Vloerverwarming en verwarming boven

ahuiberts

  • #1
Hallo,

Momenteel heb ik op de benedenverdieping vloerverwarming als hoofdverwarming en geen radiatoren. Boven heb ik 4 radiatoren met allen thermostaatknoppen.
Ik woon op een hoek.

Probleem 1:
Soms gaat een van de radiatoren klapperen en bonken. Door een thermostaat kraan iets verder open te draaien is het opgelost. Enig idee hoe ik dit op kan lossen?

Probleem 2:
Onze vloerverwarming fluit heel erg. Wanneer de vloerverwarming warm water nodig heeft begint hij minuten lang ontzettend te fluiten. Enig idee hoe ik dit kan oplossen?

Probleem 3:
De vloerverwarming krijgt de temperatuur met moeite boven de 20.5 graden. De thermostaat staat op 40 graden. Heeft iemand tips? Ons huis is prima geisoleerd en we hebben een houten vloet met duoplanken.

Advies vraag: Ik heb een Atag ketel en zou graag een extra zone willen aanleggen op de bovenverdieping. Heb ik hier iets aan, zo ja, hoe gaat dit in zijn werk?

Dank je wel voor jullie antwoorden ...
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Ik ben van dezelfde vraagsteller al eerder het vloerverwarmingsprobleem tegengekomen.
Heb je toen de aanbevelingen al opgevolgd?

ahuiberts schreef:
Advies vraag: Ik heb een Atag ketel en zou graag een extra zone willen aanleggen op de bovenverdieping. Heb ik hier iets aan, zo ja, hoe gaat dit in zijn werk?
Even wat googlen op "zoneregeling" of "etageregeling", dan vind je al snel diverse oplossingen, maar mijn advies zou zijn, om de actuele problemen maar eens op te (laten) lossen.
 
Laatst bewerkt:

ahuiberts

  • #3
Hoi! De oplossing toen was het hoger zetten van de vloerverwarming. Deze stond op 35 graden en dat was te laag volgens de leverancier. Deze staat nu op 40 graden en dat is een stuk beter. maar ik kan hem niet hoger meer zetten omdat het hout dit niet zo leuk vind ... Misschien dat er nog wat tips te vinden hier voor en de rest van mijn dingetjes ....
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Niet zo'n slim advies van die leverancier, want als hij wet dat er een houten vloer over de vloerverwarming ligt, zou hij moeten weten, dat de temperatuur onder die vloer max. ca 28-30 graden bedraagt. Bij problemen met je houten vleor hoef je bij de leverancier van de vloer niet aan te kloppen wanneer blijkt dat je je niet aan de temperatuuradviezen houdt.
 

ahuiberts

  • #5
Daar heb je gelijk in. Ons is alleen verteld dat je met een verlijmde vloer niet veel warmteverlies zou hebben. Heb alleen het idee dat dat niet helemaal klopt .... Maar zeg je eigenlijk dat het nooit warmer gaat worden in mijn woonkamer?
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Even wat duidelijker: met water van een lagere temperatuur, ca 30 - 35 graden C kan je een ruimte verwarmen.
Het duurt alleen langer voordat een ruimte op temperatuur is.
Geduld en blijf eens van die verdeler af!!!
Geen nachtverlaging dus, want temperatuurwisselingen onder een houten vloer moet je vermijden.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
het klapperen van de radiatorknop is 99 van de 100 keer aanvoer en retour verkeerd aangesloten, als je vloer verwarming fluit is hier misschien ook aanvoer en retour foutief aangesloten.

En een verlijmde houtenvloer niet op temperatuur krijgen nou hier leg ook een houtenvloer verlijmt op de smeervloer en deze stookt het met gemak naar 24 graden zonder problemen (is wel ingeregeld qua flow over de groepen).
maar 40 graden aanvoer is aan de lage kant hier staat ie op 45-50 graden met een aanvoer van 55-60 graden vanuit de ketel (mengverdeler).
Een houten vloer heb nou eenmaal een laaaaaaaaag overdracht coeficient dus moet je geduld hebben en de vloer minimaal een week zijn werk laten doen.
Thermostaat op 21 en noot meer aankomen geen nachtverlagingen en klokprogrammas of iets dergelijks werkt averchts
 

ahuiberts

  • #8
Dank je wel. Wij hebben in ons nieuwe huis een nieuwe ketel late plaatsen. Volgens de oude bewoners hadden ze nooit last van klapperende thermostaat kranen.

Hoe kan het probleem met "aanvoer en retour verkeerd aangesloten" opgelost worden?

Ik moet qua temparatuur geduld hebben inderdaad. Ook zoals Degooijer zegt. Hij staat bij mij nu op 20,5 en in de nacht laat ik hem zakken naar 20. Dit op advies van de vloerverwarming legger (die zei zelfs dat 18 graden kan). Maar dan ga ik de boel op 45 graden zetten en dan blijf ik er vanaf. 40 graden gaf ook al een beter resultaat trouwens. En ik laat dan de thermostaat op strandaard 20,5 draaien.

Als de tempratuur ok is, heb ik geen zone verwarming nodig. Ik baal alleen van dat bonkende thermostaatknop problee. Ben benieuwd wat de oplossing hiervoor is. Ik heb het nl. in elke kamer op de boververdieping.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Er zijn m.i. teveel verschillende adviezen geweest waaruit je mogelijk delen hebt gehaald en daaruit weer je eigen beeld hebt opgemaakt. Je volgt de adviezen toch niet op.

Een installateur van vloerverwarming, die weet dat er een houten vloer over de vloerverwarming komt te liggen, moet een systeem leveren wat ingesteld kan worden volgens de leverancier van de houten vloer en zich verder nergens mee bemoeien.
Laat dat advies over aan de leverancier van de houten vloer en stel die vloerverwarming goed in: dan gebeurt er verder niets.

Er zijn nogal wat verschillende zaken:
1. de temperatuur van het aanvoerwater vanuit de cv-ketel: zoals hierboven al aangegeven door @De loodgieter 55-60 graden. (mag zelfs wel iets hoger, maar niet lager)
Dat heeft totaal niets te maken met de temperatuur in de ruimte waar de thermostaat hangt. Je geeft nu alweer aan, dat je het op 40-45 graden hebt gezet. Bij een te lage temperatuur van het water vanuit de ketel, kunnen de radiatoren ook niet optimaal werken.

2.de temperatuur van het water wat door je vloer circuleert: die stel je met de thermostaatknop op de verdeler éénmaal in op ca 30-35 graden C en dan blijf je ervan af!

3. de temperatuur in de ruimte waar de thermostaat hangt. Die stel je in op de thermostaat op ca 20-21 graden C en ook daar blijf je verder vanaf. (geen programma's instellen en ook geen nachtverlaging)

Ga ook eens na of onder de houten vloer geen warmte-isolerende laag is aangebracht. (je zult niet de eerste zijn waar dat gebeurt!)
Als dat het geval is, kan je stoken wat je wilt, maar gaat veel warmte verloren door de isolatie onder de houten vloer.
En dat alles na de vervanging van de cv-ketel verkeerd om zou zijn aangesloten, kan ook het gevolg zijn van het verkeerd aansluiten van die ketel.......(zie hierboven in advies van @De loodgieter )
Goed, dit was dus mijn laatste bijdrage voor dit verhaal. Je luistert toch niet naar de goedbedoelde adviezen en maakt er je eigen verhaal weer van!!!
 
Laatst bewerkt:

ahuiberts

  • #10
Dank je wel voor al je adviezen @Degooijer en @De loodgieter . Het is geen onwil, maar meer dat ik het gewoon niet begrijp ... Adviezen volg ik graag op, maar bij verkeerd begrijpen kun je ook dingen fout doen. Ieder zijn vakgebied toch?

Ik heb nu de aanvoer vanuit de CV op 55-70 gezet.
De thermostaat van de vloerverwarming staat nu op 35 graden
De woonkamer thermostaat staat nu standaard zonder programma's op 20,5.

Nogmaals dank, het spijt me als ik je nijdig heb gemaakt, dit is zeker niet de bedoeling na alle goed bedoelde adviezen.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu