van vloerverwarming.

Ik wacht nu maar eens even op een reactie van de vraagsteller.......want die zie ik niet meer terug.
 

Bernhard

  • #15
En wat is dan de bij behorende watertemperatuur.
Eerst adviseer je wat de leverancier zegt en nu zeg je hij adviseert maar wat. Als de watertemperatuur lager moet worden bij een houtenvloer moet je ook adviseren dat de capaciteit van VV lager wordt.
Het tekort aan capaciteit moet ergens vandaan komen.
Dat te kort aan capaciteit wordt dan weer vanzelf gecompenseerd met een hogere watertemperatuur. Als de vloertemperatuur aan de bovenkant 26grd wordt ipv de gebruikelijke 28grd dan gaat de capaciteit met 25% omlaag. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu