Vloerverwarming deel koud met hoog gasverbruik

Chevron

  • #1
Bij de grootschalige renovatie van onze woning hebben we vloerverwarming aangelegd. Daarbij is de volgende opbouw van de ondergrond gekozen voor de bestaande woningen. Zand- 10 cm PIR-20 cm schuimbeton- alufolie-vloerverwarming-dekvloer. In de nieuwe aanbouw is de hstandaardoplossing gekozen nl. broodjesvloer. M.a.w. piepschuim onder de betonnenvloer/liggers. vervolgens wel de folie en dan vloerverwarming.
Nu doet zich het probleem voor dat we aanbouw nauwelijks warm krijgen. Alle ventielen, behalve van de aanbouw staan voor 50 % gesloten. De bestaande woning is vlot op 19 graden, maar de aanbouw wil niet echt op temperatuur komen.
De vloer blijft/wordt t.o.v. de rest van de woning ook minder warm. De installatie heb ik al diverse malen ontlucht, maar daar zit nu niet het probleem.
Momenteel stook ik me al arm aan gas ondanks de toch relatief zachte winter. In de afgelopen twee dagen, die toch niet echt koud waren, heb ik ruim 25 kuub gas verstookt! Ik moet niet aan een strenge winter denken. Voor de goede orde, we wonen wel buiten de bebouwing, maar dan nog.
Wat doe ik verkeerd c.q. wat is er aan de hand?
Voor de verwarming hebben we een modulerende ketel (Bosch HRCII25) met een honeywell vision thermostaat.
Is er bv een mogelijkheid om te checken of de twee groepen in de aanbouw niet goed doorstromen? of is het een kwestie van aanpassen in de regeling. Verder is verdeler een robot ltv verdelen met alpha2 pomp.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Zelf aangelegd
Of
Door een installateur gedaan

Hoe oud is de aanbouw?
 

Chevron

  • #3
De installatie is aangelegd met behulp van een installateur. De leidingen liggen 10 cm hoh. De aanbouw is twee jaar oud. De thermostaat staat op 19 graden.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Waarom dan zo'n late reactie er op en wat zegt de installateur er van?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Zit er veel verschil in de slanglengtes onderling?
 

Chevron

  • #6
Tsja, helemaal gelijk hoor, maar als je failliete aannemer hebt.
Wat de lengtes betreft, deze zijn vrijwel gelijk. dus daar ligt niet het probleem.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Ok duidelijk

Heb je afsluiters voor de aansluiting van het vloerset?
 

Chevron

  • #8
Om de verwarming op de beneden verdieping redelijk evenwichtig te krijgen, heb ik de afsluiters van alle groepen houdens de uitbouw circa 2/3 dicht gedraaid. Het effect is nu dat ik in de uitbouw de zaak op 18,5 graden krijg, maar de rest van de woning wordt 20-20,5. Dus dat scheelt nogal. Het bijzondere is wel dat de vloer in de aanbouw niet zo warm voelt als bijvoorbeeld de gang. Alsof de warmte in de aanbouw wegvloeit of wellicht niet eens er goed komt.
Ik heb al zitten piekeren hoe je controleren of de leidingen wel goed doorstromen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Daarom vraag ik of er afsluiters bij de verdeler zitten
 

Bernhard

  • #10
Voor een juiste diagnose moet je beginnen bij de berekeningen van de warmteverliezen van de verschillende ruimten en de capaciteit van de vloerverwarming.
Met het meten van de aanvoertemp naar de verdelers en de retourtemp. van de verdelers krijg je een inzicht in de werking van de verdelers. Een hoge aanvoertemperatuur duidt op een te kleine capaciteit van de vloerverwarming. Dat kan dan een fout in het ontwerp zijn of een niet goed ingeregelde installatie.
In 110% bij dit soort problemen is er een afwijking in de installatie. Elke afstelling van de ketel zal dan niet zo,n probleem oplossen. mvgr bernhard
 

Chevron

  • #11
Terugkomend op een eerdere vraag. De verdeler heeft op ieder groep op de retourleiding een regelbare afsluiter zitten. Deze heb ik, zoals gemeld goeddeels dicht gedraaid, behalve voor de uitbouw.

Op bernard terugkomend, ik heb zo geen idee hoe de berekeningen te moeten maken. Ik heb de aanvoertemperatuur op 40 graden staan. de retour is gemiddeld een 10-15 graden lager. Met het inregelbare retourventiel van het cv water heb ik ook al een en ander natuurlijk geprobeerd.
En wat bedoel je met de installatie, het geheel van cv en vloerverwarming of alleen de vw-installatie.
Ik heb niet het idee dat de de capaciteit onvoldoende is. De andere ruimten zijn redelijk snel op temperatuur en ook te houden, behalve zoals aangegeven de aanbouw.
De vw-installatie is overigens al wel zo aangelegd dat ik in principe zoneregeling kan toepassen. Ik heb drie ruimtes voorzien van een loze leiding naar de verdeler toe, zodat afzonderlijke thermostaten geplaatst kunnen worden.
 

Bernhard

  • #12
De ingestelde temperatuur is veel te laag. Voor het aanwarmen moet je hogere temperatuur hebben.
Gemiddelde retourtemperatuur is 10-15grd lager. Je moet naar het verschil kijken tussen de verdelers. Zijn er ook nog radiatoren? mvgr bernhard
 

Chevron

  • #13
Zoals aangegeven hebben we een LTV-verdeler. Deze (behoort te werken met relatief lage temperaturen. 40-45 graden is dan de max.
De vloerverwarming is de hoofdverwarming beneden. Boven komen radiatoren. Deze worden ook LTV. Ik heb jaga low H2O radiatoren. Ook daarvoor dus een relatief lagen temperatuur.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #14
Plaats eens een foto van de verdeler en met name van de slangen je kunt aan de verkleuring van de slangen vaak al zien of er voldoende doorstoming is te ja of te nee.

nachtverlaging in de thermostaat geprogrammeerd?

john
 

Bernhard

  • #15
Het temperatuurverschil op de verdeler, tussen de aanvoer en de retour, moet kleiner zijn dan 10grd.
Als het buiten -10grd is dan moet je vloerverwarming maximaal werken. Dan is het tempverschil maximaal 10grd., beter is 6-8grd. De verdeler voor de uitbouw zal een veel lagere retourtemperatuur hebben dan de andere verdeler. Een lage retourtemp. en een hoge aanvoertemp is een indicatie voor een capaciteitsprobleem. Dat kan zijn te weinig toevoer ( liters ) vanaf de ketel of de capaciteit van de vloer is te laag. Alle andere bedenksels zijn niet relevant eerst moet een diagnose gesteld worden over de afwijking in de watertemperaturen. mvgr bernhard
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #16
Of zoals je zo vaak tegenkomt vuil en lucht in de slangen.

Dan is er geen doorstroming dus krijg je de verschijnselen welke jij net omschrijft geen doorstroming in de slangen retour tmp. blijft laag.

dit kun je vaak aan de verkleuring van de slangen zien.

john
 

Bernhard

  • #17
De vloerverwarming in de uitbouw geeft te weinig warmte.
Je gebruikt dan minder warmte. Ondanks dat je minder warmte gebruikt is het gasverbruik hoger. Hoe kan dat? mvgr bernhard
 

Chevron

  • #18
Wat de verdeler betreft, het is een robot verdeler met in totaal 9 groepen. Verkleuren van de slangen wordt lastig omdat er unipipe/uponorpijp is toegepast als vw-slang. Bij dergelijke buis zie je niets aan verkleuring of zo.

Wat de retour temperatuur betreft, deze schommelt zo rond te 10 graden. Ik heb al wel geconstateerd dat de verschillen kleiner worden als ik de retourleiding afknijp. m.a.w. als de doorstroomsnelheid kleiner wordt. De temperatuur op de uitbouw voelt categorisch lager/kouder dan de overige groepen. Dus mogelijk dat de capaciteit dus te gering is. Een idee waar ik zelf wel mee gespeeld heb, is dat de leidingen een oplawaai hebben gehad bij het aanbrengen van de dekvloer. Het "voelt" alsof de vloer van bestaande bouw naar uitbouw (in de deuropening) kouder voelt als de vloer wordt verwarmd. Voor mij de vraag hoe je dit zou kunnen checken (zonder te breken)?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #19
Stonden de slangen op druk bij het storten
 

Chevron

  • #20
De slangen stonden onder druk tijdens het storten van de dekvloer. De aanwezigheid van troep in de leidingen sluit ik eigenlijk uit, daar we onmiddelijk na de aanleg het systeem hebben gevuld om zeker te zijn dat alles waterdicht is.
De vraag hoe het kan van weinig warmte toch hoog verbruik da's nu juist de vraag. Ik heb er in ieder geval geen direct antwoord op en vanuit dit forum is voor mij ook nog niet direct het eureka gekomen. Maar hoop doet leven nietwaar?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu