Vloerverwarming deel koud met hoog gasverbruik

Bernhard

 • #21
Chevron, je moet de temperaturen meten van de aanvoer en de retour. Van de ketel en van alle verdelers. De meeting moet een aantal keren worden gedaan als de ketel brand voor de verwarming. Alle leidingen moeten op hetzelfde moment worden gemeten. Dus binnen 1 a 2 minuten. Met de meetgevens wordt de afwijking zichtbaar.
Die temperaturen zijn de enige manier om een installatie te controleren. mvgr bernhard
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Chevron

  • #22
  Bedankt Bernard. Ik zal deze controle uitvoeren, zal dan alleen nog even moeten bedenken wat voor tem.meter ik moet gaan gebruiken. Op de verdeler is alleen een temp.meter voor de hoofdaan- en afvoertemperatuur.
  Wellicht idee welk type meter het beste is. Zeker als het binnen een kort tijdsbestek moet, dan is een snelle methode noodzakelijk. Moet dan wel 9 groepen meten. In twee minuten. betekent een 15 sec per groep en da's een hele uitdaging.
   

  Bernhard

  • #23
  Met een infrarood thermometer. Je moet 6 leidingen meten.
  Tw. 2 onder de ketel en bij elke verdeler de aanvoerleiding naar de slangen en de leiding die weer naar de ketel gaat. Dan kan je zien of de temperatuur van een van de verdelers onderling verschillen aangeeft.
  De inregelventielen op de verdelers zou ik helemaal open draaien. Het is veel beter om zoveel mogelijk liters water van de ketel door de verdelers te krijgen. In de 2 vloersets moet meer dan 2x zoveel waterstromen dan door de ketel.
  De pomp in de verdelersets moet dan niet op een lage stand staan. Tijdens het meten mag de pompstand maximaal zijn dan wordt de afwijking in temperatuur groter en dat kan makelijk zijn om af te lezen. Na alles ingeregeld te hebben de pompstand verlagen tot er geen geluid meer is. Met meer water wordt het tempverschil kleiner en dan wordt de regeling beter en dat stookt ook zuiniger. mvgr bernhard
   

  Chevron

  • #24
  Bernard bedankt. Ik begrijp alleen een ding niet in jouw bericht. Je geeft aan de aanvoerleiding "bij iedere verdeler en de temperatuur van de verdelers".
  Ik heb maar 1 verdeler met 9 groepen. Bedoel je daarmee het meten van de aan en afvoertemperatuur van de verdeler. of doel je op de aan en afvoertemperatuur van de afzonderlijke groepen. Verder spreek je van 6 leidingen meten, maar ik kom op basis van jouw uitleg dan op 4 stuks nl de aan/afvoer bij de ketel en de aan/afvoer bij/op de verdeler.

  Ik heb inmiddels al gezocht naar een infraroodthermometer. Ik zie grote prijsverschillen en zo als gewoonlijk de kwaliteit en dus nauwkeurigheid hangt af van de prijs. de goedkoopste op MP kost bv rond de 30 euro, maar 300 euro kan ook.
   

  Bernhard

  • #25
  Oke je hebt maar 1 verdeler. Ik had het idee dat je 2 verdelers had. Een voor de begane grond en een voor de uitbouw. Met een digitale thermometer kan je ook de temperaturen meten.
  Je moet dan meten:
  - de 2 leidingen onder de ketel
  - de aanvoer- en de retourleiding op de verdeler
  - en de aanvoerleiding van/naar de slangen.
  De thermoknop op de verdeler kan je op 45 grd zetten. De ventielen naar de uitbouw 100% open en de andere ventielen 75-80% dicht. mvgr bernhard
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu