Unipijp vloerverwarming

Bassss

  • #1
Ik ben voornemens om met Unipipe een vloerverwarming aan te leggen.

Daarbij wil ik als volgt te werk gaan:
Op de retourleiding van de badkamerradiator maak ik een T-stuk. Het ene deel loopt dus gewoon door zoals de retour hoort te lopen.

Aan de andere deel komt de leiding die ik gelust in de nog te storten betonnen douchevloer leg, op circa 3 cm diepte.

Kort na de afsplitsing zet ik een radiatorkraan. Als die dicht staat, loopt het retourwater de normale route. Als ik de kraan open zet, loopt de retour mede door de vloerverwarminglus. Aan het einde is deze lus weer aangesloten op de normale retour.

Graag hoor ik van de CV-specialist of dit een goed idee is of dat er betere alternatieven zijn.

Groet,

Bas
 

Fiesiekus

  • #2
Als niet CV-specialist denk ik dat de weerstand door de vloerverwarmingslus hoger is dan de short-cut van de gewone retour. Er zal dus evenredig minder water door stromen.
 

Bassss

  • #3
Dat probleem kan wellicht eenvoudig omzeild worden met een knop op de "korte" retourleiding.
 

Chathanky

  • #4
Het is wel te omzeilen, dat klopt.

Probleem is dat de ketel het niet zo fijn vindt als er een groot temperatuursverschil heerst tussen aanvoer en retour.
Heb je een modulerende ketel dan zal je regeling hiervan in de war raken met als gevolg dat de ketel niet op vermogen komt.
 

Bassss

  • #5
Ai, aangezien dat de Nefit HRC 30 zal worden en die inderdaad modulerend zal zijn, zit daar wellicht het probleem.

Welke alternatieven zijn er? Bedenk daarbij wel dat het "maar" een vloerverwarminkje van de badkamer (2600x2700) is. Verdere verwarming van het huis gebeurt via normale radiatoren.
 

Fiesiekus

  • #6
Over zeilen gesproken; het debiet door de badkamerradiator is een stuk lager t.o.v. het totale CV-debiet. De extra T-verlaging t.g.v. de vv is dus maar fractioneel. Ik zou me er niet al te veel zorgen om maken en gewoon proberen met 2 afsluiters.
 

Chathanky

  • #7
het debiet door de badkamerradiator is een stuk lager t.o.v. het totale CV-debiet. De extra T-verlaging t.g.v. de vv is dus maar fractioneel.
Ook als de vloer nog opgewarmd moet worden?

Het debiet zal over het geheel niet een te grote rol spelen, maar in de opwarmingsfase wel een hele grote delta t wat zeker wel een rol gaat spelen. Bij een grote totale installatie zijn de invloeden minder.
Ook is het lastig te voorspellen wat er in de loop van de dag de invloeden gaan worden als er bv. thermostaatkranen gaan dichtlopen.

Misschien dat het aan mij ligt. Ik ben niet zo`n voorstander van dit systeem. Mede vanwege de mogelijke nadelen zoals benoemd.

Aftakken van de aanvoer beinvloed de regeling minder dan in de retour.

Hydraulisch is met een extra voet af regelventiel het voorgestelde wel op te lossen. Het inregelen is echter niet eenvoudig als je geen grondige kennis hebt.
 

Bassss

  • #8
Dan is er nog de optie om de buis van de vloerverwarming rechtstreeks van de aanvoer af te splitsen, door de vloer te lussen en dan weer op de retour aan te sluiten. Kort voor de aansluiting op de retour kan dan een RTL-ventiel. Ik heb begrepen dat een dergelijk ventiel is in te stellen op een bepaalde temperatuur, stel 50C. Als de temperatuur hoger wordt, sluit het ventiel, blijft het water dus stil staan in de vv, geeft zo zijn warmte af. Als het vervolgens weer voldoende is afgekoeld, opent het ventiel zich en komt de stroom weer op gang.

Ik vraag mij af in hoeverre dit problemen op kan leveren met een modulerende ketel. Ik kan me voorstellen dat dat wel meevalt omdat het retourwater uit de vv wordt vermengd met de overige retouren (10 stuks, waarvan er zeker 5 open zullen staan).

Heeft iemand daar een idee over?
 

Fiesiekus

  • #9
Chathanky schreef:
Ook als de vloer nog opgewarmd moet worden?
Aftakken van de aanvoer beinvloed de regeling minder dan in de retour.
Bij aftakken van de aanvoer is het effect op de retourtemperatuur van debulk CV-water nog groter! Door het grotere temperatuursverschil tussen koude vloer en (hete aanvoer) CV-water zal de netto warmtestroom van spiraal naar beton groter zijn dan bij aftakken van de retour.
 

Xr8

  • #10
Een RTL ventiel is inderdaad een oplossing, heb het zelf meerdere malen gemaakt en het werkt goed.

Je hebt 2 soorten nl een die in de retour van de radiator komt en een die sepraat geplaatst wordt, de aanvoer dan direct aftakken en de retour via het RTL ventiel aansluiten.

Denk er wel aan dat er maar een beperkte leidinglengte aan kan, zo uit mijn hoofd max 30 meter.

Ik gebruik altijd het RTL ventiel van merk verwijderd, en weet niet of er andere fabrikanten zijn.

Succes.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #11
Hoi Xr8,

Wilt u geen merken noemen als dat niet relevant voor het onderwerp is.

En dat is het niet, in dit geval, als u de forum regels leest weet u waarom.

Vr Gr
 

Chathanky

  • #12
Buiten de merknamen om is het plaatsen van een rtl wel noodzakelijk om de temperatuur enigszins in de hand te houden van de vloer.
Bij de aanvoer zal deze dus eerder ingrijpen omdat de overgebleven warmte in de aanvoer hoger is en is het debiet minder dan op de retour.

Het werkt inderdaad wel het heeft zich ook wel bewezen. Nadelen zijn wel dat je niet in de hand hebt wat voor temperatuur in de vloer gaat. dit wordt pas aan het einde gezien, dus eigenlijk als het al te laat is. Ik kan me niet indenken dat het goed is voor de vloer als deze zo snel opgewarmd wordt. (temperatuursschok)

Als de ts nog vragen heeft over het inregelen van de genoemde combinatie wil ik hem er wel in helpen. Dan hoor ik dat wel. Hydraulisch klopt dit systeem niet of deze in de aanvoer of in de retour zit. Het grootste probleem heb ik dat dit systeem aan het einde van het proces is beveiligd als het in de aanvoer te warm wordt, en dat zou wel eens te laat kunnen zijn. Ook het falen van de rtl wordt niet opgevangen door een beveiliging. Een vloerverdeler is hiertegen beveiligd.
 

Rempy

  • #13
Weet niet wat het doel is van de vloerverwarming. Als het je hoofd verwarming is voor die ruimte zou ik toch maar kijken naar een echt vloerverwarmingssysteem. Als het alleen is om het koude uit de vloer te krijgen kun je inderdaad een RTL-ventiel toe passen. Zelf heb ik het gedaan in de keuken, tegelvloer. Bij de aanvoer een aansluiting maken. De buis als een slakkehuis naar het midden van de kamer brengen en dan vanuit het midden terug tussen de warmere buizen door (gelijkmatige opwarming van de gehele vloer). In de retour een RTL zetten en deze staat bij ons niet hoger dan 30 graden. 50 graden is volgens mij teveel voor een dunne beton vloer.

vr. gr.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Graag concrete oplossingen voor de TS en geen uitgebreide verhandelingen.
 

Bassss

  • #15
Chathanky schreef:
Hydraulisch klopt dit systeem niet of deze in de aanvoer of in de retour zit.
Wat bedoel je hier precies mee?

Klopt het dat het geen optie is om het RTL ventiel aan het begin van de vv te zetten. Het water is daar immers per definitie te heet.

Volledigheidshalve merk ik nog op dat het slechts bijverwarming is.

Bedankt voor alle reacties.
 

Chathanky

  • #16
Ketels worden ontworpen op een temperatuursverschil van 20 graden. Door rechtstreeks op de vloer aan te sluiten met een rtl is dit meestal meer tenzij hett ventiel op bv 35 graden is ingesteld en je cv temperatuur 55 graden is. Daarbij als het toegepast wordt hoort ook hier een voetventiel geplaatst te zijn die ingesteld moet worden op het vermogen die de vloer afgeeft.
Ik kan me vergissen, ik ben diet niet tegen gekomen in de beschrijvingen van de leveranciers. Reden zal zijn dat als je het doet dat er nog langere tijd te heet water aan het begin van de vloer stroomt voordat de rtl ventiel gaat corigeren.
Het effect is dat je vloerverwarming voorrang krijgt bij aanwarmen ten kosten van de andere ruimtes.

In de aanvoer plaatsen werkt niet, het ventiel ziet direct een te hoge temperatuur en zal telkens direct gaan sluiten als er cv water boven de ingestelde temperatuur langs ziet komen.
Het te hete water moet eerst gekoeld worden door de vloer vandaar dat het ventiel in de retour moet zitten voor zijn werking.
Als je keteltemperatuur 80 of 90 graden is loopt dit eerst in de vloer.

In 1 van de beschrijvingen wordt er ook gewaarschuwd dat de aanvoertemperatuur geschikt moet zijn voor toepassing als vloerverwarming.
 

Bassss

  • #17
Ik heb niet het idee dat de oplossing dichterbij komt.

Mijn creativiteit brengt me nog bij een combinatie van de eerdere alternatieven:

T-stuk op retourleiding van de radiator, ene deel is reguliere retour (verder: korte retour), andere deel wordt door de vloer gelust (verder: vv). Aangezien de retourstroom de weg van de minste weerstand zal nemen, zal die niet vanzelf de vv route kiezen maar eerder de korte route. Daarom een kraan op de korte route zodat je de retour kunt dwingen door de vv route te stromen. Vervolgens een RTL-ventiel aan het einde van de vv en daarna de vv aansluiten op de hoofdretour. Waarschijnlijk is het inregelen van een en ander een kwestie van veel proberen.

Nadelen aan dit alternatief:
- geen beveiliging op RTL-ventiel.
- verschil in aanvoer- en retourtemperatuur kunnen ketel ontregelen. Ik denk dat dat wel zal meevallen omdat de vv retour zich zal mengen met de reguliere retour.

Deskundigen: schieten maar!
 

Fiesiekus

  • #18
Ik heb wel eens begrepen dat er max. 35 meter vv-slang voor een RTL-ventiel mag zitten i.v.m. doorlooptijd van begin tot RTL-ventiel. Dat zou ongeveer overeenkomen met 5 m2 ruimte, iets minder dan jouw ontwerp maar dat betekent niets ergers dan een wat langere opwarmtijd.

Waarom dat RTL-ventiel niet aan het begin van de vv en instellen op 40 - 45 graden, dan zit je vloer altijd veilig.

Ik zie verder geen hydraulische problemen; qua invloed op de modulerende CV denk ik dat 't effect van bijv. een extra radiator aanzetten (of een bestaande openzetten tijdens bedrijf) groter is. M.a.w. jouw ontwerp beinvloedt minder.

Suc6!
 

Bassss

  • #19
Fiesiekus schreef:
1. ... iets minder dan jouw ontwerp maar dat betekent niets ergers dan een wat langere opwarmtijd.

2. Waarom dat RTL-ventiel niet aan het begin van de vv en instellen op 40 - 45 graden, dan zit je vloer altijd veilig.
@1. Geen punt. Mijn vloeroppevlak is 2600 x 2700 maar in een strook van 2600 x 1000 komt geen vv ivm een te plaatsen bad.

@2. Is denk ik niet verstandig omdat de retour van een radiator, dus het begin van de vv, nagenoeg altijd warmer zal zijn dan 40-45 graden. Ventiel staat dan dus continue dicht.
Conclusie is dan dus ook dat de instroom in het begin van de vv eigenlijk te warm zal zijn.
 

Fiesiekus

  • #20
Dan zet je 'm op 50 graden?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu