Vloerverwarming badkamer ervaring en adviezen?

Genderen

  • #1
Hallo,

Ik ga binnenkort m'n badkamer verbouwen. Nu ligt hier al een tegelvloer in. Ik wil toch graag vloer verwarming gaan installeren.
Nu heb ik het volgende bedacht. Over de bestaande tegelvloer wil ik graag isolatieplaten verlijmen (harde persing) in deze isolatie platen zouden dan sleuven moeten komen (misschien dat er platen te koop zijn die dit al hebben) waarin de leidingen komen te liggen voor de vloerverwarming. Hierover wil ik een laagje egaline "smeren" waarna ik hier de "natuursteen" tegels wil verlijmen. De opp. van de vloer is ongeveer 4m2. Ik heb ook nog een geluk dat de badkamer vloer ruim 5cm lager ligt dan de overige vloeren in het huis.

Ik wil dit dan gewoon aansluiten op het bestaande CV systeem. Het is niet de bedoeling om de badkamer continue volledig verwarmd te hebben, maar het is wel lekker om de ergste kou te verdrijven.

Heeft hier iemand misschien ervaring mee? Ook zijn alle adviezen welkom natuurlijk.

Groeten,

Patrick.
 

Fiesiekus

  • #2
Denk dat de opbouw: isolatieplaat(met groeven)-egaline-vloertegel, niet sterk is en gaat scheuren.
 

Pigion

  • #3
Ik ga met Fiesiekus mee dat de voorgestelde constructie niet sterk is.
Ik zag op een site van een vloerverwarmer dat er in dit geval 2 lagen fermacel op wordt gelegd en daar de tegels op.
Ik zou het liefst zien dat de verwarming in de ondervloer wordt gefreesd. Is dat een "afwerkvloer" zand / cement?
Pigion
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Als u de vloerverwarming in de isolatie wil leggen levert dat een verminderd rendement op en duurt het langer voor de vloer op temperatuur komt doordat de warmteoverdracht sterk beperkt wordt door de isolatie.

Verwijder de tegels, leg de vloerverwarming er in en maak een nieuwe dekvloer overheen, eventueel noppenplaten gebruiken om de vloerverwarming in te leggen en daar de dekvloer op storten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Het verhaal van Pignon klopt niet.
Als je boven de vloerverwarming nog eens 2 lagen fermacel aan gaat brengen, heb je helemaal geen rendament van de vloerverwarming.

Wat je het beste kunt doen, is om de retour leiding van de radiator die in de badkamer hangt een paar keer over de vloer te leggen.
Gebruik dan ook een RTL ventiel.
Zo wordt de vloer niet te warm, zodat straks de tegels niet om je oren springen.
 

Fiesiekus

  • #6
Wat/hoe doe je tegen de warmteverlies naar de onderzijde vloer?
 

Genderen

  • #7
Bedankt voor de reacties, ik wil de bestaande tegelvloer intact houden.
Is het dan ook mogelijk om rechstreeks over de tegels met een laagje primer, de egaline te storten met daarin vloerverwarming. Ik weet dat er electrische verwarmingen zijn die je zelf in de tegellijm kunt leggen. Maar mijn voorkeur gaat niet uit naar electriciteit.
Ik heb ook CV vloerverwarming gevonden van Perobe/watertherm. Dit is 8mm leidingwerk, wat misschien ook in de egaline laag verwerkt kan worden?

Groeten,

Patrick
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu