Warmtepomp & oude vloerverwarming, vloer en kamer worden niet warm

KEESNED

  • #1
Hallo,

We hebben sinds 4 maand een warmtepomp Nibe S1255-6, die aangesloten zit op een gesloten bron (antivries) van circa 150 meter verticaal de grond in. Er is sprake van één lus. We hebben een 2 onder 1 kap woning, waarbij we alleen de kamer (28 m2) en keuken (14 m2) verwarmen. De kamer heeft 2 verwarmingszones en de keuken 1. De gang heeft ook nog 2 verwarminszones en boven is in de badkamer is een lus doorgetrokken. De kamer wordt bovendien nog bijverwarmd door een radiator met thermostaat (deze staat nu volledig open). De ruimten werden verwarmd door een Remeha CV.

Op dit moment kunnen we de kamer niet op temperatuur krijgen, dat wil zeggen 20 graden. Bij een buitentemperatuur varierend van +1 graad tot 4 graden komt de temperatuur niet hoger dan 18.4 graden. Bij een gemiddelde temperatuur van 8 tot 14 net 19.2 ongeveer. De stooklijn stond toen op 7 offset 0. Standaard wordt deze ingesteld op stooklijn 5.

De vloerverwarming zones zijn vervolgens doorgepoeld, daarbij bleek wel dat 2 klepjes bij de verdeler niet goed functioneerden dicht zaten. De installateur heeft alle klepjes verwijderd, want die waren i.c.m. een warmtepomp niet nodig. Bij de verdeler zitten achter de voetkleppen, neem ik aan en vooraan (retour) de bedoelde klepjes ik neem aan afsluiters, die zijn dus verwijderd.

Hierna niet veel merkbaar verschil, ś nachts was de temperatuur gezakt van 19.7 (temp als gevolg van zon & vloerverwarming) naar 19.4. We hebben de offset vervolgens naar 8 gezet om te kijken of 20 graden uberhaupt mogelijk is. Helaas ook nu max 19.6.

Ik heb ook met een IR temperatuurmeter de vloertemperaturen gemeten.

We hebben 2 zones in de woonkamer.
Zone 1, temperatuur varieert van 25 aan de uiterste rand van de zone tot 22.4 verder de kamer in
Zone 2 temperatuur varieert minder van 21.7 tot 21.4
Keuken
Zone 1 temperatuur circa 28,5 gemiddeld, kleine variatie. De temperatuur in de keuken is 22 graad
Gangen
Zone 1 en 2 circa 27 graden en weinig variatie.

De toevoer temperatuur BT2 is rond 45 graad
De retour temperatuur BT3 is 36.5
In het begin was het verschil tussen beide meer dan 10 graad.

  • Zijn de klepjes die verwijderd zijn nodig voor een WP?
  • Heb je een speciale verdeler nodig voor een WP? Ik had ergens gelezen dat een verdeler met menging niet gewenst is bij een WP, voorzover ik weet hebben we een verdeler met menging.
  • Wat kan de oorzaak zijn van de variatie in vloertemperatuur woonkamer? zoals gezegd de zones zijn doorgespoeld?
  • Het zou toch geen probleem moeten zijn een woonkamer met een oppervlakte van 28 m2 en een keuken van 14 m2 op 20 graden te houden, zelfs bij -10 graad of?
3 fotoś geplaats.
  • 1 de oude situatie warmtebron = CV Remeha
  • 2 De situatie na plaatsing van de warmtepomp
  • 3 De situatie na verwijderen van de klepjes (afvoer)

Aansluiting verdeler oud CV.jpg WP aansluiting verdeler II.jpg WP aansluiting verdeler Final.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
een paar vragen om meer duidelijkheid te krijgen?

Wat is de verlegafstand van het oude vv-systeem?
Wie heeft bepaald dat deze vloerverwarming geschikt is voor een WP als bron?

Hoeveel vloervelden heb je in totaal?
Hoeveel m2 vloeroppervlak voor deze ruimte?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
dT is met 10 graden erg hoog normaal max 5 graden.
Kierdichting, isolatie en ventilatie moeten ip orde zijn.

Vloersets geen menginjectie.
Transport zo groot mogelijk.
 

KEESNED

  • #4
Walker,

Verlegafstand, ik neem aan de afstand tussen de leidingen in de vloer, die is circa 32 CM opgemeten m.b.v. een warmte camera.
De installateur heeft dit bepaald, weliswaar met niet zoveel woorden, maar heeft de situatie bekeken en goed bevonden..
Er zijn 5 zones, in spiraalvorm. Afmetingen 28 en 14 m2.
Isolatie is redelijk eind 90 aangebracht, denk glaswol of iets degelijks, de ramen zijn HR++.
Ventilatie is natuurlijke circulatie, zal nog aangepast moeten worden.

Headhunter
Wat bedoel je met Vloersets geen menginjectie? en hoe zie je dat?
Wat bedoel je met transport zo groot mogelijk? Bedoel je de flow van de circulatiepomp? Die staat op automatisch en komt zover ik kan zien niet boven de 30%.

We hebben vóór de spoeling / reparatie die pomp handmatig op 90% gehad maar dat had niet zoveel effect, vervolgens nog alle radiatoren dicht gezet maar ook dat gaf vóór de reparatie weinig effect, behalve dat een radiatorkraan begon te klapperen. Na de reparatie hebben we dat nog niet getest.
 

Auto-Geen

  • #5
Slangen, verdeler, legpatroon is niet geschikt voor een warmtepomp installatie. Je warmteopwekking is 100% maar je afgifte systeem is verre van.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

KEESNED

  • #6
Auto-Geen, de keuken met dezelfde verlegafstand, dezelfde verdeler en slangen heeft een te hoge temperatuur namelijk 22 graad en de oppervlakte temperatuur is met +28 veel hoger dan die van de kamer.

Ik neem even aan dat de verlegafstand normaal is voor vloerverwarming met CV (jaren 90), dat zou dus betekenen dat huizen met eenzelfde normale vloerverwarming nooit een WP zouden moeten plaatsen, tenzij ze de vloer open willen breken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Tegenwoordig is een h.o.h. van 10 of 15 cm normaal... Persoonlijk ken ik geen installateur die adviseert om een systeem als dit geschikt te vinden voor een WP. Zelfs niet als de klant vraagt "zou het ook op het huidige systeem kunnen? "
 

KEESNED

  • #8
Ok, ik ga dit voorleggen bij de installateur, argumenten genoeg lijkt me. Bedankt voor jullie input.
 

KEESNED

  • #9
Naar aanleiding van jouw opmerking Walker 10 - 15 is normaal. Op de ontwerptekening keuken op schaal zie ik 14 leidingen naast elkaar (aanvoer & retour om en om) over de breedte en met de wamtecamera kom ik tot 7 de helft. Waarschijnlijk neemt de camera de retourleidingen niet waar. Dus ik vermoed dat de verlegafstand 15 is. Kan eigenlijk ook niet anders we hebben nooit problemen gehad met de vloerverwarming.
 

Bernhard

  • #10
Kan je ook de temperaturen meten van de:
- aanvoer en retour van de bodembron
- van de aanvoer en retour van de ketel
De pompen moeten ook goed zijn ingesteld.
 

KEESNED

  • #11
Hoi Bernhard, klopt wordt ook geregistreerd door de warmtepomp. Op dit moment draait de pomp automatisch d.w.z. past de snelheid automatsch aan de behoefte, door deze op handmatig te zetten kunnen we de ruimtetemperatuur nagaan of de snelheid te laag is, varieert van 0 tot 30%. De installateur gaat de verdeler vervangen, ik heb aangegeven dat ik bij voorkeur een verdeler met flowmeters wil, zodat we daadwerkelijk kunnen zien wat er doorheen gaat. Bovendien worden de leidingen nog eens doorgespoeld, ik vermoed dat er in zone 1 van de kamer een verstopping zit, vanwege de temperatuurverschillen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu