Airco(verwarming) icm vloerverwarming

CJB

 • #1
Ik heb een airco laten installeren in de woonkamer om te gebruiken als (bij)verwarming.
Ik heb redelijk weinig radiatoren in de kamer en een vloerverwarming. Vroeger maakte dat niet uit, dan stond verwarming gewoon hele dag te blazen.
Tegenwoordig ligt dat effe iets anders :wink:

Nu wil ik die vloerverwarming wel laten draaien natuurlijk, maar dan op een lagere temperatuur.
De thermostaat in de woonkamer slaat natuurlijk uit op (in dit geval) 19,5. Maar wil eigenlijk dat vloerverwarming het blijft doen.

Zijn er mensen met vergelijkbare (luxe) uitdaging.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Ronny

  Specialist Verwarming
  • #2
  Vloerverwarming is altijd een lage temperatuur, als je die wil laten werken dan moet er
  een voldoende hoge aanvoertemperatuur zijn. Een zone regeling is het beste, deze laat je
  de vloertemperatuur regelen en op de radiatoren zet je thermostaatknoppen.
   

  CJB

  • #3
  Op de radiatoren zitten uiteraard thermostaatknoppen. Maar de CV springt bij en af op de kamertemperatuur.
   

  Jackal01

  • #4
  Ik heb ook airco en vloerverwarming. Mijn ervaring is of je verwarmd met airco of met vloerverwarming. Met airco kun je prima in het voor- en najaar verwarmen. Meestal vanaf begin december tot eind februari schakel ik om naar vloerverwarming. Zonnepanelen zou ik wel aanraden i.c.m. airco, anders zal dat ook prijzig verwarmen zijn. Ik heb ook eens een week airco i.c.m. vloerverwarming geprobeerd, maar vond dat in de kosten- en comfort totaal niet voordelig.
   

  CJB

  • #5
  Ja, heb idd zonnepanelen. Overcapaciteit zelfs, vandaar de keuze voor airco.

  Zit nu te denken thermostaat in andere kamer te plaatsen en dan de drempel temperatuur wat lager in stellen. Gaat de CV nog wel aan, maar alleen veel korter.
   

  Jackal01

  • #6
  Zo zou je het kunnen doen idd. Door de airco's (en zonnepanelen) hoef ik ongeveer 3 voor- en na jaars maanden niet te stoken, wat voorheen wel het geval was. Flinke winst dus. Zou wel een eenvoudige Hygrometer kopen, de airco's veroorzaken nogal een zeer droge lucht (meer dan de vvw). Deze moet niet te veel onder de 40%, i.v.m. een gezond binnenklimaat. Heb ook een eenvoudige luchtbevochtiger voor die situatie.
   

  CJB

  • #7
  goed idee die hygrometer.

  Wat ik ook wil doen is de airco enkel in de ochtend gebruiken. In ons gezinnetje zijn we s'ochtends een 45 minuutjes tot een uurtje beneden om vervolgens de rest van de dag weg te zijn. De CV moet best wel stoken om het dan dat ene uurtje warm te krijgen.
   

  Jackal01

  • #8
  Dat is het beste inderdaad. Airco's zijn prima voor snel verwarmen, en als iedereen de deur uit is, alles omlaag. Een dan een minimale temperatuur, waar niet te hard vanaf opgestookt hoeft te worden.
   

  PimKlus

  • #9
  Ik heb ook sinds november airco in combinatie met vloerverwarming. Overdag gebruiken we enkel de airco als er iemand thuis is. In de nacht zorgt de CV ervoor dat het huis niet teveel afkoelt (als het buiten erg koud is).

  Andere oplossing is CV aansturen met vloertemperatuur sensor.

  @Jackal01 bij verwarmen met airco veranderd de luchtvochtigheid toch niet veel dat is toch alleen bij koelen? Als ik bij mij kijk naar de luchtvochtigheid de afgelopen maanden zit die tussen de 50 en 65%.

  Wat betreft opmerking over kosten die hierboven staat is het wat genuanceerder. Over het algemeen is airco goedkoper dan CV op gas ook zonder zonnepanelen. Met 1m3 gas heb je ongeveer 9kWh aan warmte (wat leiding verliezen etc meegenomen). Mijn airco (duurdere merk) haalt met 6 graden buiten en 20 binnen een COP van 4.3. Dat houdt dus in dat je met 1kWh aan elektriciteit 4.3kWh aan warmte krijgt. Dus airco heeft 2.1kWh nodig om dezelfde warmte te generen als CV met 1m3 gas. Voor mij is het zelfs nog interessant om met -15 de airco (COP=3) zoveel mogelijk te gebruiken. Alleen door het prijsplafon in 2023 moet je opletten dat je niet boven je elektra budget uitkomt als je variabel tarief hebt, dus daarvoor zijn zonnepanelen handig.
   

  Jackal01

  • #10
  Klopt idd, koelen is uitdroging en verwarmen niet direct. Er is wel flinke luchtverplaatsing.ik zag dat bij mij de combi vv met airco de lucht nogal snel uitdroogde. Dat kan ook met de zware isolatie en buitentemperatuur te maken hebben. Idd airco is aanzienlijk goedkoper. Alleen tijdens de echte koude dagen vond ik het comfort gewoob minder, maar dat is persoonlijk en mogelijk per installatie en woningtype verschillend.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu