Vloerverwarming badkamer wordt niet warm

Theo-Johnson

  • #1
Hallo allemaal,

Wij hebben een nieuwbouw woning waarbij de badkamer door een badkamerzaak (staat prima bekend) is gemaakt. Er is een warmtepomp met vloerverwarming. Op zolder zit een verdeler voor het bovenste deel van de woning en beneden staat ene verdeler en een binnenunit van de warmtepomp.

De vloerverwarming in de badkamer is eerst 5 maanden helemaal uitgelaten. 6 weken was het advies, maar vervolgens was er door de zomer ook geen warmte nodig, dus alles helemaal uitgelaten.

Recent wilden we de badkamer gaan verwarmen. Daarom heb ik de thermostaat omhoog gezet in de badkamer. Er gebeurt vervolgens ook iets. Op de verdeler boven op zonder is te zien dat de thermomotor van de badkamer een blauw randje krijgt en de boel dus aan het werk is. Zie ook foto hieronder van de verdeler boven:

20211217_153131(1).jpg


20211217_153216(1).jpg


Na een halve dag heb ik gevraagd bij de badkamerzaak waarom het nog niet warm was. Ze gaven toen aan dat het wel 2 dagen kon duren totdat het verwarmd is.

Mijn eerste vraag is eigenlijk: is dat zo? Inmiddels zijn we 2 volle dagen verder en ik voel geen enkele warmte op de tegels van de badkamer. Of is dit gewoon hoe het kan gaan?

De uitvoerder, die de badkamer casco heeft opgeleverd met alleen een los voor de vloerverwarming, helpt mij nu nog niet verder. Wie weet dat hij daartoe wel bereid is, maar uiteindelijk is het wel de badkamerzaak die de buiten heeft aangelegd en de boel draaiend zou moeten krijgen.

Ik heb weer overleg gehad met de monteur van de badkamer maar heb aanwijzigingen dat hij het zelf eigenlijk ook niet zo goed weet. De reden daarvan is dat de thermostaat niet goed was aangesloten (gaf foutcode, pinnetjes zaten verkeerd) en daarnaast dat hij er meteen vanuit ging dat een lek in de vloerverwarming zat door terugloop van de waterdruk.

Reden voor mij om nu zelf óók mijn informatie te gaan verzamelen en na te gaan wat hier het probleem kan zijn.

Ik heb geen enkele ervaring met de techniek van een CV systeem/warmtepomp of vloerverwarming (kantoorbaan en eerste huis haha). Maar de afgelopen dagen heb ik wel in de gaten gehouden hoe het systeem reageert. Hieronder mijn verdere informatie, mochten jullie meer informatie nodig hebben hoor ik het graag. Ik kan zelf niet alles goed plaatsen, maar noem het allemaal maar omdat jullie er misschien wel iets uit kunnen halen.

- de watertemperatuur op de ketel staat op 60 graden. Dit was de hele tijd al zo en hier heb ik niets aan veranderd.

- Ik heb begrepen dat er sprake is van automatische ontluchting.

-- Ik zou toch ergens een warme aanvoerleiding moeten voelen die de badkamer in loopt, dus op de overloop naar de badkamer toe. Ik heb het idee dat dit niet het geval is. Als ik de slaapkamer ernaast verwarm voel ik wel warmte op de overloop naar die kamer toe. Maar naar de badkamer dus niet.

- De installateur geeft aan dat de waterdruk destijds na installatie rond de 1,5 was (van wat hij zich herinnerde heeft hij het daar op "achter gelaten").

- Gisteren was de druk rond 0,9. Ik heb op advies van de uitvoerder de waterdruk (op de aanvoer) opgehoogd tot 2 bar, vanzelfsprekend de lucht eerst uit de slang gelaten.

- De waterdruk beneden (andere verdeler) is vervolgens ook opgelopen en staat op dit moment op 2.6.

- De druk op de binnenunit van de warmtepomp staat ook vrij hoog, namelijk rond de 2.7 bar. Of dit voor het bijvullen meer of minder was weet ik niet.

- Als ik bv. de badkamer en slaapkamer thermostaat aanzet, verlaagd de druk zowel boven als beneden behoorlijk, boven tot 1.5 ongeveer, beneden tot 2 bar. Als ik de thermostaten weer onder de temperatuur in de ruimte zet, en de thermo-motors van de verdeler dus ook "inkrimpen/blauwe deel niet zichtbaar", loopt de druk weer op naar genoemde waardes (boven 2, beneden 2.6. Dit blijft dan wel constant).

- Als ik bv. de badkamer en slaapkamer thermostaat aanzet, dan is de aanvoer temperatuur van beide gelijk. Ook op dit moment is de retour temperatuur van de badkamer "een beetje warm". De blote leidingen aanvoer/retour (die linkerkant van het plaatje, links naast de bypass) zijn beide vrij heet, ontloopt elkaar qua temperatuur niet veel.

- De thermo-motors heb ik niet aangezet of eraf gehaald. Mijn veronderstelling is dat alles automatisch zou moeten gaan en ik niets hoeft om te zetten of in te regelen etc. Ik weet natuurlijk in welke afstellingen de monteurs het achter hebben gelaten, dus als er wel op een manier iets aan of uitgezet kan worden hoor i khet graag. Zou het kunnen dat ik alsnog de hele groep/zone badkamer handmatig aan moet zetten? Of bijvoorbeeld meer of minder water die kant op kan sturen.

- Om het nog ingewikkelder te maken, in de hal beneden, net onder de douchecabine is een kleine vochtplek waarneembaar. Zie ook foto hieronder. Ik ga er vooralsnog vanuit dat dit hier niets mee te maken heeft, omdat de waterdruk opzich constant is. Ook wordt de plek niet groter sinds het moment dat ik het ontdekt heb (wie weet zit het er al weken..). Ik ben echter ook nog in onderzoek wat dit dan wel zou kunnen zijn. Uitvoerder had het over kanaalplaten en zei dat het verder niet erg was. Ik ga er zelf ook nog achteraan en laat er denk ik nog iemand naar kijken.

- Ik herinner mij vaag dat ik 2 weken geleden, zo snachts rond een uur of 7 een bak water hoorde kletteren. Ik heb geen enkel idee of dit hier ook maar iets mee te maken heeft gehad of dat het compleet iets anders was (iets buiten). Ik kan het echter niet plaatsen.

20211213_140850.jpg
 
Laatst bewerkt:

Theo-Johnson

  • #2
En inmiddels is de retour van de badkamer toch ook wel weer afgekoeld was eerst wat warmer.
 

Klussen.

  • #3
Het berekenen, installeren en afstellen van een warmtepompsysteem is nog erg specialistisch en staat in de kinderschoenen. Er zijn veel variabelen van invloed en het is lastig om op afstand iets zinnigs bij te dragen. Laat de installateur het probleem oplossen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Wat me inhet hele relaas opvalt:
Theo-Johnson schreef:
badkamerzaak (staat prima bekend)
Laat ze het dan ook oplossen!! Niet zelf aan sleutelen.
 
  • Like
Waarderingen: De loodgieter

Theo-Johnson

  • #5
Dit zijn terechte opmerkingen, maar de monteur in kwestie lijkt minder kennis van zaken te hebben. Ik zal het neerleggen bij de badkamerzaak maar probeer ook zelf zoveel als mogelijk objectieve informatie te verzamelen over wat dit kan zijn. Maar jullie hebben helemaal gelijk.

Maar kan het bv. Inderdaad dagen duren voor er een begin van warmte in de badkamer is. Dit lijkt mij sterk.
 

Klussen.

  • #6
Een warmtepompsysteem werkt met lage temperaturen (<40°C). Dit in tegenstelling tot een conventionele cv (>50°C). Het duurt langer eer een ruimte warmer wordt. In tegenstelling tot een radiator, kun je de warmte die door de vloer wordt afgegeven niet goed met de hand voelen. Het beste kun je het meten met een infrarood thermometer. Als het buiten zeg maar 6°C is en de tegelvloer van de badkamer is >18°C dan werkt de vloerverwarming al. Is de tegelvloer zeg maar <16°C dan waarschijnlijk niet. Dit is een grove indicatie :)
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
de warmtepomp komt wel in bedrijf als er warmte gevraagd word in de badkamer?
word als er warmte word gevraagd de leidingen naar de verdeler wel warm?
 

Theo-Johnson

  • #8
Dag Marcn.88,

De warmtepomp komt inderdaad in bedrijf, of nouja de verdeler van de vloerverwarming begint te werken (thermo motor zet wat uit , zie foto met blauw dingetje op de knop). De leidingen naar de verdeler zijn warm. Het probleem zit alleen bij de badkamer.

Zie je ook opvallendheden in mijn verhaal?

Groeten,Theo
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu