Vloerverwarming schuimbeton woonkamer en vloerverwarming badkamer

Klusseninhuis

  • #1
In het voorjaar beginnen we met de verbouwing van onze woonkamer/keuken en badkamer in ons jaren 30 huis.
We willen graag vloerverwarming aanleggen, omdat de huidige verwarming niet meer voldoet en vloerverwarming ons duurzaam lijkt met het oog op een warmte pomp in de toekomst.
We hebben verschillende offertes opgevraagd voor de vloerverwarming woonkamer/keuken. En willen graag gaan voor schuimbeton onder de vloerverwarming, omdat de kruipruimte dan gelijk is opgevuld (geen dode stinkende ratten meer).

Een vraag nog over de isolerende werking van schuimbeton. Is het echt zo goed als bedrijven doen geloven? Sommige mensen zeggen het isoleert super goed, andere geven weer aan dat schuimbeton niet voldoende isoleert. Wat is nu de waarheid?
Zijn er mensen met ervaring met schuimbeton met vloerverwarming?

Daarnaast nog een vraag over de vloerverwarming in de badkamer
In de badkamer willen we ook vloerverwarming, maar dan op zwaluwplaten. (dit willen we zelf aanleggen) Hiervoor hebben we een extra groep op verdeler gevraagd. De vraag is nu of we ook flows op de verdeler moeten hebben om de groepen apart te regelen?
Het bedrijf van de schuimbeton vloerverwarming in de woonkamer zegt van niet. Wij denken van wel, want je weet niet zeker of de badkamer met dezelfde temperatuur warm genoeg wordt. Wat denken de experts hier?
 
  • Like
Waarderingen: dejongebert56

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Ik geef geen oordeel over schuimbeton, omdat we met dat product niet ervaring hebben.
Bij de wens voor vloerverwarming boven zou ik, gezien de meestal bescheiden beschikbare oppervlakte eerder elektrische vloerverwarming adviseren in plaats van een extra groep op de verdeler beneden. Hou er wel rekening mee, dat het niveau van die vloerverwarming boven de verdeler komt te liggen en deze dus niet ontlucht kan worden.
Ik zou, in geval je toch vloerverwarming op de verdeler beneden wilt aansluiten, altijd, d.m.v. een zoneregeling op de verdeler, die badkamer groep apart laten regelen.
Tenslotte zou ik bij het leggen van de vloerverwarming altijd gaan voor buizen van minimaal 16 mm en deze niet te diep in de betonvloer laten leggen.
 

Klusseninhuis

  • #3
Dat niet ontlucht kunnen worden is wel een goed punt.
Vreet elektrische vloerverwarming niet te veel energie? Het liefst hebben we namelijk geen radiator in de badkamer en dat betekent dat de vloerverwarming altijd aan moet staan.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Eventueel kun je nog ergens in je badkamer een serviceluik maken waar die vloerverwarmingsbuis tevoorschijn komt, zodat je daar een ontluchter kunt plaatsen. Anders kun je inderdaad geen buizen boven je verdeler leggen.

Hoe goed het schuimbeton isoleert, zal mede afhangen van de dikte. Je kunt echter ook overwegen om isolatieplaten eronder te leggen, eventueel zelfs met normaal beton.
 

Klusseninhuis

  • #5
Serviceluik is wel een goed idee. Dat zou kunnen achter de inbouw van het toilet of onder het bad.

De dikte van het schuimbeton kan ongeveer 55 cm zijn. Alleen in de keuken ligt nu gewoon beton dat gaat eruit, maar daar zal het dus minder dik zijn of we moeten dat deel uitgraven.
Isoleert isolatieplaten met beton even goed?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat hangt natuurlijk af van de dikte van de isolatieplaten: dat kan minder of juist veel beter zijn dan met schuimbeton. Als het daadwerkelijk 55 cm schuimbeton is, dan zit je volgens de specificaties ruwweg met een Rd-waarde van 5. Dat is voldoende om aan de nieuwbouweisen te voldoen en ongeveer gelijk aan 11 cm PIR.

Als je nog betere isolatie wilt, kun je overwegen isolatieplaten onder+naast het schuimbeton te plaatsen. Ik weet alleen niet of dat constructief mogelijk is; dat kun je aan de legger van het schuimbeton vragen. Afhankelijk van de diepte bij de keuken kun je dat eventueel ook alleen daar doen.

Met isolatieplaten en normaal beton is 55 cm wel vrij diep en moet je dan misschien nog wat opvullen met zand. Hoe dikker je die betonlaag namelijk maakt, hoe meer massa je vloer krijgt en hoe langer het duurt voordat deze op temperatuur is.
 

Bernhard

  • #7
Goed idee om de vloer te isoleren.
De warmteafgifte van een vloerverwarming vindt plaats aan de bovenkant van de vloer.
Om een VW dynamisch ( snelle regeling van de warmte) te laten werken moet de afwerklaag ( toplaag ) super dun zijn. Geen toplaag van dikke planken of laminaat.
De beste en snelste warmteafgifte is met keramische tegels.
Degene die nog steeds slangen toepassen met een dikte van 16mm lopen al reeds 10 jaar achter op de nieuwe norm.
 

Klusseninhuis

  • #8
Die isolatieplaten ga ik nog navragen. Hoe meer isolatie hoe beter, denk ik. Uiteindelijk willen we een warmtepomp, maar eerst hebben we nog een boel te isoleren...

Welke dikte van slangen is nu de norm? Ik heb geen idee meer welke slang dikte ze leveren.

Wij willen nu voor PVC gaan. Tegels vind ik echt niet mooi en heel hard. Het liefst hebben we een houtenvloer, maar die geeft de wamte gewoon minder door. Dus wordt het pvc. Vind ik wel minder mooi, maar wel praktisch met kleine kinderen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #9
@Bernhard als u een installatie met slangen kleiner dan 16 mm met een gemiddelde groepslengte van 70 a 80 meter rechtstreeks aansluit op een wp dan is er 1 groot probleem te weinig flow over de wp, dit omdat de weerstand van de slangen met kleine diameters te hoog is.
de meeste wp fabrikanten adviseren een minimale slang diameter van 16mm dus ik denk dat u een beetje achter de feiten aanhobbelt.
 

Bernhard

  • #10
De aantal liters water/h en de snelheid in m/sec zijn een maatstaf voor het bepalen van de lengte van een circuit. Het is ook belangrijk om in de slangen een hoge mate van turbulentie te verkrijgen en daarmee een hoge warmteoverdracht van het water aan de slang te creëren. Dat lukt dus beter bij een slang met kleine diameter. Je kan met een slang van 12mm meer meters per m2 leggen en het maken van bochten is ook makkelijker.
Verder wordt en Nederland en vooral in Duitsland zeer veel slang van 12mm toegepast.
In bijna alle utiliteit liggen deze slangen in het plafond.
De lengte van de circuits met 12mm slang moet worden aangepast middels een berekening van de leidingweerstand, meestal 45 -50 mtr.
Deze lengte is zeker belangrijk indien de vloerverwarming wordt aangesloten op een WP voor verwarming en koelen. Voor koelen wordt geadviseerd om de watertemp niet lager dan 18 grd te laten worden ivm condensatie in de vloer/wand of plafond
Ik ben niet tegen het gebruik van de 16mm buis maar wel voor de voordelen van de 12mm buis.
 

Bernhard

  • #11
Als ik achter de feiten aanloop heb ik in mijn opleiding en al mijn projecten iets verkeerd gedaan.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #12
Van turbulentie zal met de stromingssnelheid van een huishoudelijk vloerverwarmingssysteem amper tot geen sprake zijn. Dat argument slaat dus nergens op.
 

Bernhard

  • #13
Misschien weet je niet wat dat is.
Laat maar zien waar het staat dat het nergens opslaat.
Een flauwekul opmerking is makkelijk maar het niet onderbouwen is misschien moeilijk voor je.
Als er geen of nauwelijks turbulentie zou bestaan dan
werkt er vanaf vandaag geen enkele CV-installatie meer.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #14
@Bernhard als de groepslengtes inderdaad worden aangepast kan ik het met u eens zijn, maar helaas al zo vaak meegemaakt dat installateurs helemaal nergens naar kijken en er gewoon een groep in trappen en aansluiten met als gevolg dat er groepen liggen van 110mtr+ of er moet bezuinigt worden op een verdeler en dan is een 4 groeps goedkoper dan een 8 groeps enz.
vandaar mijn reactie
 

Lange Herman

  • #15
@Impie vwb turbulentie heeft Bernhard wel gelijk dacht ik.
Veel turbulentie = betere warmte overdracht.
Bij een meer laminaire stroming blijft een deel vd warmte in het midden vd slang.
Turbulentie bereik je ondermeer dmv een hogere snelheid.
 

Bernhard

  • #16
De lengte van de groepen met slangen van 16mm moeten bij toepassing met een WP ook worden aangepast. De Δt bij WP is 4grd daarmee wordt de flow in de slangen 2,5 groter.
Goede uitgangspunten met de juiste berekeningen dragen bij aan goed werkende installaties.
 

Bernhard

  • #17
Turbulentie moet zijn turbulente stroming.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #18
ook bij 16mm dient inderdaad rekening gehouden te worden met de lengtes dit zal vaak rond de 60 meter zijn
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu