Vloerverwarming en oude gietijzeren radiator in badkamer

Jeroen68

  • #1
We hebben in onze badkamer van 3 bij 3 meter, 3.5 meter hoog een vloerverwarming aangelegd door 16mm unipipe mee te storten in de 50mm dikke betonvloer. Daarnaast staat er een antieke ledenradiator van zo'n 100kg klaar om handoeken te drogen.

Vraag is nu hoe dit aan te sluiten op het CV systeem. Ik had waarschijnlijk liever de unipipe in een mantelbuis gelegd, maar hij ligt direct in het beton. Hoe krijg ik de temperatuur naar beneden? De buizen liggen 10cm uit elkaar en zouden als hoofdverwarming kunnen dienen. Maar ik denk dat de ledenradiator ook een enorme capaciteit heeft.

We zijn nog helemaal vrij in de aansluitingen. Ik schrik van prijzen voor een vloerverwarmingsunit van rond de 300eur. Maar vind daarvan het grootste nadeel de extra pomp die weer electriciteit verbruikt. De CV ketel heeft een enorme pomp die 30liter per minuut rondpompt.

Alle suggesties (en vragen) welkom!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Het is niet zozeer de pompcapaciteit die het probleem zal zijn om de vloerverwarming rechtstreeks op de CV ketel aan te sluiten, maar de inlaattemperatuur. Om de vloer niet te laten scheuren mag de inlaat temperatuur van vloerverwarming niet boven zo'n 50 graden komen. Bij een nieuw gestorte vloer moet die temperatuur bij het eerste gebruik zelfs langzaam worden opgebouwd om schade aan de vloer te voorkomen. Dat zal met een aansluiting direct op de CV ketel niet lukken tenzij u op dit moment al op hele lage temperaturen stookt.

Het doel van een vloerverwarmingsverdeler is daarom vooral om heet water in de juiste hoeveelheden bij te mixen om de temperatuur op de juiste waarde te houden. Er zonder gaat helaas niet bij een vloer van 9 vierkante meter.
 

Jeroen68

  • #3
Dank je Krunnie. Ik heb net zitten lezen en begrijp hoe de vloerverwarmingsunits werken. Retourwater wordt gemixt met inkomend water. Dusdanig dat de temperatuur niet boven de 40,50 graden komt. Kan inderdaad niet zonder pomp.

Omdat de radiator supergroot is, zou ik de vloerverwarming in de retour daarvan kunnen zetten met een rtl ventiel op 50graden ertussen?

En dank voor je opmerking over het opwarmen. De betonvloer is nu een half jaar oud. De tegels liggen er twee maanden op. Stel je toch voor om langzaam op te stoken?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Met een half jaar is het beton al behoorlijk uitgehard dus is de kans op scheuren niet zo groot meer.

Ik zou denken aan twee ventielen op de radiator, een gewoon thermostaatventiel op de aanvoer en een RTL ventiel op de retour. Met dat RTL ventiel wordt vervolgens de vloerlus van water voorzien. Dat RTL ventiel zorgt ervoor dat de temperatuur van het vloerwater niet te hoog wordt en het gewone thermostaatventiel sluit de watertoevoer af wanneer de badkamer op temperatuur is.
 

Fiesiekus

  • #5
Je idee van de VV in de retour en beveiligen met een RTL is hier wel eens uitgebreid besproken ( Unipijp vloerverwarming ). Punt was ook die watertemperatuur: een RTL zit pas aan het einde van de vv-slang en knijpt, bij een lange vloerleiding, te laat het waterdebiet.

Mij voorstel was om zo n RTL dan aan het begin van de loop te zetten. Daarop werd gereageerd met als nadeel dat als de radiatorretour erg heet is, erg geen stroming meer door de radiator en VV zou zijn. Iemand had dat echter wel zo aangelegd en was daar dik tevreden over; zowel het comfort als de vloer bleven "optimaal".
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Een RTL ventiel aan de uitvoer van de gietijzeren radiator en vóór de vloerverwarming houdt de radiator op ca 70-50 graden en de vloerverwarming op zeg maar 50-30. Dan zitten ze beiden in hun perfecte werkgebied. Het enige waar je niet echt veel invloed op hebt is de vermogens verhouding tussen die twee. Je kunt dus niet de vloer zomaar wat kouder zetten en de radiator wat hoger, hooguit door wat te spelen met het RTL ventiel.
 

Fiesiekus

  • #7
In die link werd ook iets geopperd van een by-pass om de VV m.b.v. een T-stuk. Maar dan wordt het knap ingewikkeld met drie parameters in totaal. Eigenlijk moet je het, na het opwarmtraject, 1x instellen en daarna geen omkijken meer naar hebben.

Da's dus de vraag.
 

Jeroen68

  • #8
Dan ga ik dat zo proberen! Ik zal voor de vorm de vloer langzaam opstoken voor het geval iets zich zou willen 'zetten'.

Ik zie wel een risico dat er niet genoeg stroming ontstaat ivm met de 60m buis die dan achter de radiator zit (in de vloer). Maar proberen kan geen kwaad. Kan het later altijd nog met een pomp of een complete unit uitbreiden.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
Die 60 meter zal op zich wel meevallen. Reguliere vloerverwarming lussen zijn tegen de 100 meter lang en zo'n gietijzeren radiator heeft intern bijna geen weerstand.
 

Jeroen68

  • #10
OK, dank je! Ik ga het zo maken. Hoop het over een week of twee klaar te hebben en meld me weer even.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu