Vloer begane grond isoleren via niet bereikbare kruipruimte

Fsas

  • #1
Dag

We hebben een ander pand op het oog maar met betrekking tot mogelijke vloerisolatie daarvan heb ik een vraag. De begane grond is voor driekwart onderkelderd (met raampje in die kelder naar buiten dus ik denk geen betonnen bak of wellicht alleen het onderste deel. Een kwart heeft volgens de verkoper geen kruipruimte danwel is die niet begaanbaar. Hij wist het niet. Er is in ieder geval geen luik of verbinding via de rest van de kelder/kruipruimte. Op bouwtekeningen (het pand is van 1940) is te zien dat de dragende muren een heel eind verder de grond in gaan dan de begane grond (zeg, meter of twee) en daar gewoon op een vaste laag aarde staan (naar ik aanneem). Geen palen of iets dergelijks). Op diezelfde bouwtekeningen is te zien dat dat compartiment wat niet toegankelijk is ook gewoon tot dezelfde diepte de muren heeft staan maar dat ongeveer de helft daarvan vaste aarde is en verder tot aan de vloer begane grond opgevuld is met zand (dus zeg, dals ik even schat, ongeveer een meter onder de vloer begane grond is opgevuld met zand. in mijn onbenul denk ik dan dat het mogelijk is om deze ruimte toegankelijk te maken (vanuit de bestaande kelder/hoge kruipruimte is er een muur naar die kant die niet dragend is) en dat dan het bovenste deel van het zand weggezogen kan worden en vervangen door bv isolatiemateriaal. Of wellicht zelfs meer wegzuigen (iets van 40cm is geloof ik dan nodig) zodat er meerdere opties tot isoleren ontstaan en je ook nadien nog bij de vloer kunt, liggend op je rug.
Is dit naïef van mij gedacht en loop ik dan kans op problemen met de fundering en/of verdere zetting van het pand (resulterend in scheuren)? De druk van de buitenkant op de muren neemt immers toe als er minder zand in dat compartiment zit.
Een tweede vraag is de gerealiseerde uitbouw. Die dateert van dezelfde tijd maar op de bouwfoto's is te zien dat daar geen balken onder liggen dus ik acht de kans aanwezig dat dat gewoon beton op zand is. Valt dat via de onderkant uit te graven en te isoleren? volgens mij zit er namelijk geen fundering onder. er staat een keuken in die aanbouw.
Vocht lijkt verder geen rol te spelen. De bestaande kelder/diepe kruipruimte (iets van 1,65) is kurkdroog volgens de verkoper.
alvast met dank voor het meedenken,
Anjo
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Goed dat je eerst onderzoekt of dat zand wel weg kan. Bij een fundering op staal kan het waarschijnlijk niet. Zoek de tekeningen van het gebouw op. Met name de constructietekeningen. Er moet ook altijd gecontroleerd worden of het wel volgens tekening is gebouwd.

Er zijn meerdere manieren om onder een vloer te komen. Gat in een muur, onder de fundering door, gat in de vloer. Bij alle manieren uiteraard wel eerst onderzoeken of dit constructief kan. Met een beetje mazzel komt er onder de vloerafwerking een luik tevoorschijn.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
houdt ook rekening met het grondwater peil, de bestaande kelder zal waterdicht zijn maar als je een gat maakt naar de andere ruimte kan hier water naar binnenkomen bij een hoge grondwaterstand
 

Fsas

  • #4
dank jullie voor het meedenken!

groetjes, Anjo
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu